,,Juoda šviesa” ieško naujų erdvių

,,Liūdnas dangau, tavo lietus…” – gitaros skambesys ir baladės trečiadienį aidėjo ,,Klaipėdos galerijoje” netradicinės tekstilės parodos atidarymo metu. Tamsoje išnirusi kelių kartų tekstilininkių darbus jungianti ,,Juoda šviesa” abejingų nepaliko.

Idėja gimė Vokietijoje

,,Parodos sumanymas atėjo iš Vokietijos. Prieš kelis mėnesius ten vyko projektas ,,Juoda šviesa”, kuriame medžiaga ir faktūra, išnyranti iš tamsos, tarnavo reklamos menui. Į šį projektą buvo pakviestos ir kelios mūsų tekstilininkės. Lietuvių darbai tarptautinėje arenoje išsiskyrė. Dauguma ten eksponuojamų kūrinių buvo siekiama išgauti efektą, o mūsiškiai traukė menu. Keletas eksponuojamų darbų atkeliavo iš pačios Vokietijos”, – teigė parodos sumanytoja Lietuvos tekstilininkų gildijos vadovė Jolanta Šmidtienė.

Kauno dienų metu paroda buvo įsikūrusi pilies bokšte. Panaudojusios tamsias mūrų erdves parodos ekspozicijai ir pažabojusios viduramžių dvasią, menininkės pelnė kauniečių susižavėjimą: ,,Kritikos negavome. Susilaukėme tik ,,liaupsių”. Žmogų traukia mistinė gaida, lokalinis apšvietimas, kūrinių nuotaikos”,- dalinosi įspūdžiais parodos rengėja.

,,Klaipėdos galerijos” lankytojai eksperimentą su tekstile įvertino kritiškiau nei kauniečiai. ,,Tai pirma taip mane šokiravusi paroda. Gal čia paprasčiausiai per mažai erdvės, per tvanku”,- neslėpė parodos lankytoja Vanda. Tuo tarpu turistas iš Austrijos Peteris į menininkių projektą pažvelgė tarptautiniu mastu: ,,Ir Austrijoj, kaip ir visam pasauly, menininkai eksperimentuoja, ieško naujų raiškos būdų. Bet manau, kad nėra prasmės kažką lyginti. Kiekvienas menas yra unikalus”.

Išplėšė iš tamsos

Kūrinių audiniuose panaudota liuminescenciniam apšvietimui jautri medžiaga. Kuo aplinka tamsesnė, tuo kūriniai įspūdingiau atsiskleidžia trimatėje erdvėje. Iš tamsos išplėšiami, jie byloja tiek senolių skrynių paslaptis – simetriškais raštais audžiamas juostas, tautodailę, samana apkerpėjusius gyvybės medžio fragmentus, tiek šiuolaikinės buities ritmą – svastikėlių simboliais ekscentriškai šaukia figūrinės tekstilės kompozicijos ,,Sėdintieji”.

Skirtingų laikmečių meno kalbą išmanančios menininkės Jolanta Šmidtienė, Mantė Marcinonytė, Lina Jonikė, Almyra Bartkevičiūtė-Veigel, Laima Oržekauskienė, Jūratė Petruškevičienė ir kitos atstovauja skirtingoms kartoms, tačiau sėkmingai bendradarbiauja, kuria bendrus projektus.

Vienas reikšmingiausių šio projekto darbų – J.Šmidtienės ,,Prisilietimai”, kurie buvo sukurti specialiai Berlyno parodai. Iš juodo fono išnyrančios baltų siūlų vijos – optinė iliuzija, duodanti valią interpretacijoms. ,,Žmogaus rankos gali viską. Protas turi būti ramus, nes jis diktuoja rankoms,- komentavo Peteris iš Austrijos.- O kai ramus protas diktuos rankoms, tai jos kurs grožį ir harmoniją”.

Dar įdomiau jis interpretavo Monikos Žaltauskaitės-Grašienės darbą ,,Posėdžiaujantys” – dešimt suglamžytų marškinių, kybančių erdvėje: ,,Moterys pavargo tarnauti vyrams. Joms tiesiog bloga nuo lyginimo. Tai tam tikra moterų emancipacija”. Tekstilininkė Jolanta taip drastiškai nemano: ,,Posėdžiavo tol, kol ,,juodai nusiposėdžiavo”…

Bendras kūrybos vaisius

Linos Jonikės darbo ,,XXL” pirminiai akcentai: moteris, išnyranti balta marška, ir kūdikis, kybantis aukščiau mamos. Turistas iš Austrijos nepralenkiamas savo įžvalga: ,,Motina duoda gyvybę berniukui, tačiau jis stovi aukščiau. Iš berniuko išaugs vyras. Pasižiūrėkime, kas valdo realiame gyvenime?..” Iš tiesų etiketė ,,XXL” gali pranašauti progresyvų augimą.

,,Juoda šviesa” – Tekstilininkų gildijos narių bendras kūrybos vaisius. ,,Parodą sukūrėme per tris mėnesius. Dažniausiai triūsėme naktimis, nes turime vaikų, šeimas… Užsakymams nedirbame. Tam paprasčiausiai nebelieka laiko. ,,Juoda šviesa” – menas vardan meno. ,,Klaipėdos galerijoje” eksponuoti visus ,,Juodos šviesos” darbus neturėjome galimybės – per mažai erdvės. Ieškosim naujų netradicinių vietų savo ekspozicijoms. Jau ir valdžią kalbinom. O Kauno pilis – nuostabus bokštas, nuostabi vieta. Nors šiaip joje niekas nevyksta”,- dalinosi mintimis ,,Juoda šviesa” pilies mūrus sušildžiusi menininkė.

Jūratės Petruškevičienės juodos raidės iš tamsos išnyrančioje baltoje drobėje tarytum gyvai kalbino išeinančius parodos lankytojus: ,,Išeidami pabučiuokite stalą, kur valgėte savo pirmąją duoną, išeidami pabučiuokite sienas – gimtojo namo veidą randuotą, išeidami pabučiuokite slenkstį, kur amžiams lieka motinos pėdos”…

„Juoda šviesa” klaipėdiečius šildys iki rugpjūčio 24-osios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.