Sporto rūmų projektas primena žaidimus rūke

Neišgirdę iš prancūzų jokių naujienų, kelios dešimtys Kauno architektų protestuodami paliko salę

Po vakarykščio susitikimo su Prancūzijos kompanijos „Bouygues Batiment International” atstovais dėl Nemuno saloje žadamų statyti sporto rūmų abejonių nesumažėjo. Į Kauną atvykę potencialūs investuotojai nepateikė naujojo projekto, o tik pasiūlė dar kartą pademonstruoti kovo pradžioje pristatytą viziją.

Protestuodami prieš tokius žaidimus, dalis Kauno architektų paliko salę. Kauno valdžios ir prancūzų lengvabūdiškumu stebėjosi ir kai kurie miesto politikai.

Per keturis mėnesius nieko nepadaryta

„Mes atėjome susipažinti su projektu, tačiau išgirdome, kad prancūzai tik pageidauja išgirsti mūsų norus, ką norėtume saloje matyti. Jiems, matyt, neaišku, ką mes norime turėti. Praėjo keturi mėnesiai ir tenka apgailestauti, kad miesto valdžia žaidžia tokius žaidimus. Prieš penkias savaites Architektų sąjungoje buvo pristatytas Eugenijaus Miliūno arenos projektas. Visi norintieji galėjo jį pamatyti ir įsitikinti, kad viskas padaryta. Dabar veltui švaistomas laikas”, – sakė architektas Saulius Juškys.

Susitikime su prancūzais dalyvavę Kauno politikai taip pat neslėpė savo nuostabos. „Susidarė įspūdis, kad potencialūs investuotojai atvyko nusiteikę lengvabūdiškai. Gal tai atostogų poveikis? Dabar sužinojome, kad kovą pristatyta projekto vizija nepatobulėjo”, – sakė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

„Šį susitikimą vertinu kaip nevykusią viešųjų ryšių akciją. Mums nuolat buvo bandoma įteigti, kad vyksta darbas, tačiau dabar matome, kad nieko nepadaryta. Dar praėjusį mėnesį buvome kvailinami mero, kad reikia skubėti. Dabar iš prancūzų išgirdome visai kitokią nuomonę”, – neslėpė nuostabos Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Erikas Tamašauskas.

Kauno meras Arvydas Garbaravičius vakarykščio susitikimo dalyvius bandė įtikinti, kad projekto pristatymas atidėtas Architektų sąjungos Kauno skyriaus prašymu ir niekas jo nežadėjo pateikti.

Tačiau Savivaldybės administracijos išplatintame pranešime aiškiai įvardyta, kad prancūzai pristatys sporto rūmų Nemuno saloje architektūrinės dalies projektą.

Architektas neslapukavo

Prancūzų architektas Mišelis Regembalis vakar pripažino, kad tik šio vizito metu pradėta kalbėti apie konkrečius techninius projekto parametrus ir prasidėjo naudingas darbas.

„Buvome nuvykę į Nemuno salą ir prisipažinsiu, mus nustebino aplinkui vykstantys pokyčiai ir darbų tempai”, – tikino architektas. Jis pakartojo, kad Nemuno saloje planuojama statyti 12 tūkstančių vietų sporto arena. Dar kovą jos formą apibūdinęs kaip aisbergą, vakar M.Regembalis teigė, kad ji turėtų priminti uolą saloje.

„Pradėjome konkrečius darbus”, – teigė architektas. Tačiau Kauno valdžios atstovai nuo pat metų pradžios, kai Prancūzijos kompanija pateikė koncesijos pasiūlymą, nuolat teigė, kad vyksta intensyvus darbas, kovą pristatyta nauja sporto rūmų vizija, tačiau tolesnių žingsnių nebuvo.

Nauji pažadai kelia abejonių

Prancūzijos kompanijos derybų grupės vadovas Žanas Fransua Legrenas vakar naujais pažadais bandė sklaidyti dėl sporto rūmų projekto kilusias abejones. Jis keletą kartų pakartojo, kad tai jiems ypač svarbus projektas.

„Rugsėjį visą medžiagą pateiksime jūsų ekspertų tarybai. Laikysimės visų Lietuvoje galiojančių taisyklių ir įstatymų. Jau sudarėme bendradarbiavimo sutartį su architektu Gintautu Natkevičiumi”, – teigė Ž.F.Legrenas.

Paklaustas, kada bus galima išgirsti, kiek šis projektas kainuos kauniečiams, prancūzas abstrakčiai užsiminė, kad apie tai bus kalbama po kelių mėnesių.

„Kitų metų pradžioje turėtų prasidėti konkretūs statybos darbai, kurie truktų 22 mėnesius. Suprantu jūsų nerimą, tačiau leiskite jus nuraminti. Vyksta konstruktyvūs pokalbiai. Po šio susitikimo su miesto vadovais ir derybinės grupės nariais esu nusiteikęs optimistiškiau”, – tikino Ž.F.Legrenas.

Meras problemų nemato

Kauno meras vakar nenoriai kalbėjo apie su sporto rūmais susijusias peripetijas, tačiau teigė, kad jokių problemų nemato. Paklaustas apie miesto politikų teiginius, kad pagal koncesijos konkurso sąlygas dalyviai iškart turėjo nurodyti objekto kainą, A.Garbaravičius nuo tiesaus atsakymo išsisukinėjo.

„Darbo grupė atsakė į visus klausimus. Visos kitos kalbos yra tik politikavimas. Lengviausia visus kritikuoti”, – tikino miesto vadovas.

„Kauno diena” rašė, kad kovo pabaigoje Ekonomikos departamento Alvydo Gineito vadovaujama darbo grupė konstatavo, kad prancūzų pateiktas pasiūlymas nėra tinkamas. Vėliau ši grupė buvo išformuota ir mero iniciatyva suformuota nauja, kurios vadovu tapo mero pirmasis pavaduotojas Antanas Adolfas Balutis. Tai padaryta tik birželio viduryje.

Dar daugiau abejonių kelia praėjusį mėnesį Savivaldybės administracijos direktoriaus Roberto Stanionio pasirašyta 1,2 milijono litų parengiamųjų projektavimo darbų sutartis. Miesto Taryba šią sutartį buvo įpareigojusi pasirašyti merą. Būtent A.Garbaravičius ir buvo šio sprendimo projekto iniciatorius bei ragino Kauno politikus jį patvirtinti skubos tvarka.

„Visi teisiniai klausimai išspręsti ir viskas padaryta pagal įstatymus”, – paklaustas, kodėl nepasirašė minėtos sutarties, abstrakčiai kalbėjo Kauno meras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.