Londonas – miestas kiekvienam

Metų pradžioje aviakompanijos „British Airways” iniciatyva mūsų šalyje atliktos apklausos rezultatai parodė, kad būtent atostogaudami lietuviai dažniausiai susipažįsta su Europos Sąjungos šalimis – net 60 proc. visų respondentų nurodė, jog šiuo tikslu pastaraisiais metais aplanko vis daugiau Europos didmiesčių

Net ir savaitgalis, praleistas, pavyzdžiui, Londone, palieka nepamirštamų įspūdžių. Kiekvienas turistas, bent trumpam čia atvykęs, būtinai stabtelės prie Temzės, pasigrožės jos tiltais. Nuo neatmenamų laikų upė buvo kiekvieno didžiojo Europos miesto širdis. Temzė Londono miesto istorijoje visada vaidino svarbų vaidmenį. Iš pradžių – kaip patogiausias kelias į Angliją, dabar – kaip įdomiausia vieta pramogauti. Anksčiau upė skyrė turtingąją ir vargingąją Londono dalis. Dabar prie jos krantų galima pamatyti pačius įdomiausius bei moderniausius sostinės pastatus: miesto simbolį Big Beną, Parlamento rūmus, šimtmečio pradžioje pastatytą Londono valdžios buveinę – buvusią savivaldybę, baltąją tvirtovę – Gynybos ministeriją, krantinės ???sodus, ???Kleopatros adatą, įmantriausius naftos kompanijos, teisėjų ir advokatų biurų pastatus, Šv. Povilo katedrą, Teito galeriją… O kur dar upės krantus jungiantys žavingieji tiltai! Vien ko vertas Tauerio tiltas! Ir visa tai galite stebėti nevargindami kojų! Tiesiog pasiplaukiokite vienu siūlomų kruizų upe. Kelionių trukmė – nuo 30 minučių iki 4 valandų, o per kelionę galėsite ne tik grožėtis miesto vaizdais, bet ir pavakarieniauti.

Žinomiausias tiltas

Tauerio tiltas – vienas nuostabiausių ir žinomiausių tiltų pasaulyje, dažnai dar vadinamas ir Londono širdimi. Pastatytas 1894 metais, jis tapo puikiu Viktorijos laikų inžinerijos klestėjimo pavyzdžiu. Tilto bokštuose ir juos jungiančiame pasivaikščiojimo take įtaisyti mechanizmai pakelia tiltą, kad upe galėtų praplaukti dideli laivai. Tiesa, nebe taip dažnai kaip anksčiau. Pakeltas tiltas yra 40 metrų aukščio ir 60 metrų pločio. Be to, čia veikia įdomi ekspozicija, kuri supažindina su tilto istorija. Norėdami pakilti iki Tauerio tilto pasivaikščiojimo tako, nuo kurio galėsite grožėtis upe bei jos pakrantėmis, turėsite įveikti 300 laiptelių, tačiau turėsite unikalią progą užfiksuoti atsiveriančius įspūdingus vaizdus, nes tilto langai neįstiklinti.

Didžiausias apžvalgos ratas

Londonu pasigrožėti galite ir iš paukščio skrydžio. Pakilę su „British Airways” apžvalgos rato „Londono akis” kapsule, net pusę valandos stebėsitės įspūdinga Didžiosios Britanijos sostinės panorama. Žvelgdami iš šio didžiausio pasaulyje apžvalgos rato, kuris yra ir šeštas pagal dydį statinys Londone, matysite Jungtinės Karalystės sostinę 25 mylių spinduliu. Čia kasdien apsilanko iki 15 000 Londono miesto svečių ir gyventojų, o užkeliantis net į 135 metrų aukštį ratas per metus apsisuka 8000 kartų.

Kur gyvena karaliai

Nė viename Europos mieste nerasite tokios senų tradicijų ir šių dienų sintezės. Tai miestas, pavergiantis savo senamadiškumu ir novatoriškumu. Čia – ir naujausių jaunimo judėjimų bei mados lopšys, ir vieta, kurioje gyveno ir gyvena karaliai. Labiausiai karališką gyvenimą simbolizuojanti vieta Londone – Vestminsterio abatija, kurioje nuo 1066 metų vyksta karūnavimo ceremonija. Paskutinė karūnavimo krėsle sėdėjo karalienė Elžbieta II. Tuomet pirmą kartą iškilmes transliavo televizija. Čia prašmatnu, prabangu ir pasakiška. Architektūros ir dailės įvairove dvelkiančioje bažnyčioje palaidota dauguma Anglijos monarchų. Kai kurios kapvietės nuosekliai suplanuotos, o kitur pernelyg gausu puošybos. Čia rasite Elžbietos I kapą, Henriko VII kapvietę. Pačios gražiausios skulptūros abatijoje – šiaurinės skersinės navos koplyčioje. Pietinėje pasivaikščiojimo arkadoje taip pat aptiksite keletą puikių 1270 metų tapybos darbų. O kur dar įspūdingos Šv. Jono Krikštytojo, Šv. Edvardo, Šv. Tikėjimo koplyčios? Būtina aplankyti ir Poetų kampą bei jame esantį memorialą W.Shakespeare’ui.

Visko, ką galima pamatyti neaprėpiamame Londono mieste, nepavyktų surašyti net storiausiose knygose. Bet juk visada geriau vieną kartą pamatyti, negu dukart išgirsti. Todėl jei jums kils šekspyriškas klausimas: „Būti ar nebūti?”, atsakysiu: žinoma, Londone reikia pabūti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.