Kruvinos vilkų puotos šiurpina kupiškėnus

Kupiškio rajone vilkai galabija galvijus. Nuostolių patiriantys ūkininkai tikina, kad plėšrūnai šį sezoną itin įžūlūs.

Kelerius pastaruosius metus Kupiškio rajono Šimonių gyvenvietės ūkininkų laikomus gyvulius draskę vilkai šiomis dienomis persimetė į Šepetą ir aplinkinius kaimus bei vienkiemius. Nuo liepos pabaigos iki dabar vilkai jau sudraskė penkis galvijus. Pernai per visus metus šie plėšrūnai buvo pasikėsinę į septynis kupiškėnų augintinius.

„Naktimis dirbantys Šepetos durpyno traktorininkai buvo akis į akį susidūrę su aštuoniais klaidžiojančiais vilkai. Jie buvo tokie įžūlūs, kad nė kiek nepabūgo traktoriaus šviesų”, – LŽ pasakojo Šepetos ūkininkas Vaclovas Strockis. Vyras baisėjosi, kad iš durpyno per visą Šepetos kaimą perėję vilkai šalia esančioje ganykloje sudorojo jo veršį. Plėšrūnai dar nė sykio nebuvo priėję taip arti Šepetos kaimo.

Šalnakundžių kaime gyvenantis Bronius Kručas neseniai neteko šešių mėnesių telyčaitės, už kurią buvo mokėjęs 600 litų. Vyriškis teigė paryčiais nuėjęs prie gyvulio rado tik jo galvą – visa kita buvo suėsta. Kručas guodėsi nuo vilkų nukenčiantis antrą kartą – prieš penkiolika metų plėšrūnai sudorojo jo augintas avis. Vilkai buvo sumanę kruviną puotą surengti ir Paberžių kaime, tačiau jiems tepavyko gyvulius išgąsdinti ir apdraskyti vienai karvei papilvę.

Laikinai einantis Panevėžio aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vadovo pareigas Rimantas Adomauskas teigė, kad galabyti gyvulius vilkai pradeda liepos-rugpjūčio mėnesiais. Naminius gyvulius pulti moko naują vilkiukų vadą paauginę senieji vilkai. Adomauskas patvirtino, kad gyvulius puldinėjančiais vilkais šalyje garsėja tik Kupiškio rajonas, kuriame, medžiotojų būrelių duomenimis, yra 23 seni vilkai. Adomausko teigimu, vilkai sudrasko vis daugiau galvijų, nes, remiantis ES direktyvomis, buvo uždrausta šiuos plėšrūnus medžioti balandžio-lapkričio mėnesiais. Anksčiau medžiotojai vilkus galėjo medžioti kiaurus metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.