Nėščiosios kaltina valstybę patyčiomis

Kūdikių besilaukiančios moterys piktinasi, kad Lietuvoje taikoma ydinga praktika, kai viena ranka duoda, o kita – atima.

Būsimos mamos nesupranta, kodėl plačiai žiniasklaidoje išreklamavus naująją tvarką, pagal kurią didinamos įvairios socialinės išmokos, nutylėta apie dviem savaitėmis sutrumpintas nėštumo ir gimdymo atostogas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai sako, kad pasikeitimai yra tik teoriniai, būtini padarytoms teisės aktuose klaidoms ištaisyti.

Jaučiasi kankinamos

Klaipėdietė Inga „Vakarų ekspreso” žurnalistus ragino pasidomėti, kodėl visai neseniai plačiai paviešinta informacija, kad SADM didins išmokas besilaukiančioms ir vaikus iki vienerių metų auginančioms moterims, tačiau nepalankios žinios nutylėtos.

„Tyliai ramiai išleido kažkokį dokumentą, kuriuo remiantis gydytojai nėščiąsias išleidžia nėštumo ir gimdymo atostogų tik nuo 30-osios nėštumo savaites, o ne 28-osios, kaip buvo anksčiau. Atrodo, kad papildomai dvi savaites dirbti verčiama nėščia moteris visus pasaulio darbus nudirbs…

Gal tegul besilaukiančios moterys dirba tol, kol sąrėmiai prasidės? O gal tegul ir darbo vietoje gimdo”, – retoriškai klausė klaipėdietė, nesuprantanti, kam šovė į galvą taip kankinti moteris.

Neteisinga formuluotė

SADM Socialinio draudimo skyriaus vedėja Alfreda Šatrauskienė mūsų dienraščiui sakė, kad iš tikrųjų niekas nesiruošė nėščiųjų skriausti.

Anot jos, ir anksčiau, ir dabar įstatymiškai numatyta, kad būsimajai mamai suteikiamos 126 kalendorinių dienų nėštumo ir gimdymo atostogos, iš jų 70 – iki, o 56 – po gimdymo.

„Nesusipratimai atsirado tada, kai teisiškai įtvirtinus tokią atostogų trukmę, buvo įrašyta frazė, kad nėščioji atostogų išleidžiama nuo 28-osios nėštumo savaitės ir vėliau. Kadangi laikomasi nuostatos, kad normalus nėštumas trunka 40 savaičių, netrukus paaiškėjo, jog įteisinti prieštaravimai: jeigu moteris išleidžiama atostogų nuo 28-osios savaitės, vadinasi, viršijamas leistina bendra atostogų trukmė, siekianti 126 dienas.

Todėl ruošiant Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo, įsigaliojusio prieš mėnesį, pakeitimus, klaida buvo ištaisyta. Taip atsirado nuostata, kad nėštumo ir gimdymo atostogų moteris išleidžiama nuo 30-osios savaitės ir gauna pašalpą, kaip ir anksčiau, už tas pačias 126 kalendorines dienas”, – aiškino vedėja.

Į „dekretą” nesiveržia

Šis pasikeitimas, pasak SADM atstovės, viešai ir plačiai neskelbtas dėl paprastos priežasties: „Visada nepatogu girtis, kad buvo padaryta klaida, kad įstatyme neteisingai įrašyta formuluotė. Atvirai kalbant, man visada buvo sarmata, kai medikai ar Sveikatos apsaugos ministerija užsimindavo apie tą dienų neatitikimą”.

Uostamiestyje dirbanti gydytoja akušerė-ginekologė Vida Butkienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad medikams egzistavę teisiniai prieštaravimai didelių problemų nesukėlė.

„Nemažai moterų ir net 30-ąją nėštumo savaitę nesiveržia atostogų. Ypač tos, kurios nėštumo metu gerai jaučiasi ir dirba nesunkų darbą. Tiesa, šiuo atveju iš nėščiosios reikalaujama raštu patvirtinti tokį savo sprendimą bei už galimas pasekmes prisiimti asmeninę atsakomybę”, – teigė gydytoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Nėščiosios kaltina valstybę patyčiomis"

  1. www

    😳

  2. Duz

    atsiprasau, bet as pries tejeta metu ejau i dekreta. Ir jau tada i dekreta leido nuo 30 savaites. Aisku, jei buciau blogai jautusis, butu anksciau isleide, taciau tai butu buves nedarbingumo lapelis po gimdymo atostogu saskaita. Nemanau, kad keiciama tvarka yra bloga, juk visa likusi laika iki metu jus gausite daugiau(80 procentu). tai ne kalnai, bet daugiau nei 60.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.