Kovodama dėl šilumos rekordų liepa beveik pamiršo lietų

Praėjusios liepos orus galima apibūdinti dviem žodžiais: karšta ir sausa.

Temperatūra šiek tiek susvyravo mėnesio viduryje bei pabaigoje ir vos keletui dienų paros temperatūros vidurkis priartėjo iki daugiamečio.

Liepos mėnesio vidutinė temperatūra svyravo nuo 19,4 laipsnio Palangoje iki 21,4 laipsnio Nidoje. Dotnuvoje temperatūros vidurkis buvo 21,3, Panevėžyje – 21,2 laipsnio šilumos.

Taigi šita liepa net 3-4,3 laipsnio šiltesnė negu vidutinė, kurios temperatūros vidurkis yra 16-17,2 laipsnio šilumos.

Vidurvasario karščiai nelabai stebina, nes beveik visą šį šimtmetį liepos mėnuo buvo šiltesnis nei įprasta.

Karščiausia buvo 2001-ųjų liepa (vidutinė temperatūra 19,8-21,1 laipsnio), ji aplenkė iki tol rekordine šiluma pasižymėjusią 1994-ųjų ir 1999-ųjų liepą.

Taigi šiemetis vidurvasaris kai kuriuose rajonuose buvo šiltesnis net už 2001-ųjų vidurvasarį.

Vėsiausia pastaraisiais metais liepa buvo 2004-aisiais, vienur jos temperatūra buvo artima normai, kitur šiek tiek pritrūko iki jos.

Sausra itin stabiliai laikėsi šiauriniuose ir vakariniuose šalies rajonuose, į pietinius iš gretimų valstybių dažniau užklysdavo liūtys.

Labiausiai buvo nuskriausti Šilalės, Kretingos, Švenčionių rajonai – ten teiškrito 3-7 procentai įprasto kritulių kiekio. Telšių, Klaipėdos, Skuodo, Alytaus rajonuose – po 12-15 procentų.

Šiuose rajonuose prilijo tik po 3-12 milimetrų lietaus, kai turėtų iškristi 70-90 milimetrų. Daugelyje kitų rajonų kritulių kiekis sudarė 20-50 procentų įprastos normos.

Labiausiai šį vidurvasarį pasisekė Kauno rajono bei Druskininkų apylinkių gyventojams.

Jiems buvo palieta 70 milimetrų lietaus, tai yra po 7 kibirus į kiekvieną kvadratinį metrą – o tai sudaro apie 90 procentų vidutiniškai per liepos mėnesį iškrintančio lietaus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.