Gerbėjai liūdi, oponentai džiūgauja

F.Kastrui atgulus į ligos patalą, imta spėlioti, kokių permainų galima tikėtis Kuboje po diktatoriaus mirties

Netgi aštri Libano krizė nenustelbė žinios, atėjusios iš Kubos. Autoritetingiausios pasaulio agentūros kaip didžiausią dienos naujieną pirmadienio vakarą pranešė, kad Fidelis Kastras dėl sunkios ligos laikinai perdavė valdžios įgaliojimus savo broliui.

Pasitvirtino Amerikos žvalgybos surinkta informacija, kad diktatoriaus sveikata yra prasta, nors jis pats dar prieš kelis mėnesius iš pranešimų apie jo negalavimus šaipėsi. F.Kastro liga suteikė optimizmo kubiečiams politiniams emigrantams, susispietusiems daugiausiai Majamyje (Floridos valstija) ir daug dešimtmečių nesulaukiantiems trokštamų permainų tėvynėje.

Trys svarbiausi postai

Kaip iš Kubos sostinės pažymėjo BBC korespondentas Stivenas Gibas, ta aplinkybė, kad apie savo ligą F.Kastras tautiečių neinformavo asmeniškai (tai per valstybinę televiziją padarė jo sekretorius), verčia manyti, jog jis dėl sveikatos jau negalėjo viešai pasirodyti. Iš to galima padaryti išvadą, kad Kubos lyderis serga labai sunkiai. Valdžią jis perdavė po žarnyno operacijos.

Vakar Majamyje paskleista gandų, kad F.Kastras jau miręs, tik Kubos valdžia tai slepia, nes bijo sumaišties.

Diktatorius valstybėje turi tris svarbiausius postus: valdančiosios kompartijos pirmojo sekretoriaus, Valstybės tarybos vykdomosios tarybos prezidento ir ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado. Šias pareigas dabar eis jo brolis gynybos ministras Raulis Kastras (75 metų), kontroliuojantis 50 tūkstančių karių armiją ir policiją, politikos apžvalgininkų vadinamas tokiu pat marksistu dogmatiku, kaip ir vyresnysis brolis.

Tai buvo pirmas kartas, kai F.Kastras perdavė visą valdžią broliui. Iš šios aplinkybės analitikai taip pat daro toli siekiančias išvadas. Beje, broliai taip suredagavo salos konstituciją, kad vieno iš jų mirties atveju visa valdžia atitenka kitam.

Kilo spontaniškos linksmybės

BBC pranešė, kad kai tik buvo paskelbta žinia apie F.Kastro ligą, Majamio, kuris yra opozicijos komunistinei salos vyriausybei židinys, gatvėse spontaniškai kilo linksmybės. Čia gyvenantys išeiviai iš Kubos, trokštantys vienintelės Vakarų pusrutulyje komunistinės valdžios žlugimo, pranešimą apie valdžios perdavimą suprato kaip ženklą, pranašaujantį neišvengiamą diktatoriaus mirtį.

Kubos, kurią F.Kastro valdo nuo 1959-ųjų, kai jo partizanai nuvertė diktatorių Fulchensijų Batistą, valdžia pranešė, kad lyderis „persitempė” šį mėnesį dalyvaudamas Pietų Amerikos viršūnių susitikime Argentinoje ir savo 1953 metų puolimo Santjage prieš Monkados kareivines metinių minėjime.

Operacija F.Kastro buvo atlikta dėl kraujavimo iš žarnyno. Saloje, kur gyvena 11 mln. žmonių, dėl lyderio ligos atsirado neaiškumas dėl politinės ateities.

Pasikeitė devyni prezidentai

F.Kastrui rugpjūčio 13-ąją sukaktų 80 metų. Ta proga buvo numatytos didelės iškilmės, kurias lyderio prašymu teko atidėti net iki gruodžio. Spėliojama, kad iki to laiko diktatorius bus prikaustytas prie ligos patalo.

Kubos diktatorius yra ilgiausiai valdęs valstybės vadovas pasaulyje po Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II ir Tailando karaliaus Pumipono, pažymi „Reuters”.

F.Kastro valdymo laikotarpiu Jungtinėse Valstijose, kurių jis nekenčia labiau už bet kurią kitą šalį, pasikeitė net devyni prezidentai.

Kuba iki šiol junta JAV įvesto ekonominio embargo pasekmes, bet F.Kastras eina savo keliu. „Imperializmas niekada nenugalės Kubos”, – tokį šūkį pirmadienio vakare perskaitė diktatoriaus sekretorius, informavęs tautiečius apie valstybės vadovo ligą.

Itin sunkūs laikai F.Kastrui atėjo pasaulyje žlugus komunizmo sistemai. Pirmasis ir paskutinis SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas dar prieš tai nutraukė paramos tiekimą kompartijos valdomai salai ir už tai buvo išvadintas renegatu.

Pernai Amerikos žvalgyba paskelbė, kad F.Kastro sveikata – prasta. Tai nebuvo didelė paslaptis.

2001-aisiais F.Kastras, Havanoje sakydamas kalbą, nualpo. Tai atsitiko dar kartą po trejų metų, kai jis nualpo ir griūdamas sunkiai susižeidė.

Pilietinio karo nenori

Kubiečiai emigrantai, susibūrę JAV, spėlioja, kokia ateitis laukia jų tėvynės, ką gali duoti diktatoriaus nuėjimas nuo arenos ir būsimasis R.Kastro valdymas.

„Kubos žmonės gali trumpam priimti Raulio Kastro, kaip valstybės ir vyriausybės lyderio, paskyrimą”, – agentūros „Reuters” korespondentui sakė Majamyje įsikūrusios iš Kubos kilusių amerikiečių sukarintos organizacijos „Alpha 66” lyderis Ernestas Diasas Rodrigesas. Ši grupuotė jau seniai siekia nuversti F.Kastrą.

„Nenorėčiau naujos revoliucijos, pilietinio karo Kuboje. Bet jei visos taikios alternatyvos bus išsemtos, bus išnaudoti visi būdai grįžti prie demokratinės sistemos, kai žmonės gali reikšti savo pažiūras, pilietinis karas bus neišvengiamas”, – sakė E.Diasas Rodrigesas.

Radikalus valdžios pasikeitimas gali tapti dideliu sukrėtimu šalies gyventojams. Daugiau kaip 70 proc. jų nematė kito valdovo, tik F.Kastrą. CNN pažymėjo, kad jo gerbėjus apėmė liūdesys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.