Išprašytas Gudelis gerinasi Kirkilui

Valstybės vadovo komandoje nepageidaujamas patarėjas pasisiūlė talkinti premjerui, tačiau pastarasis kol kas nieko konkretaus jam nežada

Prezidento Valdo Adamkaus komandą pagaliau palieka bene labiausiai kritikuotas jo patarėjas – Vidaus politikos grupės vadovas Darius Gudelis. Jaunas politikas tiki užsitikrinęs vietą tarp naujojo premjero Gedimino Kirkilo patarėjų. Tačiau ministras pirmininkas neskuba pildyti jo vilčių ir leidžia suprasti, kad su Prezidentūra atsisveikinantis Gudelis į Vyriausybės rūmus bus įleistas nebent iš politinio išskaičiavimo. Vakar Kirkilas pareiškė, kad dar nėra apsisprendęs, ar kvies Gudelį į savo komandą, o susitikti su potencialiu patarėju premjeras laiko atrado tik rytdienos darbotvarkėje.

Adamkus nestabdė

Pirmą darbo dieną po kelionės į JAV prezidentas Adamkus iš pirmų lūpų sulaukė dar praėjusią savaitę pagarsintos žinios, kad jo patarėjas Gudelis kelia sparnus.

Popiet Gudelį priėmęs valstybės vadovas, LŽ šaltinių teigimu, nemėgino jo atkalbinėti. Jau senokai buvo žinoma vieša paslaptis, kad jauno politiko dienos prezidento komandoje suskaičiuotos, laukta tik preteksto jį atleisti.

Vakar prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė LŽ sakė, kad Adamkus išklausė Gudelio sprendimą pereiti į premjero komandą. „Prezidentas Gudeliui dėkoja už darbą ir tikisi, kad jis deramai pritaikys savo gebėjimus sprendžiant savivaldybių ir viešojo valdymo problemas”, – prezidento santūrų komentarą perdavė Grumadaitė. Su pačiu Gudeliu vakar LŽ susisiekti nepavyko. Patarėjas neatsiliepė nei darbo, nei tarnybiniu mobiliuoju telefonu.

Teigiama, kad Gudelį Prezidentūroje gali pakeisti politologas Lauras Bielinis. Pasak LŽ šaltinių, nuo vakar Adamkus atnaujino intensyvias patarėjų paieškas, kad iki rugsėjo išpildytų vis atitolintą pažadą pristatyti atsinaujinusią komandą.

Pats pasiprašė

Dar praėjusį penktadienį pasklidusi žinia, kad prezidentui neįtinkantis Gudelis gali tapti premjero komandos žmogumi, privertė aiškintis Kirkilą. Vakar interviu Lietuvos radijui Vyriausybės vadovas sakė, kad Gudelis pats pasiprašė į jo komandą. „Šiuo atveju jis pats pasiūlė savo paslaugas. Manau, kad tai yra visiškai normalu, nes ne jis vienas toks. Yra daug žmonių, kurie siūlo savo paslaugas”, – kalbėjo Kirkilas

Ministras pirmininkas nuo pat pradžių neslėpė, kad tai nebuvo jo idėja – Gudelio pavardė pasigirdo iš kitur. Anksčiau Kirkilas kalbėdamas su LŽ leido suprasti, kad su Gudeliu šnekasi savivaldos reforma suinteresuotų liberalcentristų pageidavimu. Nuolat eskaluojamos abejonės dėl Gudelio tinkamumo dirbti prezidento patarėju Kirkilui tąkart neatrodė kliūtis, nes Vyriausybėje buvusiam Anykščių merui būtų patikėti tik savivaldos reikalai.

Tačiau vienas iš Liberalų ir centro sąjungos vadovų, derybose dėl Vyriausybės formavimo dalyvavęs parlamentaras Algis Čaplikas LŽ vakar tikino, kad apie Gudelį per jas nekalbėta. Jis taip pat nežinojo, ar Gudelis grįš į partiją, kurioje savo narystę buvo suspendavęs kol patarinėjo prezidentui.

Antras keitimas

Jei Gudelis pereis į Kirkilo komandą, jis bus jau antras asmuo, iškeitęs prezidento patarėjo pareigas į darbą Vyriausybėje. Prieš kelias savaites neatlygintinu premjero konsultantu tapo keletą metų Adamkų konsultavęs Nepriklausomybės akto signataras Česlovas Okinčicas.

Premjero komanda vakar oficialiai pasipildė dar vienu signataru – Šiaulių banke svarbias pareigas užėmusiu Donatu Morkūnu, kuris palaikys Vyriausybės ryšius su Seimu.

Kirkilas jau anksčiau savo vyriausiuoju patarėju yra paskyręs Juozą

Bernatonį. Kirkilo patarėjų korpuse socialinę politiką kuruoja Vilniaus universiteto docentė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė, aplinkosaugą ir investicijas – eksparlamentarė Jūratė Juozaitienė, žemės ūkį – buvęs Seimo narys ir žemės ūkio ministrės patarėjas Mindaugas Bastys, valstybės investicijas – Saulius Spėčius, patarėja viešiesiems ryšiams – buvusi Algirdo Brazausko atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė. Sekretoriato vadove išliko Džiuljeta Žiugždienė.

Rudenį nacionalinio saugumo ir užsienio politikos ateis kuruoti politologas Mindaugas Jurkynas. Buvęs teisingumo ir vidaus reikalų ministras, šiuo metu advokato praktika besiverčiantis Vytautas Markevičius yra davęs sutikimą be atlygio konsultuoti premjerą teisėsaugos klausimais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.