Tigeris Woodsas: pergalė tėčiui

Garsiausias šių dienų pasaulio golfo žaidėjas amerikietis Tigeris Woodsas milijonų žiūrovų akivaizdoje kaip mažas vaikas apsipylė ašaromis. Verkė todėl, kad 11-osios jo pergalės elitiniuose golfo turnyruose neišvydo tėtis Earlas.

Tigeris Woodsas laimėjo turnyrą „British Open”. Tai vienos iš keturių majors varžybų (kitos: „Masters”, „US Open” ir „PGA Championship”). Amerikietis dviem smūgiais aplenkė tautietį Chrisą DiMarco ir Ernie Elsą iš PAR. Tai buvo 11-oji T.Woodso pergalė major turnyruose. Po jos sportininkas pakilo į antrąją vietą geriausių visų laikų golfo žaidėjų lentelėje. Ją T.Woodsas dabar dalijasi su dar prieš antrąjį pasaulinį karą žaidusiu Walteriu Hagenu ir atsilieka tik nuo legendinio Jacko Nicklauso, kuris nuo 1962-ųjų iki 1986-ųjų laimėjo 18 major turnyrų.

Verkė ne iš laimės

Po paskutinio smūgio Anglijoje T.Woodsas apsikabino savo caddie (padėjėjas, nešiojantis lazdas) Steve’ą Williamsą ir lyg mažas vaikas apsipylė ašaromis. Pasaulis pirmą kartą išvydo raudančią šiuolaikinio sporto ikoną, kasmet uždirbančią po 80 mln. dolerių.

T.Woodsas verkė ne iš laimės, jis garsėja sugebėjimu valdyti emocijas. Verkė todėl, kad tėtis Earlas šios jo pergalės neišvydo. Gegužę jis mirė nuo prostatos vėžio. Tigeris žinojo, kad jo 74 metų tėtis miršta, ir norėjo jam padovanoti dar vieną pergalę. Nepavyko, nes T.Woodas balandį nenugalėjo „Masters” turnyre, kurį Earlas vadino gražiausiu, nes „vyksta aplinkoje, tarsi paties Dievo nutapytoje”. Po to Tigeris pralaimėjo ir per „US Open” varžybas.

Nugalėti pavyko tik Anglijoje. „Ši pergalė tau, tėti”, – tokie buvo pirmieji T.Woodso žodžiai po lemiamo smūgio.

Išskirtinė asmenybė

Tėtis golfo žvaigždei buvo išskirtinė asmenybė. E.Woodsas – afrikiečių kilmės amerikietis, turintis indėnų ir kinų kraujo – jaunystėje buvo neblogas beisbolininkas, vienas pirmųjų juodaodžių, prasimušusių į universitetų komandas. Kvietė ir profesionalų ekipos, tačiau jis atsisakė, nes norėjo baigti studijas.

„Neturėjau vaikystėje sportininko idealo, arčiausiai buvo boksininkas Joe Louisas, tačiau jis buvo neišsilavinęs”, – pasakojo Earlas. Tai jis sūnui sugalvojo pravardę Tigras. Tikras Woodso jaunesniojo vardas yra Eldrickas. Tigru buvo vadinamas pietų Vietnamo generolas Vuongas Dangas Phonga, su kuriuo E.Woodsas susidraugavo per Vietnamo karą. Woodsas vyresnysis per karą atliko pavojingas užduotis, vykdė kalinių apklausas.

Kai kas tvirtina, kad Vietname gautas pamokas tėvas panaudojo ugdydamas sūnų. Mat T.Woodsas – tai smulkmeniškai suplanuota investicija. Kad sūnus taps geriausiu pasaulio golfo žaidėju, Earlas nusprendė dar jam negimus. Tėvas savo atžalą mojuoti golfo lazda išmokė, kai šiam buvo treji. Aštuonerių Tigeris jau dalyvavo televizijos laidose apie nepaprastai talentingus vaikus ir per turnyrus įveikdavo dešimtmečius.

Tėvo išugdyto geriausio pasaulio golfo žaidėjo tema JAV labai populiari jau daugelį metų. Vieni tvirtina, kad Earlas sūnų pavertė robotu, kiti – kad Woodsas jaunesnysis yra tiesiog neįtikimai talentingas.

„Niekada nelaikiau sūnaus vaiku, mes visada buvome lygūs”, – sakydavo Earlas. Jis įsižeisdavo, kai būdavo lyginamas su despotiškuoju tenisininkės Jennifer Capriati tėvu Stefano.

„Išugdžiau sūnų ne čempioną, o gerą žmogų”, – taip 2001-aisiais E.Woodsas sakė interviu leidiniui „Golf Digest”.

„Labai jo pasiilgstu, – po pergalės Anglijoje prisipažino T.Woodsas. – Gaila, kad jis nematė šito turnyro. Tikrai būtų nusišypsojęs. Apsiverkiau, nes supratau, kad jis jau niekada neišvys, kaip aš laimiu”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.