Aleknai – galimybė papildyti kolekciją

Geriausias pasaulio disko metikas Virgilijus Alekna kitą savaitę turės galimybę iškovoti vienintelį trūkstamą aukso medalį – Europos čempiono

Rugpjūčio 7-ąją Švedijos mieste Gioteborge stipriausi Europos lengvaatlečiai pradės kovas dėl Senojo žemyno čempionų titulų.

Pasirinkti – geriausi

Praėjusią savaitę buvo paskelbta Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės, kuri dalyvaus Europos čempionate, sudėtis. Iš 70 sportininkų buvo atrinkti tik 16.

„Tikrai nei Jonaitis, Petraitis ar Antanaitis nesprendė, ką reikia paimti į rinktinę. Sprendė taryba. Labai rimtai diskutavome, posėdis užtruko net 4 valandas, – tikino Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Aleksas Stanislovaitis. – Kiekvienas sportininkas buvo aptartas individualiai, išanalizavome beveik visą biografiją: kiek ir kur startavęs, kur geriau sekėsi pasirodyti, kas yra traumuoti, kas gali kovoti, o kas – ne. Labai daug ginčų buvo dėl ieties metikų Tomo Into, Indrės Jakubaitytės ir Ritos Ramanauskaitės. Nusprendėme, kad reikia vežtis tik Tomą. Indrei buvo suteiktos visos sąlygos gerai pasirengti, dalyvavo daugelyje stovyklų, buvo aprūpinta ne blogiau nei olimpinis čempionas V.Alekna, bet jos atsisakėme”.

Treneris buvo nusivylęs I.Jakubaitytės šio sezono rezultatais: „Indrė buvo dviejose stovyklose Estijoje, po vieną Izraelyje ir Ispanijoje, ir per visą sezoną nepasiekė panašaus rezultato, kokį pasiekdavo prieš metus, kai tokių sąlygų neturėjo. Be to, Lietuvos čempionate iškovojo tik antrąją vietą, nors buvo įvykdžiusi normatyvą, reikalingą dalyvauti Europos čempionate”.

Visiems nepaimtiesiems į rinktinę A.Stanislovaitis paaiškino priežastis, kodėl jų nesiveža į Švediją. „Kalbėjausi su jais ir ne vieną sykį. Visi sportininkai galvoja, kad jie yra teisūs, bet kada parodžiau jų rezultatų analizes, sportininkai puikiai suprato, kodėl jų nesivežame”, – aiškino treneris.

Sklandus pasirengimas

Pasirengimą svarbiausioms sezono varžyboms, toks šiemet yra Europos čempionatas, mūsų lengvaatlečiai tradiciškai pradeda pavasarį. „Sąlygos buvo idealios, – įsitikinęs A.Stanislovaitis. – Surengėme stovyklą Palangoje, joje dalyvavo apie 70 žmonių. Bėgikai rengėsi aukštikalnėse Lenkijoje, šuolininkai ir metikai vyko į Ispaniją, o V.Alekna rengėsi pagal individualų grafiką. Ieties metikai I.Jakubaitytė ir T.Intas buvo Izraelyje. Visiems sportininkams buvo sudarytos tikrai geros sąlygos”.

Daugiausia lietuviai, be abejo, tikisi iš V.Aleknos, kuriam tarp gausybės apdovanojimų trūksta tik Europos čempiono medalio. Papildyti savo kolekciją trūkstamu trofėjumi disko metikas yra pasirengęs gerai.

„Nenoriu būti burtininkas, prišnekėti, bet yra daugiau priežasčių tikėti, kad jis iškovos aukso medalį, – tvirtino A.Stanislovaitis. – Mūsų lyderio startai pagrindinėse varžybose rodo, kad jis psichologiškai yra labai stiprus žmogus. Mes iš jo, kaip žinoma, tikimės aukso medalio, nors visi nori jį aplenkti. Mes jau per daug pripratome, kad Virgilijus visada viską laimi”.

2002 metų Europos čempionate V.Alekna buvo antras, o 1998-aisiais – trečias. Šiemet Lietuvos disko metikas jau 11 varžybų laimėjo aplenkdamas varžovus mažiausiai 2 metrais. Be to, jis yra toliausiai šį sezoną pasaulyje diską numetęs sportininkas – 71,08 metro.

Rezultatus sunku prognozuoti

A.Stanislovaitis neslėpė, kad buvo tikimasi iš Gioteborgo grįžti su trimis medaliais, tačiau tikslus pakoregavo traumos. Didžiausia Lietuvos rinktinės netektis – septynkovininkė Austra Skujytė.

„Niekas nuo traumų neapsaugotas, tenka apgailestauti, kad mūsų lyderę, iš kurios šiame čempionate tikėjomės medalių, Austrą Skujytę teks palikti namie rengtis kitų metų pasaulio čempionatui, – sakė treneris. – Ji patyrė rimtą traumą. Gerai ieties metikei Ingai Stasiulionytei atlikta peties operacija. Per Kaune vykusias varžybas traumą patyrė ir pajėgiausias mūsų šuolininkas į tolį Povilas Mykolaitis. Tai liūdina, nes šie sportininkai yra vieni mūsų rinktinės lyderių”.

Kaip seksis lietuviams kovoti be kelių savo lyderių, A.Stanislovaitis prognozuoti nesiryžo. „Prieš metus tikėjome, kad Europos čempionate galime iškovoti 2-3 medalius. Daugiausia šansų turėjo A.Skujytė, V.Alekna ir maratonininkė Živilė Balčiūnaitė. Bet dabar situacija keičiasi, – teigė A.Stanislovaitis. – Skujytė nevažiuoja, o Živilė turėjo rimtų sunkumų dėl sveikatos. Dabar ji atsigauna, tikėsimės iš jos kuo aukštesnio rezultato, bet kaip pasiseks, sunku pasakyti. Čia yra lengvoji atletika. Pasaulyje lengvąją atletiką kultivuoja visos šalys, išskyrus Antarktidą. Visi pripratome, kad būtų tik „auksas” ir „auksas”. Bet iš tikrųjų yra garbingas dalykas pakliūti į 10-ukus, kai kuriems būti ir tarp 20-ies stipriausiųjų. Tikiuosi gerų rezultatų iš visų 16-os mūsų sportininkų. Tie žmonės, kurie sieks savo asmeninių rekordų ar bent jau bus arti jų, tikrai pasirodys garbingai. Tokio rango varžybų pagrindinis uždavinys – parodyti, ką sugebi. Niekas neprašo viršyti savo galimybių”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Aleknai – galimybė papildyti kolekciją"

  1. Jis

    Mes dziaugiames,kad tiek lengvaatleciu vaziuoja.Iskyla klausimas, kodel niekas nepasiteirauja pacios Indres,kas jai yra???Kodel visi turi uz ja spresti?Juk sportininke daug kartu dare normatyvus,bet niekas nepaklause kaip ji jauciasi.Juk ji buvo labai stipriai apsirgusi ir niekam tai neidomu!Galim teigti,kad Indre yra stipri ir nesiskundzia savo negalavimais,o vistiek stoja i kova,kad parodytu ka ji gali,bet sportas toks jau yra,vieni laimi kiti pralaimi.Bet jusu sprendimo as nepateisinuVisiems sekmes,kurie dalyvauja Svedijoje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.