„Dviračių sportas miršta”

Taip pasaulio spauda atsiliepia į faktą, kad „Tour de France” nugalėtojas amerikietis Floydas Landisas įtariamas vartojęs dopingą

Pasaulio sportą praėjusią savaitę sukrėtė du nauji dopingo skandalai. Vienas jų kilo dviračių sporto padangėje, kitas – lengvosios atletikos.

Trumpas džiaugsmas

Tai, kas nutiko dviračių sporto padangėje, visi sutartinai vadina žemės drebėjimu. „Tour de France” nugalėtoju tapusį amerikietį Floydą Landisą visi vadino tikru dviračių sporto gelbėtoju, šių metų lenktynės buvo vadinamos pirmomis švariomis po ilgo laikotarpio. Todėl žinia, kad vienintelis teigiamas dopingo testo rezultatas per visas lenktynes buvo F.Landiso, prilygo žemės drebėjimui.

„Iš Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) gavome pranešimą, kad F.Landiso organizme buvo neleistinas testosterono ir epitestosterono santykis po „Tour de France” lenktynių 17-ojo etapo, – ketvirtadienį pranešė komanda „Phonak”, kuriai atstovavo 31 metų F.Landisas. – Komandos vadovai ir pats dviratininkas yra labai nustebinti, netgi šokiruoti”.

„Tour de France” lenktynių 17-asis etapas buvo lemiamas. Dieną prieš lenktynes Landisas, vilkintis geltonus lyderio marškinėlius, nuo lyderių atsiliko net 8 minutes ir iškrito iš pirmojo dešimtuko. Tačiau 201 kilometrų etape, kuris driekėsi per Alpių kalnus, amerikietis ėmėsi iniciatyvos, atitrūko ir vienas nuvažiavo paskutinius 130 kilometrų. Antrąją vietą užėmęs sportininkas nuo amerikiečio atsiliko net 5 min. 42 sek. Bendroje įskaitoje Landisas pakilo į trečiąją vietą, o per lenktynes kuriam laikui susigrąžino lyderio poziciją. Per paskutinį etapą Eliziejaus laukuose jis ramiai gurkšnojo šampaną.

Džiaugsmas truko neilgai. Trečiadienį UCI išplatino pranešimą, kad vieno lenktynių dalyvio dopingo testo rezultatas yra teigiamas. Pagal taisykles dviratininko pavardė nebuvo paskelbta, pranešimai apie nutikimą buvo išsiųsti pačiam dviratininkui, jo federacijai ir komandai.

Prasidėjo spėlionės. „The Times” paskelbė, kad viskas nutiko per 17-ąjį etapą ir kalba sukasi apie vieną iš lyderių. „Neišduosiu, apie ką buvo ši informacija, – „The Times” sakė UCI vadovas Patas McQuaidas. – Tačiau testo rezultatas yra sukrečiantis. Aš esu piktas ir labai nusivylęs”. Netrukus Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Šveicarijos, Belgijos ir Australijos dviračių sporto federacijos išplatino pranešimus, kad joks UCI pranešimas apie dopingą vartojusį dviratininką pas jas neatkeliavo.

Tylėjo tik amerikiečiai, o Landisas dingo. Niekam nieko nepaaiškinęs jis nepasirodė lenktynėse Olandijoje ir Danijoje, nors savo dalyvavimą buvo patvirtinęs. Paaiškėjo, kad vienintelis dviratininkas, kurio dopingo testas yra teigiamas – tai „Tour de France” nugalėtojas.

Kol kas nežinoma, kas sukėlė testosterono lygio padidėjimą. Anksčiau jo santykis su epitestosteronu galėjo būti 6:1, tačiau neseniai ši norma buvo sumažinta iki 4:1. Paprasto žmogaus testosterono ir epitestosterono santykis yra 1:1. Pirmadienį paskelbta, kad F.Landiso organizme testosterono kiekis leistiną normą viršijo net 3 kartus. Padidėjęs testosterono kiekis gali būti dopingo vartojimo pasekmė, tačiau taip gali nutikti ir natūraliai.

Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) testosteroną laiko anaboliniu steroidu, kuris turi ilgalaikį poveikį. Kitaip sakant, testosteronas padeda įgyti gerą sportinę formą, o ne suteikia trumpalaikį efektą. Landisas per lenktynes buvo tikrinamas daug kartų, prieš 17-ąjį etapą jis vilkėjo geltonus marškinėlius (lyderiai yra tikrinami po kiekvieno etapo), bet visų kitų testų rezultatai buvo neigiami. Specialistai sako, kad nepavydėtinoje padėtyje atsidūręs Landisas prieš 17-ąjį „Tour de France” etapą, jei būtų ryžęsis sukčiauti, būtų išmėginęs EPO, suteikiantį pranašumą iš karto.

Dėl Landiso ir draudžiamų preparatų triukšmas buvo kilęs dar prieš lenktynes. Mat amerikietis oficialiai paskelbė, kad dėl klubo traumos (kaulas sutvirtintas trimis titano varžtais) naudoja vaistus nuo skausmo, o viena iš sudedamųjų šių vaistų dalių laikoma dopingu. UCI jam išimties tvarka leido naudoti vaistus toliau ir dalyvauti lenktynėse. Tai sukėlė didelį kitų komandų pasipriešinimą, tačiau niekas nepasikeitė. Landisas, užuot pasirinkęs operaciją, gėrė draudžiamus preparatus. Per „Tour de France” amerikietis ne kartą skundėsi dideliais skausmais: „Negaliu užlipti ant dviračio iš dešinės pusės. Kai mėginu tai padaryti, krentu”.

Gali būti, kad šią istoriją F.Landisas naudos gynybai – tikins, kad testosterono lygis pakilo dėl klubo gydymo. Jei nepavyks išsigelbėti, bus diskvalifikuotas 2 metams. Tai reikštų jo karjeros pabaigą, o „Tour de France” nugalėtojo titulas atitektų antrojoje vietoje likusiam ispanui Oscarui Pereiro.

Landiso diskvalifikacija būtų paskutinė vinis į Šveicarijos komandos „Phonak” karstą. Jos vadovas 63 metų Andy Rihsas jau paskelbė, kad neberems ekipos dėl ankstesnių su jos dviratininkais susijusių dopingo skandalų. Prieš pat šių metų „Tour de France” startą iš lenktynių buvo išmesti kolumbietis Santiago Botero ir ispanas Jose Enrique Gutierrezas, kurių pavardės minimos Ispanijoje vis nesibaigiančiame dopingo skandale. Prieš dvejus metus vartojęs dopingą prisipažino 1998 metų pasaulio čempionas šveicaras Oscaras Camenzindas. „Phonak” atstovavo ir buvęs pasaulio čempionas amerikietis Tyleris Hamiltonas. Jį taip pat diskvalifikavo už dopingo vartojimą.

Žvaigždės greitai krenta

Žinia, kad Landisas galėjo vartoti dopingą, sukėlė aršias diskusijas visame pasaulyje. „Kada tai baigsis? – neslėpė pykčio WADA direktorius Dickas Poundas. – Ką ketina daryti UCI? Antras, trečias, ketvirtas, penktas ir šeštas pernykščių lenktynių dviratininkas įsivėlė į dopingo skandalą Ispanijoje, dabar įkliuvo nugalėtojas. Jei UCI neišguis iš dviračių sporto dopingo, tai bus didžiausias nuosmukis šios sporto šakos istorijoje. UCI dopingo kontrolės sistema neveikia”.

WADA vadovas teigė esąs nustebintas, kad kas nors galėjo ryžtis sukčiauti po to, kai prieš pat lenktynių startą buvo pašalinti visi į skandalą Ispanijoje įsipainioję favoritai. WADA tik stebi Landiso bylą. Jei pasitvirtins dopingo vartojimo atvejis, UCI visą šią bėdą perduos JAV antidopingo agentūrai.

Europos žiniasklaida yra dar kritiškesnė. „Tai dviračių sporto pabaiga, ši sporto šaka nebeatsigaus, – tai „The Times” komentaras. – Pantani, Ullrichas, Basso, Hamiltonas, Millaras, Landisas. Visi begėdiškai sukčiavo. Tad kokia šios sporto šakos prasmė?”

„Gėda, liūdesys, nusivylimas, katastrofa”, – taip kalba ir patys „Tour de France” rengėjai. Vokietijos televizija ZDF paskelbė, kad atsisakys transliuoti lenktynes, jei pasitvirtins įtarimai Landisui. „Įsigijome teises rodyti dviratininkų lenktynes, o ne farmakologų varžybas, – sakė ZDF vyriausiasis redaktorius Nikolausas Brenderis. – Jei įtarimai pasitvirtins, ne tik nerodysime kitų metų lenktynių, bet ir neskelbsime jokių žinių apie jas”.

„Reikės žemės drebėjimo, kad išgelbėtume dviračių sportą, – optimizmu nebetrykšta P.McQuaidas. – Atėjo tamsūs laikai”.

Dar vienas čempionas

Savaitgalį dopingo skandalas sukrėtė ir lengvosios atletikos pasaulį. Paaiškėjo, kad pasaulio ir olimpinio 100 metrų bėgimo čempiono amerikiečio Justino Gatlino dopingo testas taip pat parodė per didelį testosterono kiekį sportininko organizme. 100 m bėgimo pasaulio rekordininkui dopingo testas buvo atliktas balandžio 22 dieną Kanzaso mieste JAV.

J.Gatlinas jau buvo įtariamas naudojant draudžiamus preparatus (amfetaminą), tačiau sprinterio advokatams pavyko atšaukti draudimą dalyvauti varžybose. Vis dėlto jei pavyks įrodyti, kad pajėgiausias planetos sprinteris pažeidė antidopingo režimą, jam gresia diskvalifikacija iki gyvenimo pabaigos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.