Druskininkai virsta smuikininkų miestu

Tarptautinis menų festivalis „Druskininkų vasara su M.K.Čiurlioniu 2006” jau įpusėjo, o rugpjūčio 2-10 dienomis kurorte vyks smuiko muzikos šventė

Muzikų rėmimo fondo ir Druskininkų savivaldybės organizuojamo festivalio tradicija – M.K.Čiurlionio studijų savaitė, per kurią bus surengta smuiko muzikos šventė, vyks smuikininkų meistriškumo kursai, tarptautinė konferencija „M.K.Čiurlionis ir pasaulis”.

Jau šiandien smuikininkė Diana Galvydytė, 15 tarptautinių konkursų laureatė ir prizininkė, studijuojanti Didžiojoje Britanijoje, „Lietuvos” sanatorijoje surengs šventės pradžios koncertą. Dianai talkins taip pat tarptautinių konkursų laureatė Martyna Jatkauskaitė. Ji irgi mokosi Londone.

Šiandien, rugpjūčio 2-ąją, prasideda smuikininkų meistriškumo kursai. Į juos atvyko gausus būrys šalies ir užsienio dalyvių. Smuikininkai meistriškumo semsis iš ištikimo Lietuvos bičiulio, prityrusio specialisto, Hamburgo (Vokietija) aukštosios muzikos mokyklos profesoriaus Petru Munteanu ir Drezdeno simfoninio orkestro koncertmeisterės, smuikininkės Dalios Stulgytės-Schmalenberg. Su jaunesniais smuikininkais dirbs mokytoja ekspertė Gintvilė Vitėnaitė. Šių metų kursų kameriniam orkestrui vadovaus Berlyno muzikos akademijos docentas Tilo Schmalenbergas. Smuikininkai ne tik tobulins muzikavimo įgūdžius, bet ir dalyvaus festivalio renginiuose. Rugpjūčio 8 dieną Druskininkų M.K.Čiurlionio muzikos mokykloje vyks Lietuvos kompozitorių smuiko muzikos koncertas.

Kaip labai svarbų ir prasmingą M.K.Čiurlionio studijų savaitės (rugpjūčio 3-5 dienomis) renginį reikėtų paminėti Lietuvos banko poilsio namuose ir „Lietuvos” sanatorijoje organizuojamą tautinę konferenciją „M.K.Čiurlionis ir pasaulis”. Joje dalyvaus ir pranešimus skaitys žymūs Čiurlionio kūrybos tyrinėtojai bei propaguotojai iš mūsų šalies ir užsienio (JAV, Baltarusijos, Ukrainos): Nadežda Usova, Daniel Politoske, Jonas Bruveris, Dovilė Ciūnienė, Genovaitė Žiobakienė, Vaclovas Juodpusis, Antanas Andrijauskas, Rita Aleknaitė-Bieliauskienė, Jūratė Landsbergytė, Salomėja Jastrumskytė, Eugenijus Ignatonis, Romualdas Sadauskas, Stasys Urbonas.

Per konferenciją vyks vaizdo sesijos, kino popietės, ekskursija po Čiurlionio pamėgtas Druskininkų apylinkių vietas. Štai jau studijų savaitės pradžioje M.K.Čiurlionio memorialiniame muziejuje per vaizdo sesiją „Čiurlionio idėjų šviesa” bus galima susitikti su režisieriumi ir poetu Vytautu V.Landsbergiu, Čiurlionio kūrybos tyrinėtoju iš Maskvos Leonidu Fleidermanu. Kitą dieną, rugpjūčio 4-ąją, „Lietuvos”

sanatorijoje vyks Mantauto Krukausko garso vizualinės kompozicijos Čiurlionio kūrinių motyvais pristatymas, o per kino popietę – susitikimas su žymiu ukrainiečių režisieriumi ir operatoriumi Aleksandru Dirdovskiu, režisieriumi Zacharijumi Putilovu ir fotografu Juozu Valiušaičiu.

Per devynias smuiko muzikos šventės dienas bus surengta šešiolika koncertų. Rytoj M.K.Čiurlionio memorialiniame muziejuje kompozitoriaus kūrinius atliks žymi šalies pianistė Aldona Eleonora Radvilaitė. Rugpjūčio 4 dieną „Lietuvos” sanatorijoje kamerinės muzikos koncertą surengs „Trio kaskados”. Muzikuos tarptautinių konkursų laureatės ir prizininkės smuikininkė Rusnė Mataitytė ir pianistė Albina Šikšniūtė bei violončelininkas Edmundas Kulikauskas.

Druskininkiečiams gerai pažįstamas Domas Juškys, griežti pradėjęs M.K.Čiurlionio muzikos mokykloje, o dabar kaip gabus ir perspektyvus smuikininkas nuo 2005 metų studijuojantis Berlyno Hannso Eislerio aukštojoje muzikos mokykloje, pakvies į smuiko muzikos koncertą „Lietuvos” sanatorijoje.

Druskininkuose nekantriai laukiamas iš Vokietijos atvyksiantis Friedrichas Thomas, Drezdeno sakralinės muzikos konservatorijos mokytojas. Jo fortepijoninės muzikos koncertas – rugpjūčio 5 dieną M.K.Čiurlionio memorialiniame muziejuje.

Druskininkų miesto muziejaus terasoje ant ežero kranto vykstančios „Druskininkų serenados” sulaukia didžiulio klausytojų susidomėjimo. Ir šiais metais rugpjūčio 5-ąją čia grieš Nacionalinės premijos laureatas M.K.Čiurlionio kvartetas.

Smuikininkų meistriškumo kursų Druskininkuose ištikima dalyvė Agata Daraškaitė, dabar studijuojanti Didžiojoje Britanijoje, rugpjūčio 6 dieną Druskininkų miesto muziejuje surengs smuiko muzikos vakarą. Sakralinės muzikos valandas kurorto bažnyčioje rugpjūčio 6-ąją druskininkiečiams ir miesto svečiams dovanos puikūs atlikėjai Julija Okruško (smuikas, JAV) ir Sergejus Okruška (klavyras).

Gražus smuiko muzikos šventės akcentas – meistriškumo kursų pedagogės, žymios smuikininkės, Drezdeno simfoninio orkestro koncertmeisterės (Vokietija) Stulgytės-Schmalenberg kamerinės muzikos koncertas sveikatos ir poilsio centre „Vilnius”. Jis vyks rugpjūčio 7 dieną. Menininkei talkins pianistas Thomas. Neabejotina, kad per šį koncertą susirinkusieji patirs daug malonių minučių.

Rugpjūčio 9 dieną Druskininkų miesto muziejuje skambės Šiaurės Indijos klasikinė muzika, atliekama ansamblio „Svara”. Šios šalies instrumentais muzikuos Anatolijus Lomonosovas (sitaras), Bernardas Janauskas (tabla), Jūratė Adlytė (tampūra).

Smuiko muzikos šventę ir meistriškumo kursus baigs jų dalyvių ir kamerinio orkestro pasirodymas per koncertą „Draugystės” sanatorijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.