„Minijos nafta” Vilkyčiuose gręžia naują gręžinį

Šiuo metu Vilkyčiuose, Šilutės rajone, Vilkyčių naftos telkinyje, UAB „Minijos nafta” gręžia jau 21-ąjį gręžinį.

Gręžimo darbus atlieka Lenkijos kompanija „Oil and gas exploration Company Cracow Ltd.”. Anot naftininkų, tikimasi, jog jau rugpjūčio viduryje iš naujojo gręžinio bus išgaunama nafta – maždaug po 25 kubinius metrus per parą.

Gręžiniuose – naujausios technologijos

Vilkyčių naftos telkinys, kurio didžioji dalis patenka į Šilutės rajono teritoriją, buvo atrastas dar 1969 metais, tačiau imtas eksploatuoti tik 1990 metais, kai prasidėjo Sovietų Sąjungos energetinė blokada Lietuvai. Patvirtinti telkinio naftos ištekliai – apie 1,3 mln. tonų. Penkerius metus telkinyje naftą išgavo AB „Geonafta”, o vėliau licencija naftos gavybos darbams Vyriausybės nutarimu buvo perduota bendrai Lietuvos ir Danijos bendrovei „Minijos nafta”.

Šiuo metu Vilkyčių telkinyje išgaunama apie 65 kub. metrus naftos per parą. Tikimasi, kad naftos gavyba telkinyje padidės rugpjūtį pradėjus eksploatuoti dabar gręžiamą 21-ąjį gręžinį. Pasak bendrovės Gręžimo skyriaus vadovo Vlado Lubio, planuojama, kad per parą naftos bus išgaunama maždaug 25 kub. metrais daugiau. Tai būtų pakankamai geras naftos gavybos rodiklis.

Šiemet „Minijos nafta” jau įrenginėja ketvirtą gręžinį. 21-ojo Vilkyčių gręžinio įrengimas kainuos apie 4,5 mln. litų.

„Mūsų gręžinių technologijos niekuo nesiskiria nuo naudojamų visame pasaulyje. Įranga, paslaugos bei medžiagos gręžimo darbams perkamos iš didelę patirtį šiame versle turinčių firmų. Darbus gręžinyje vykdo kompanijos iš Lenkijos, Vokietijos ir Lietuvos”, – pasakojo V. Lubys.

Šiuo metu 21-ajame Vilkyčių gręžinyje jau įsigręžta į 1260 metrų gylį. Užbaigtas gręžinys bus 2143 metrų gylio.

„Iš naftingų uolienų tikimasi išgauti apie 35 procentus ten slūgsančios naftos. Gavybos pradžioje nafta iš gelmių teka pati. Vėliau spaudimas naftinguose sluoksniuose palaipsniui krenta, todėl eksploatuojamuose gręžiniuose reikia įrengti mechaninio naftos pakėlimo įrengimus, kad nafta iš sluoksnio pasiektų žemės paviršių. Filmuose kartais rodoma, kad nafta gręžimo metu pradeda trykšti fontanais. Pas mus to tikrai nebus, nes gręžimo įrengimai yra sukomplektuoti specialia įranga, kuri leidžia bet kuriuo momentu labai greitai uždaryti gręžinį. Be to, gręžinys yra užpildytas specialiu skysčiu, kurio hidrostatinis slėgis yra didesnis negu slėgis naftinguose sluoksniuose. Trečia – fontanai reikštų ne ką kitą, o avariją – to dar mūsų gręžiniuose nėra buvę”,- šypsojosi V. Lubys.

Anot jo, gręžinio trajektorija kontroliuojama ir stebima kompiuterine įranga.

Saugo aplinką

21-ojo Vilkyčių gręžinio aikštelė įrengta taip, kad esant reikalui joje būtų galima gręžti dar tris gręžinius, iš kurių vienas galėtų būti naudojamas kaip injekcinis gręžinys, skirtas kartu su nafta išgaunamo sluoksnio vandens sugrąžinimui atgal į naftingą sluoksnį. Kiti du gręžiniai galėtų būti naudojami naftos gavybai.

Pasak V. Lubio, prieš pradedant gręžimo darbus, aikštelė buvo ne tik išbetonuota, bet ir padengta specialia plėvele, kad lietaus vandens nuotekos iš gręžimo aikštelės nepatektų į aplinką. Gręžimo aikštelėje surinktas lietaus vanduo išvežamas utilizuoti į tam tikslui skirtas vietas. Taip pat surenkamos ir išvežamos iš žemės gelmių iškeltos sutrintos uolienos.

Anot naftininkų, pagal valstybinėse institucijose patvirtintą programą reguliariai vyksta aplinkos monitoringas, kad jokia tarša nepatektų už aikštelės ribų. Būnant gręžinyje stebina tai, jog darbai vyksta palyginti tyliai – miesto gatvė gerokai triukšmingesnė.

„Net paukščiai čia atskristi nebijo. Buvo atvejis, kai sukrautuose gręžimo vamzdžiuose paukščiai buvo susisukę lizdą”,- pastebėjo V. Lubys.

Tvarkingoje gręžinio aikštelėje nepamatysi nė šiukšlelės. Gręžinio teritorija stebima ir saugoma visą parą.

Ištekliai senka

Savo telkiniuose išgautą aukštos kokybės naftą „Minijos nafta” eksportuoja į užsienį. Šiuo metu pasaulinėje rinkoje naftos barelio (159 litrų) kaina siekia apie 70 JAV dolerių. Tai itin palanki kaina naftos gavybos versle. Štai 1996-aisiais naftos barelio kaina siekė vos 9 dolerius. Tačiau naftininkus jaudina vis senkantys naftos ištekliai Vakarų Lietuvos išžvalgytuose telkiniuose.

„Išgaunamame iš gręžinio fluide vis daugėja vandens ir mažėja naftos. Ištekliai senka”, – sakė „Minijos naftos” gręžimo darbų vadovas.

Ieškoti naujų išteklių – labai rizikingas verslas. Pagal pasaulinę statistiką, tik kas septintas naftos gręžinys būna produktyvus. Tai rodo ir Lietuvos naftininkų patirtis. Iki 1990-ųjų per maždaug 30 metų vakarinėje Lietuvos dalyje buvo išgręžta apie 230 gręžinių, iš kurių tik apie 30 buvo naftingi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.