PVM atskaitos klausimai, praradus prekes

Ar PVM mokėtojas privalo pranešti Valstybinei mokesčių inspekcijai apie prekių praradimą dėl trečiųjų asmenų nusikalstamos veikos arba nenugalimos jėgos (force majeure), jei nori netikslinti PVM atskaitos už prarastas prekes?

Pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2006 m. gegužės 29 d. nutarimu Nr. 475 (Žin., 2006, Nr.61-2186) patvirtintas naujos redakcijos „Įrodymo, kad prekės prarastos dėl force majeure ar nusikalstamos trečiųjų asmenų veikos, taisyklių” nuostatas, nuo 2006 m. birželio 1 dienos, praradus prekes dėl trečiųjų asmenų nusikalstamos veikos (vagystės ir pan.), PVM mokėtojas nebeprivalo pranešti apie tai Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI). Taip pat nebeprivaloma pranešti VMI apie prekių praradimą dėl nenugalimos jėgos (force majeure), t.y. stichinės nelaimės, gaisro ar sprogimo. Tačiau, PVM mokėtojas, norėdamas netikslinti PVM atskaitos ar nemokėti PVM, praradus prekes dėl trečiųjų asmenų nusikalstamos veikos ar dėl anksčiau minėtų force majeure aplinkybių, privalo turėti įvykio ir prekių praradimo faktą patvirtinančius dokumentus (dokumentą, patvirtinantį, kad iškelta baudžiamoji byla; draudimo įmonės surašytus įvykio aktus; kitų kompetentingų institucijų išduotus dokumentus, patvirtinančius nenugalimos jėgos aplinkybių ir prekių praradimo faktą; muitinės įstaigos patvirtinimą, jei prekės buvo prižiūrimos muitinės). Šiuos dokumentus PVM mokėtojas privalo saugoti 10 metų nuo jų išrašymo ar išdavimo dienos.

Pranešti VMI apie prekių praradimą reikia tik tuo atveju, jei prekės prarastos dėl taisyklių 2.4 punkte nurodytų priežasčių, t.y. kitos force majeure aplinkybės, dėl kurių pripažinimo VMI priima atskirą sprendimą. Tokiu atveju, PVM mokėtojas per 10 darbo dienų nuo prekių praradimo dėl kitų force majeure aplinkybių privalo raštu pranešti apie tai VMI, o per 30 kalendorinių dienų laikotarpį, kuris skaičiuojamas nuo pranešimo pateikimo dienos, turi pateikti įvykio ir prekių praradimo faktą patvirtinančius dokumentus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.