Gimtadienis pasitiktas ginklų žvangėjimu

Vakar ryte patrankos šūvis ir suplazdėjusi miesto vėliava priminė klaipėdiečiams apie neeilinę dieną – 754-ąjį Klaipėdos gimtadienį.

Vėliavą kasmet kelia miesto meras Rimantas Taraškevičius. Šiemet jam padėjo uostamiesčio patriotas klaipėdietis Jefimas Vytovtovas, Lietuvos krikščioniškojo fondo aukštosios mokyklos absolventas. Jis pats, gavęs iš miesto Savivaldybės pavyzdžius, pasidarė miesto ženklu papuoštus marškinėlius bei vėliavą.

Jaunojo klaipėdiečio poelgį – norą iškelti miesto vėliavą – Savivaldybės atstovai vadino gražiu ir kilniu gestu, iš kurio reikia imti pavyzdį.

Keliant vėliavą nuaidėjo patrankos šūvis. Tokias nedideles patrankas, iš kokios vakar buvo paleistas šūvis, pirkliai vežiodavosi laivuose, kad galėtų apsisaugoti nuo jūrų plėšikų.

Jau keletą metų iš eilės vienas arba su žmona stebintis vėliavos pakėlimą ponas Vytautas siūlė per miesto gimtadienį kelti ne tik Klaipėdos vėliavą, bet ir sukviesti į piliavietę įvairias miesto organizacijas, draugijas, mokyklas bei partijas, kurios galėtų pademonstruoti savo vėliavas.

„Savivaldybei tereikėjo paprašyti, ir būtų atėjęs koks nors choras, pavyzdžiui „Alna”, kuriame aš dainuoju, būtumėme sugiedoję „Lietuviais esame mes gimę”, – sakė vyriškis, į piliavietę atmynęs dviračiu.

– Ateinu kasmet kokius penkerius metus. Anksčiau į piliavietę neįleisdavo, vaikštau čia nuo tada, kai patekti nebėra kliūčių. Ateinu pasidžiaugti miesto švente. Juk miesto vėliavą, šventą dalyką, pakelia – toks gražus renginys. Po to dūšiai geriau – užlipu ant pylimo, visą Klaipėdą apžiūriu.”

Klaipėdai ir klaipėdiečiams nuo 1955 metų čia gyvenantis ponas Vytautas linkėjo paprastų dalykų: „Lietaus, sveikatos ir mažiau šiukšlių.”

Klaipėda nuo XVIII amžiaus

Vakar Pilies muziejuje savo gyvavimą pradėjo naujoji ekspozicija. Restauruotoje Karlo poternoje demonstruojamas Klaipėdos gyvenimas nuo XVIII amžiaus iki šių dienų.

Ši ekspozicija pratęsė Pilies muziejaus koncepciją. Prieš keletą metų Fridricho poternoje įkurta XIII-XVI a. ekspozicija buvo papildyta tuo metu Lietuvos muziejuose dar svetimais komponentais: garso įranga, kompiuteriniu terminalu.

Toks terminalas yra ir Karlo poternoje. Jame netrukus bus galima rasti smulkios informacijos apie visą Klaipėdos senamiestį. Poternoje rodomi filmai apie sovietmečio Klaipėdą iš tarybinių archyvų, vaizdo projekcijos su uostamiesčio ateities projektais, pavyzdžiui, tramvajaus. Eksponuojamos ir dabartinės miesto mero regalijos bei dovanos, skirtos Klaipėdai.

Viduramžių vaišės

Vakare piliavietėje prasidėjo tikra viduramžių šventė, kurioje dalyvavo amatininkai, muzikantai, riteriai. Renginį „Viešnagė viduramžių mieste” surengė Mažosios Lietuvos istorijos muziejus.

Piliavietėje vakar veikė lauko kavinė, kur buvo galima paragauti viduramžių patiekalų, demonstruotos riterių kovos. Senuosius amatus rodė amatininkai, veikė ginklų paroda, koncertavo senosios muzikos ansambliai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Gimtadienis pasitiktas ginklų žvangėjimu"

  1. agne

    issakykit savo nuomone, apie klaipedos krastui labiausiai ,jusu nuomone, nusipelniusi zmogu…?:) aciu 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.