Sausrą iš Lietuvos gena gausų lietų atnešantys ciklonai

Sekmadienį iš vakarų atslinkęs frontas atidarė kelią Atlanto ciklonams, kurie vienas po kito keliauja nuo vandenyno į žemyno gilumą.

Sekmadienio naktį lietus palaistė beveik visus šalies rajonus, bet gausiausiai palijo Pietvakarių Lietuvoje. Čia iškrito 9-12 milimetrų lietaus. Dieną lynojo taip pat daugelyje rajonų, tik gerokai mažiau – apie 2-4 milimetrus.

Pirmadienis buvo sausesnis, nulijo tik kur ne kur, bet vakar rytą lietus vėl sugrįžo į mūsų pajūrį, o dieną plito po šalį. 15 valandą kai kur buvo priliję 1-5 milimetrus.

Dar lietingesnis laikotarpis prasideda šiandien. Šį kartą lietūs atskuba iš pietvakarių, dėl to pirmiausia pradėjo lyti Suvalkijoje, po to Dzūkijoje, o įdienojus debesys apniauks visos Lietuvos dangų.

Kadangi pietiniuose rajonuose lietūs užsitęs ilgiau, čia gali palyti gausiai, tai yra daugiau nei 15 milimetrų lietaus per 12 valandų.

Ateinančią naktį lietaus debesys trauksis į šiaurę, dėl to dar lynos mūsų šiauriniuose rajonuose, dieną kai kur susidarys pavieniai debesys ir trumpai palis. Tai bene vienintelė saulėtesnė ir sausesnė diena artimiausiu metu.

Nuo penktadienio ryto į Lietuvą vienas po kito skubės ciklonai nuo Viduržemio jūros.

Lietus pliaups beveik visas tris dienas, tarpais nustodamas tik valandai kitai.

Vietomis lis gausiai. Gausiau lyti turėtų Rytų Lietuvoje, nes ir ciklonai, skubantys per Baltarusiją, užkabins šį mūsų šalies pakraštį. Vis dėlto vieną ar dvi dienas gausių maudynių neišvengs ir kiti šalies rajonai.

Lietingos išliks ir pirmosios kitos savaitės dienos.

Artimiausių dienų sinoptinė situacija panaši į pernykščio rugpjūčio pradžios, kai pietiniuose rajonuose prasidėjo potvyniai. Tikėkimės, kad lietaus vandenį sugers perdžiūvusi žemė, ir upės pradės plukdyti tiek vandens, kiek jo priklauso rugpjūčio mėnesį, o potvyniams vandens nebeužteks.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.