Populiarėja ekologiškas transportas

Nuo automobilių srauto dūstančiuose miestuose atsiranda vis daugiau alternatyvių transporto priemonių, kurios neteršia aplinkos.

Palangoje plinta taksi dviračiai, velomobiliai ir akumuliatoriaus energija varomi automobiliai.

Klaipėda ekologiškų transporto priemonių srityje dar yra gerokai atsilikusi.

Patenka į avarijas

Vis labiau populiarėjančia netradicine transporto priemone tampa taksidviračiai. Ši transporto priemonė Palangoje atsirado prieš dvejus metus.

Jame vienu metu, be vairuotojo, gali važiuoti du suaugę žmonės bei mažas vaikas. Taksi dviračiu galima išvystyti apie dešimt kilometrų per valandą greitį.

Vairuotojai nesiskundžia, kad jiems sunku minti pedalus. Atlikus vieną užsakymą jiems būna apie pusę valandos laisvo laiko pailsėti.

Dažniausiai taksidviračiais važinėjasi suaugę žmonės. O užsieniečiai netradicinio taksi vairuotojams negaili arbatpinigių.

Taksi dviračio kaina vienai valandai – 50 Lt. Nuo J.Basanavičiaus gatvės pradžios iki Palangos tilto – 10 Lt, nuo Palangos tilto iki autobusų stoties – 15 Lt, nuo J.Basanavičiaus gatvės iki Žvejų gatvės – 30 Lt. Populiariausias maršrutas yra J.Basanavičiaus gatve.

Įprastu taksi automobiliu vykti būtų pigiau, bet žmones žavi tyli ir dviračių takais galinti važiuoti transporto priemonė.

Netgi vairuojant tokią transporto priemonę neišvengiama ir smulkių autoįvykių. Sudaužomas stovinčio automobilio priekinis žibintas ar numušamas veidrodėlis, atsitrenkiama į kelyje pasimaišančius žmones.

Atsidėkoja sausainiais

Kita ne mažiau populiari transporto priemonė – velomobiliai. Jie Palangoje nuomojami jau apie 10 metų.

Norint išsinuomoti velomobilį reikia pateikti savo asmens dokumentą arba palikti 500 Lt užstatą ir pasirašyti sutartį, jog būsi atsakingas už šią transporto priemonę, jei ją pavogtų.

Valandai išsinuomoti vienvietį velomobilį kainuoja 12 Lt, dvivietį – 15-20 Lt, keturvietį – 35 Lt. Nuomotojai užsidirba 30 Lt į dieną be arbatpinigių.

Žmonės, kurie nuomoja velomobilius, sako, kad lietuviai gobšoki, nes arbatpinigių gauna tik iš užsieniečių. Pasitaiko, kad nuperka ledų ar saldainių už gerai ir patogiai praleistą laiką.

Varomi elektra

Tik šiemet Palangoje atsirado akumuliatoriaus energija varomas automobilis. Jį vairuojantys vadina elektromobiliksu.

Jame telpa penki žmonės, o jei užkabini priekabą, gali įsėsti dar dešimt žmonių. Vienam asmeniui pasivažinėti vieną valandą kainuoja penkis litus.

Elektromobiliksas gali važiuoti 30 kilometrų per valandą greičiu.

Yra tik karietos

Klaipėdoje panašių transporto priemonių kaip Palangoje nėra. Uostamiestyje neteršiant gamtos galima pasivažinėti tik su karieta nuo Senosios Smiltynės perkėlos iki delfinariumo.

Karietos važnyčiotoja Inga Jakymiv sakė, kad poilsiautojai su vaikais mieliau renkasi kelionę karieta, nes nori pabendrauti su arkliais. Pasivėžinti karieta kainuoja nuo dešimt iki dvidešimt litų.

I.Jakymiv apie arklius pasakojo kaip apie žmones: „jie gali būti ir suirzę, ir neramūs, bet dažniausiai jiems patinka turistų draugija todėl, kad vaikai mėgsta arkliukus palepinti įvairiais skanumynais – netgi nuperka ledų”.

Traukiniai yra laikomi mažiau gamtą teršiančia transporto priemone nei automobiliai.

Smiltynės perkėlos traukinuką, kursuojantį nuo Senosios perkėlos iki delfinariumo, taip pat galima įtraukti į mažiau gamtą teršiančių sąrašą.

Juo pasivažinėti kainuoja du litus. Vienu metu traukinukas gali vežti 60 keleivių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.