Autobusų vairuotojai kelionėse ne vien vairuotojai

Tolimųjų reisų autobusų vairuotojai kelionėse ne tik sukioja vairą, bet persikūnija ir į daugybę kitų profesijų, kaip gidas, medicinos seselė, auklė.

Dvidešimt penkerius metus tolimųjų reisų autobusą vairuojantis Arūnas Riauka žavisi savo darbu ir jo specifika.

Paklausus Arūno, kaip į jo tolimas išvykas reaguoja namiškiai, jis tik sumojavo rankomis – nėra patenkinti, tačiau jam šis darbas patinka.

– Su kokiomis turistų grupėmis labiausiai patinka keliauti?

– Paskutiniu metu vežioju meno kolektyvus į festivalius įvairiose šalyse, ir man tai labai patinka.

– Kaip dažnai važiuojate į užsienį kartu su turistais?

– Darbą pradedu balandžio mėnesį, o baigiu spalį. Visą žiemą nedirbu, tik labai retai nuvežu turistus paslidinėti į kalnus.

– Kokia kelionė buvo ilgiausia?

– Dviejų savaičių kelionė su šokių kolektyvu į Graikijoje vykusį festivalį bei kelionė į Portugaliją.

– Ką galite papasakoti apie policiją užsienyje?

Dažniausiai policija tikrina, ar mes laikomės nuostatos ilsėtis aštuonias valandas ir nevažiuoti. Dažniausiai policininkai baudžia, o ne stengiasi jiems padėti. Labiausiai įsiminė ir šokiravo įvykis Rusijoje. Sustabdžius policijai autobusą, pagal Lietuvoje galiojančias taisykles neišlipau iš autobuso ir laukiau, kol jie prieis ir patikrins dokumentus.

Keisčiausia, kad policininkas ne tik nepriėjo, bet dar šūktelėjo kuo skubiau atbėgti pas jį. Rusijoje priimta, kad vairuotojai pas policininkus „bėgioja”.

– Lankantis užsienyje teko pastebėti moteris, vairuojančias autobusus ar sunkvežimius. Ar daug moterų Lietuvoje vairuoja autobusus?

– Užsienyje tai yra dažnas reiškinys, tačiau Lietuvoje, deja, įstatymai neleidžia moterims vairuoti autobusų. Greičiausiai taip yra dėl to, kad vykti į tolimas keliones autobusu yra sunkus darbas, ir į jas visada leidžiasi du vairuotojai, kurie keičiasi kas keturias valandas.

– Gal atsimenate kokį įsimintiną įvykį?

– Tuomet, kai dar nebuvome įstoję į Europos Sąjungą, aš vežiau turistų grupę į Londoną, tačiau į Lietuvą grįžau vienas…

Dažnai tenka turistams atstoti gidą ir parodyti jiems įžymias vietas, kavines, kuriose galima paragauti nacionalinių patiekalų, paauklėti vaikus, suteikti medicininę pagalbą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.