Dalykiniai pietūs – naudingas bendravimas

Verslininkai dažnai skundžiasi laiko stoka, todėl kiekvieną laisvą minutę jie stengiasi išnaudoti kuo geriau.

Kai sparčiai plėtojami verslo ryšiai, maitinimo įmonėms vis dažniau tenka derinti savo meniu ir rengti pobūvius, kuriuose ne tik vaišinami svečiai, bet ir užmezgamos dalykinės pažintys, keičiamasi nuomonėmis, aptariami įvairūs klausimai. Verslo žmogus turėtų būti susipažinęs su priėmimo būdais, mokėti elgtis juose.

Pusryčiai, pietūs ar vakarienė?

Tinkamai surengti verslo pietūs gali padėti siekti sekmės arba sužlugdyti visus planus, jei ne viskas buvo deramai paruošta. Visi priėmimai skirstomi į stovimus ir sėdimus. Stovimi priėmimai yra furšetai ir kokteiliai. Sėdimi – pusryčiai, pietūs, vakarienė.

Tinkamiausias laikas dalykiniams pusryčiams – 12-13 val., o jų trukmė – 1,5 val. Pusryčių valgiaraštis dažnai sudaromas pagal šalies tradicijas. Dažniausiai siūlomi keli šaltieji užkandžiai, vienas karštasis patiekalas, gaivieji gėrimai, kava ar arbata. Pusryčių metu retai vaišinamasi alkoholiniais gėrimais.

Vidudienį Lietuvoje rengiami dalykiniai pietūs. Jie trunka apie 1,5 val. Daugelyje restoranų, kavinių kiekvieną dieną siūlomas naujas pietų valgiaraštis skambiu pavadinimu – verslo pietūs. Šie pietūs patiekiami greitai. Jei verslininkas nusprendė su savo partneriais papietauti ir nori aptarti kai kurias verslo detales, galima iš anksto susitarti, kad pasodintų atskiroje, nedidelėje salėje. Verslo pietūs nėra iškilminga priėmimo forma, tačiau reikėtų atsiminti, jog, bendraujant neoficialioje aplinkoje, galima daug sužinoti apie verslo partnerius ir jų strategiją. Valgiaraštis gali būti neypatingas – tai tos dienos siūlomi greiti pietūs.

Labai iškilminga priėmimo forma – pietūs, kurie prasideda 19-21 val. Šiuo metu siūlomas ypatingesnis valgiaraštis – kelių rūšių užkandžiai, pagrindinis patiekalas, vienas ar keli desertai, kava, arbata, prie kiekvieno patiekalo priderinti alkoholiniai gėrimai. Pietų trukmė – 2-3 val.

Dar viena iškilmingo priėmimo rūšis – vakarienė. Jos pradžia – ne anksčiau kaip 21 val. Vakarienės valgiaraštis gali būti toks pat kaip ir pietų, tik vaišinama lengvesniais patiekalais.

Priėmimas „Taurė šampano” prasideda 12 val. ir tęsiasi apie vieną valandą. Organizuojamas svečiui, delegacijai pagerbti, sutarties pasirašymo, naujo biuro atidarymo proga, vadovaujančiam asmeniui pradedant eiti savo pareigas, pristatymo metu. Vaišinamasi stovint. Šio priėmimo metu siūloma šampanas, įvairus vynas, sultys. Jei priėmimo metu vaišinama šampanu, jo atsisakyti nederėtų, nes atsisakymas gali būti suprastas kaip nepagarba asmeniui ar įvykiui.

Verslo etiketas

Žodis „etiketas” reiškia „bilietą” arba „kortelę” ir yra susijęs su senoviniu papročiu, kai monarchas nustatydavo ceremonijų taisykles ir reikalavimus savo dvariškiams. Šiuolaikiniai verslo žmonės turi nusimanyti apie pietų etiketo smulkmenas ne blogiau už aristokratus, nes mažiausia klaida gali sugadinti visą įspūdį. Trys didžiausios klaidos- parodyti, kad nemokate elgtis prie stalo, papasakoti pašnekovui asmeninio gyvenimo detales – tai kenkia jūsų profesiniam prestižui, padauginti alkoholio.

Jei jūsų partneriai- užsieniečiai, geriausia iš anksto sužinoti jų nacionalinio verslo etiketo ypatumus. Pavyzdžiui, Prancūzijoje dalykiniai susitikimai restoranuose ar kavinėse yra populiarūs, bet prie reikalų aptarimo pereinama tik po to, kai paduota kava. Iki tol prancūzai paprastai kalba apie bendresnius dalykus- meną, kultūrą ar politiką.

Ką pasirinkti, kad neapsiriktum

Manoma, kad verslo pietų istorija prasidėjo Anglijoje, kur 1706 metais buvo atidaryta arbatinė „Auksinis liūtas”. Čia galima buvo aptarti reikalus prie arbatos, lankytojai buvo vaišinami įvairiais pyragais, pudingais. Šiais laikais dauguma uostamiesčio restoranų ir kavinių siūlo ypatingą paslaugą – verslo pietus, parengtus atsižvelgiant į lankytojų pageidavimus ir norus.

Viešbučio „Navalis” restorano vadovė Ieva Ratkevičiūtė pasakojo, kad verslo pietų valgiaraštis sudaromas atsižvelgiant į sezoniškumą, klientai yra informuojami iš anksto apie siūlomus patiekalus. Restorano virėjas V. Samavičius seka naujoves, kiekvieną dieną ruošia skirtingus nesikartojančius patiekalus, stengiasi patiekti juos įdomiai.”Kiekvieną dieną siūlome patiekalų iš kiaulienos, jautienos, žuvies, mėsos – jie yra lengvai virškinami ir turi daug baltymų. Neatsiejama tokių pietų dalis yra šviežios daržovės”, – pasakojo I.Ratkevičiūtė. „Navalyje” verslo pietūs yra valgomi nuo 12 iki 15 valandos.

Viešbučio „Radisson SAS” restorano vadovė Audronė Tikniutė sakė, kad čia verslo pietų patiekalai yra pigesni nei pagrindinio meniu valgiai. Valgiaraštis yra sudarytas visai savaitei ir kiekvieną dieną klientai gali rinktis iš kelių skirtingų patiekalų. Prie verslo pietų siūlomas pietų vynas arba sultys, kava arba arbata. Šiame restorane verslo pietūs valgomi nuo 12 iki 14 valandos.

Kavinė „Šikšnosparnio lizdas” verslo pietus siūlo pasirinkti iš pagrindinio meniu. Jei klientai pageidauja, pietūs gali būti patiekiami atskiroje salėje, kur galima netrukdomai aptarti visus reikalus. Čia dažnai užsuka savivaldybės darbuotojai. Restoranas „Taravos Anikė” vasarą labiau orientuojasi į turistus, bet nepamiršta ir nuolatinių klientų, kurie ateina ne tik dienos metu papietauti, bet ir vakarais. Restorano direktorė Roma Juškienė sakė, kad iškilmingi pietūs ar vakarienė, be abejo, padeda išspręsti verslo reikalus, žmonės atsipalaiduoja ir lengviau randa bendrą kalbą. Kai kurios kavinės siūlo savo klientams specialias nuolaidų korteles, kaip „Juodojo katino smuklėje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.