Turgaus gatvė ir Gedimino prospektas: kas ką?

Nepaisant gausios kritikos, architektė Laima Šliogerienė tvirtina, kad baigiama rekonstruoti Turgaus gatvė yra tokio pat lygio, kaip ir Gedimino prospektas Vilniuje.

Turgaus gatvę su Gedimino prospektu lygina ne tik specialistai, bet ir eiliniai klaipėdiečiai, tačiau nuomonės šiuo klausimu kardinaliai išsiskiria. Peikti statybininkus ir miesto valdžią tapo kone mėgstamiausiu Turgaus gatvės praeivių užsiėmimu.

Geriau nei sostinėje?

Klaipėdiečiai kritikuoja, kad Turgaus gatvės danga yra labai nelygi, ko tikrai negalima prikišti sostinės Gedimino prospektui.

Tačiau darbus atliekančios bendrovės „Konsolė” gamybos direktorius Romas Dikšas mano kitaip: „Ką reiškia nelygi? Daug ką žmonės šneka. Mes padarėme viską, ką galėjome. Juk patys akmenys yra nelygūs, nes, siekiant autentikos, naudojome netašytus. O Gedimino prospektui buvo naudojami tašyti akmenys – tai didelis skirtumas”, – teigė R. Dikšas.

Gamybos direktoriaus teigimu, sunkiasvoriu volu gatvė buvo lyginama praėjusį penktadienį ir daugiau to daryti neplanuojama. Nebent kai kur prireiks užpildyti susidariusius plyšius tarp akmenų.

Be to, R. Dikšo požiūriu, kai kas Turgaus gatvėje padaryta netgi geriau nei Gedimino prospekte. „Ten šaligatviai „sukritę”, o pas mus to nėra. Šaligatviai, plokštės Turgaus gatvėje atrodo žymiai geriau”, – tvirtino „Konsolės” atstovas.

Anot R. Dikšo, pagrindiniai darbai Turgaus gatvėje jau padaryti – transporto eismą čia galima paleisti nors ir šiandien.

Galime didžiuotis

„Turgaus gatvė yra tokio pat lygio, kaip ir Gedimino prospektas”, – tvirtina autorinę priežiūrą vykdanti architektė L. Šliogerienė.

Ji taip pat teigia, kad Gedimino prospektas atrodo visiškai kitaip, nes ten naudoti iš visų pusių tašyti akmenys, tačiau darbų kokybė esą yra tokia pati. Be to, pažymėjo architektė, gatvės vaizdą formuoja ir pastatai, o šiuo požiūriu Gedimino prospektas turi neabejotiną pranašumą.

L. Šliogerienė prisipažino skaudžiai priimanti kritiką Turgaus gatvei.

„Jau trisdešimt metų dirbu šioje srityje ir galiu drąsiai pasakyti, kad Turgaus gatvė yra objektas, kuriuo galime didžiuotis. Mūsų mieste labai daug kičo, daug kas paviršutiniška, o čia padaryta restauracija pagal senas nuotraukas. Mačiau, kiek darbininkai įdėjo pastangų, ir jie tikrai savo darbą padarė gerai. Aš sakau, kad tai amžina gatvė – ji ne plytelėmis klota, kaip J. Basanavičiaus gatvė Palangoje. Turgaus gatvė atitinka visus senamiesčio kanonus”, – teigė L. Šliogerienė.

Architektė viliasi, jog kada nors Turgaus gatvė taps pėsčiųjų gatve. „Man gaila, kad ja važinės mašinos”, – sakė ji.

Nesidžiaugia, bet ir nesiskundžia

Šiandien Turgaus gatvę ketina apžiūrėti Klaipėdos savivaldybės atstovai.

Pasak Savivaldybės administracijos Statybos ir infrastruktūros plėtros skyriaus vedėjos Violetos Staskonienės, bus įvertinti padaryti darbai bei apsispręsta dėl transporto eismo paleidimo.

V. Staskonienė teigė, kad Turgaus gatvės vaizdas nėra labai džiuginantis. „Bet ir nėra taip blogai, kaip yra bandoma pateikti”, – įsitikinusi valdininkė.

Savivaldybės atstovė dar kartą priminė tai, ką ne kartą malšindami kilusias aistras yra sakę ir statybų rangovai: tikrąjį Turgaus gatvės vaizdą gyventojai išvys tik rudenį, kai bus pasodinti medžiai ir atsiras tvorelės aplink juos, bus pastatyti dviračių stovai, šiukšliadėžės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.