Žemdirbių dėl sausros patirti nuostoliai viršys 600 mln. litų

Lietuvos žemdirbių dėl sausros patirti nuostoliai, išankstiniais skaičiavimais, viršys 600 mln. litų, tačiau tikslūs nuostoliai paaiškės rudenį, nuėmus derlių.

Nuostolius numatoma kompensuoti dalimis. Jau šiemet iš valstybės biudžeto tam reikėtų skirti apie 200 mln. litų, o kitą dalį nuostolių kompensavimo numatoma perkelti į 2007 metus.

Premjero Gedimino Kirkilo antradienį surengtame pasitarime dėl sausros padarinių likvidavimo buvo nuspręsta, kad Vyriausybė tikrai ieškos būdų, kaip bent iš dalies galima būtų kompensuoti žemdirbių patirtus nuostolius, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Pasitarime buvo apsvarstytos penkios tokio kompensavimo galimybės, kurias pasiūlė Žemės ūkio ministerija.

Siūloma paankstinti tiesioginių išmokų už 2006 metus deklaruotus pasėlius ir žemės ūkio naudmenas mokėjimo terminus. Žemės ūkio ministerija jau kreipėsi dėl to į Europos Komisiją, prašydama mokėjimus pradėti nuo spalio mėnesio.

Taip pat kalbama apie ES leistinų maksimalių tiesioginių išmokų nustatymą. Mokant maksimalias ES leistinas išmokas iš valstybės biudžeto reikėtų papildomai skirti apie 83 mln. litų.

Labai teigiamo pasitarimo dalyvių įvertinimo, anot pranešimo, sulaukė ketvirtoji siūloma galimybė – pasėlių nuostolių dėl stichinių reiškinių kompensavimo fondo sukūrimas ir taikymas. Fondas būtų formuojamas iš ūkininkų įnašų, valstybės dalies (panaudojant ir ES lėšas) bei pajamų gautų iš fondo lėšų investavimo. Įmokos dydis priklausytų nuo žemės ūkio naudmenų struktūros ir ūkio dydžio, dalyvavimas tokiame fonde būtų privalomas.

Penkta apsvarstyta priemonė buvo agrometereologinių stebėjimo punktų atkūrimas prie Aplinkos ministerijos.

Premjeras G. Kirkilas pasiūlė dėl visų išvardintų kompensavimo galimybių ir toliau tartis Žemės ir Finansų ministerijoms, kartu ieškoti būdų, kaip kompensuoti dėl sausros patirtus žemdirbių praradimus, juolab, kad tikrieji praradimų mąstai paaiškės tik rudenį, kai bus nuimtas derlius.

Abiem ministerijoms premjeras taip pat pavedė konsultuotis dėl Pasėlių ir nuostolių kompensavimo fondo sukūrimo. Vyriausybės vadovas taip pat pasiūlė Žemės ūkio rūmams tapti Vyriausybės socialiniais partneriais ir ateityje dalyvauti priimant sprendimus Vyriausybės posėdžiuose, kaip tai daro pramonininkų ir verslo darbdavių konfederacijos.

Dėl Lietuvos paskelbimo ekstremalaus įvykio zona G. Kirkilas ketina apsispręsti ketvirtadienį, kai gaus Ekstremalių situacijų komisijos vertinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.