Atgaivai – surūgęs limonadas

Bandymas atsigaivinti prie Smiltynėje esančio kiosko vienam klaipėdiečiui apkarto, vos tik šis gurkštelėjo vaisvandenio, kurio realizacijos terminas buvo seniai pasibaigęs.

Nusipirkti sugižusio pieno, prarūgusių vaisvandenių arba ištirpusio šokolado pasitaikė ne vienam pirkėjui. Ypač dažnai prastos kokybės prekių žmonės į namus parsineša per karščius.

Apie sugedusius maisto produktus klaipėdiečiai vis dažniau praneša ne tik juos pardavusioms pardavėjoms, bet ir maisto ir veterinarijos tarnyboms.

Ištiesė du litus

Sekmadienį vienas klaipėdietis Smiltynėje esančiame kioske nusipirko buteliuką vaisvandenio.

Gurkštelėjęs kelis gurkšnius vyras pajuto burnoje kartumą. Pažvelgęs į buteliuko etiketę aiktelėjo – gaminio galiojimo laikas buvo pasibaigęs lygiai prieš savaitę.

Pretenzijos apie tai buvo išsakytos limonadą pardavusiai kioskininkei. Pardavėja stvėrė už buteliuko ir pati įsitikino, kad galiojimo laikas pasibaigęs. Labai dėl to nenustebusi kioskininkė pasiūlė pakeisti limonadą kitu arba grąžinti pinigus ir ištiesė du litus.

Dėl sugedusio limonado pardavėja dar pasiūlė paskambinti įmonės, kuriai priklauso kioskas, savininkui ir davė jo telefoną. Moteris klientui atidavė ir kasos čekį už limonadą, kurio anksčiau nebuvo pasiūliusi.

Reikėjo išmesti

Paskambinus įmonės, kuriai priklauso kioskas, savininkui Antanui Mikulskiui, paaiškėjo, kad šis apie pažeidimą jau informuotas.

A.Mikulskis atsiprašinėjo kliento, tikindamas, kad jam netyčia buvo parduotas „vienintelis ir nepakartojamas sugedusio limonado buteliukas”.

Įmonės savininkas spėjo, kad prekė, kurios realizacijos laikas buvo pasibaigęs, klientui parduota per neapsižiūrėjimą. Esą, jis pats asmeniškai po šio įvykio nuvažiavęs į kioską ir patikrinęs visas prekes – nė vienos jų galiojimo laikas nebuvo pasibaigęs.

„Prekės gaunamos iš įvairių prekybos centrų. Galbūt netyčia pateko toks buteliukas į partiją? Nežinau, kaip galiu dėl to pasiaiškinti. Pamačius, kad limonado galiojimo laikas pasibaigęs, reikėjo jį mesti į šiukšlių dėžę ir reikalauti kito arba grąžinti sumokėtus pinigus”, – pamokė A.Mikulskis.

Pasidomėjus, ar dažnai kioske pasitaiko prekių, kurių galiojimo laikas pasibaigęs, savininkas sakė, jog toks atvejis – vos antras per penkerius metus.

Skundas nustebino

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė sakė neretai sulaukianti skundų dėl netinkamos kokybės maisto produktų. Per metus tokių nusiskundimų būna apie 200.

Šiemet skundų gali būti dar daugiau – iki rugpjūčio jų jau užregistruota net 141.

Paprastai pasitvirtina apie 40 proc. skundų. Nepagrįsti jie dažniausiai būna todėl, kad žmonės nesumoja, kad keistoką maisto produktų skonį gali nulemti sudėtinė gaminio dalis, nurodyta etiketėje.

J.Mačiulienę nustebino, kad šįkart žmogus susidūrė su tuo, jog vasarą buvo parduotas limonadas, kurio realizavimo laikas pasibaigęs.

„Paprastai skundai dėl pasibaigusio vaisvandenių galiojimo laiko pasipila žiemą, kai šių apyvarta sumažėja ir limonadai užsiguli lentynose. Tada pasitaiko visa partija užsigulėjusių vaisvandenių. Vasarą vaisvandenius spėjama parduoti laiku”, – pasakojo gydytoja.

Pardavė senus beliašus

J.Mačiulienė sakė, kad dažniausiai vasarą kyla problemų dėl maisto produktų, kurie laikomi netinkamomis sąlygomis.

Mažose parduotuvėlėse, kur nėra kondicionierių, pirkėjai neretai aptinka ištirpusių šokoladų.

Vasarą dažniau pasitaiko nusipirkti ir sugižusio pieno arba vaisvandenių, kurie, pagulėję saulėje, pakeičia spalvą.

Taip pat skundžiamasi ir dėl aptirpusių ledų.

Pernai Maisto ir veterinarijos tarnyba sulaukė skundų ir dėl užeigėlėse prie pliažų pardavinėjamų prastos kokybės beliašų. Šiemet tokių skundų dar nepasitaikė.

Tačiau J.Mačiulienė priminė, kad beliašai, kepta duona ir panašūs maisto produktai gali būti pardavinėjami tik kavinėse, parduotuvėse arba kioskuose, bet ne lauke.

Lauko prekyba leidžiama tik ledais, vaisvandeniais ir mineraliniu bei vaisiais.

Per reidą nedirbo

Aptikus prastos kokybės prekę J.Mačiulienė rekomendavo prašyti ją pakeisti kita arba grąžinti pinigus.

Apie sugedusius maisto produktus reikėtų pranešti ir Maisto ir veterinarijos tarnybai, kurios specialistai surengtų reidą, kad patikrintų visas kitas prekes.

Jeigu buvo įsigyta prekė, kurios realizavimo laikas pasibaigęs, kreipiantis į higienistus reikėtų turėti ir kasos čekį, įrodantį, kada prekė buvo pirkta.

J.Mačiulienė sakė, kad higienistų reidai į kioskus vasarą yra dažni. Tačiau net ir per reidą pavyksta patikrinti ne visus kioskus.

Paskutinįsyk per reidą Smiltynėje du kioskai liko nepatikrinti, nes nedirbo.

Spėjama, kad pamačius higienistus, tikrinančius konkurentus, du kioskai buvo skubiai uždaryti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.