Izraelis laikinai stabdo Libano puolimą

Šoką pasaulyje sukėlę žydų valstybės veiksmai galiausiai privertė ją nutraukti ugnį

Kai po Izraelio atakos sekmadienį žuvo 54 civiliai Libano žmonės, žydų valstybė sulaukia vis daugiau pasmerkimo. Po pasaulį pasklidusios sužalotų kruvinų vaikų nuotraukos pasaulio bendriją skatina imtis aktyvių diplomatinių veiksmų, kad būtų sustabdytas kraujo praliejimas.

Žuvę vaikai „viską pakeitė”

„Parodykite tas nuotraukas visam pasauliui, parodykite, kokius teroristus žudo Izraelis”, – CNN transliavo „Al Arabiya” televizijos parengtą reportažą, kuriame moteris raudodama pasakojo apie savo šeimos likimą.

Kartu su Didžiosios Britanijos Ministru Pirmininku Toniu Bleiru keliaujantis BBC politikos naujienų redaktorius pažymėjo, kad įvykiai Kanoje „viską pakeitė”.

Bendrame pareiškime su Vokietijos kanclere Angela Merkel T.Bleiras pareiškė, kad tragiški įvykiai nurodė būtinybę kuo skubiau nutraukti ugnį Libane.

BBC taip pat pranešė, kad Kanos gyventojus pasiekė Izraelio iš oro išmėtyti lapeliai apie būsimą bombardavimą. Tačiau gyventojai matė keliuose subombarduotus automobilius, todėl daugelis pabijojo vykti į kitą miestą. Be to, daug vietos gyventojų apskritai neturi jokio transporto, pažymėjo BBC. Izraelis teigia, kad atsakomybė tenka „Hizbollah” ir Libanui, kuris nesugebėjo „to išvengti”.

Per antskrydį, dėl kurio pasaulis reikalauja skelbti paliaubas žydų valstybės ir „Hizbollah” kare, žuvo mažiausiai 54 civiliai žmonės, daugiausia – vaikai.

Seks sieną su Sirija

Vakar Izraelis 48 valandoms nutraukė bombardavimą Pietų Libane. Izraelis pranešė, kad naktį surengė antskrydžius Rytų Libane, bet nurodė, kad jie įvyko prieš tai, kai prasidėjo Pietų Libano bombardavimo sustabdymo 48 valandoms terminas.

Anksčiau Libano saugumo šaltiniai sakė, kad Izraelis antskrydžius surengė jau prasidėjus šiam terminui ir kad anksti pirmadienį per mažiausiai du reidus buvo bombarduoti keliai netoli Sirijos sienos. Po pietų buvo pranešta apie dar kelis susišaudymus.

Izraelio teisingumo ministras Haimas Ramonas vakar pareiškė, jog susitarimas 48 valandoms sustabdyti antskrydžius Pietų Libane nereiškia, kad karas netrukus baigsis, tačiau turėtų sumažinti spaudimą Izraeliui, pranešė „Reuters”-BNS.

„Šis sprendimas leis mums su laiku tęsti karą ir kiek sumažins politinį spaudimą, todėl esu tikras, kad šiuo metu tai, teisingas sprendimas. Tai ne karo sustabdymas”, – Izraelio armijos radijui sakė H.Ramonas.

„Jei jis baigtųsi šiandien, tai reikštų „Hizbollah” … ir pasaulinio teroro pergalę su toli siekiančiais padariniais. Todėl šis karas dar nesibaigs – ne šiandien ir ne rytoj”, – sakė jis.

Izraelio imigrantų absorbavimo ministras Zeevas Boimas sakė, jog žydų valstybė atnaujins antskrydžius, jei bus požymių, kad „Hizbollah” gabenasi ginklus iš Sirijos. „Jei bus bandoma pasinaudoti ugnies nutraukimu ir grąžinti ginklus per Libano ir Sirijos sienos perėjas, ugnies nutraukimas šiuo atveju nebus taikomas”, – armijos radijui nurodė Z.Boimas.

JT pasmerkė šokiruojančius veiksmus

JT Saugumo Taryba, kuriai priklauso 15 valstybių, vienbalsiai priėmė pareiškimą, kuriuo išreiškė „ypatingą šoką ir sielvartą” dėl bombardavimo Kanoje. Pareiškime neraginama tuoj pat paskelbti paliaubas, nes tam nepritaria Jungtinės Valstijos, bet sakoma, kad Taryba neatidėliodama sieks „ilgalaikio šios krizės sprendinio”.

Vašingtonas vakar taip pat spaudė sustabdyti bombardavimą. JAV valstybės departamento atstovas Adamas Erelis sakė, kad Izraelio sprendimas nutraukti antskrydžius leis ištirti minimą ataką, kuri buvo įvykdyta tokiu metu, kai tarptautinė bendrija ir taip nerimavo dėl šimtų šio karo civilių aukų.

Izraelis, suderinęs su Jungtinėmis Tautomis (JT), leis Pietų Libano gyventojams per 24 valandas išvykti, jei jie to norės, žurnalistams sakė A.Erelis, ir pridūrė, kad bombardavimo sustabdymas turėtų palengvinti humanitarinės pagalbos gabenimą.

Rusijos užsienio reikalų ministerija vakar kritikavo tai, kad delsiama raginti tuoj pat nutraukti ugnį Libane. „Neįmanoma sutikti su logika ir argumentais tų, kurie įvairiomis dingstimis vilkina ugnies nutraukimo paskelbimą, ypač kai tarptautinė bendrija prieina prie konsensuso Izraelio ir Libano konfliktui išspręsti”, – sakoma ministerijos pareiškime.

Kalbama apie tarptautines pajėgas

Apie antskrydžių sustabdymą 48 valandoms buvo paskelbta po visą sekmadienį Jeruzalėje vykusių JAV valstybės sekretorės Kondolizos Rais derybų su Izraelio lyderiais. Dėl antskrydžio Kanos kaime Libano vyriausybė atšaukė numatytas derybas su K.Rais ir pasakė jai, kad ji yra nelaukiama, kol neįsigalios besąlyginis ugnies nutraukimas.

K.Rais vakar sakė, kad, jos nuomone, dėl Izraelio ir Libano partizanų grupuotės „Hizbollah” ugnies nutraukimo gali būti susitarta šią savaitę. „Šįryt grįždama į Vašingtoną vežuosi aiškėjantį konsensusą dėl to, kas yra būtina tiek skubiam ugnies nutraukimui, tiek ilgalaikiam sprendiniui. Esu įsitikinusi, kad abu tuos dalykus galime pasiekti šią savaitę”, – sakė ji žurnalistams Jeruzalėje, pranešė „Reuters”-BNS.

Pasak K.Rais, ji šią savaitę reikalaus priimti Jungtinių Tautų (JT) rezoliuciją dėl ugnies nutraukimo ir įsteigti tarptautines stabilizavimo pajėgas, kurios būtų dislokuotos Libane.

Izraelis kaltina „Hizbollah”

Kanoje gelbėtojai, kurie plikomis rankomis valė griuvėsius ir traukė sumaitotus vaikų kūnus, nutraukė žuvusiųjų ir gyvųjų paiešką. Per antskrydį šiame kaime sugriuvo trijų aukštų pastatas, kur daugelis žmonių tuo metu miegojo. Izraelis teigia nežinojęs, jog pastate yra civilių žmonių, ir kaltino „Hizbollah”, kad ši iš Kanos raketomis apšaudydavo Šiaurės Izraelį.

Izraelis yra įsitikinęs, kad bet koks konflikto su „Hizbollah” ugnies nutraukimas įsigalios tik dislokavus Pietų Libane tarptautines stabilizavimo pajėgas, vakar pranešė Izraelio radijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.