Kauniečių pamėgtuose pliažuose – kriminalinis štilis

Poilsiautojų pamėgti paplūdimiai, policijos įsitikinimu, dvelkia tvarka ir ramybe

Kauno miesto bei rajono teisėsaugininkai tvirtina dedantys visas pastangas, kad gyventojų poilsis bei pramogos prie vandens telkinių apsieitų be konfliktų ar kitokių incidentų. Policijos pareigūnai teigia kol kas negalį skųstis menkais rezultatais, nes prevencinis darbas duoda reikiamą efektą.

Šiųmetės maudynės ramesnės

Vagystės, plėšimai ir viešosios tvarkos pažeidimai – populiariausi gatvės nusikaltimai, šiltuoju metų laiku neretai persikeldavę iš miesto centro į kitas gyventojų lankomas vietas – vandens telkinių prieigas. Ne paslaptis, kad būtent čia karštomis vasaros dienomis susirenka ne vienas tūkstantis miesto ir rajono gyventojų. Vis dėlto teisėsaugininkai sako šiųmetės į antrąją pusę perkopusios vasaros sezono metu pastebėję teigiamus savo darbo rezultatus.

Nesureikšmindami savo nuopelnų pareigūnai spėja, kad daugelis poilsiautojų jau pasimokė iš savo ar svetimų klaidų ir pagaliau ima suprasti, kaip reikėtų saugoti savo turtą bei koks santykis su alkoholiu turėtų būti maudynių metu, kad būtų išvengta tragedijų.

Policijos pareigūnai, netgi neturėdami jokios tikslesnės statistikos ir tik akylai stebėdami situaciją iš šalies, konstatuoja, kad Kaune populiariausia maudynių vieta – Lampėdžių karjeras. Čia pastebima daugiausiai automobilių, o pakrantėse matyti, lyg pajūryje, gausybė žmonių. Aktyviausias poilsio metas, anot viešosios tvarkos sergėtojų, vis tik išlieka savaitgaliai.

Vienintelė bėda – automobiliai

Lampėdžius savo prižiūrima teritorija aprėpiančio Santakos policijos komisariato (PK) viršininkas Raimondas Abugelis pripažino, kad vasarą ši miesto vietovė tampa itin populiari. Priklausomai nuo oro sąlygų, sulig kiekviena diena čia pastebimas vis didesnis poilsio arčiau namų ieškančių gyventojų aktyvumas.

„Užbėgdami įvykiams už akių, iš anksto parengėme atitinkamą veiksmų planą ir juo vadovaudamiesi ėmėmės priemonių, siekdami užkardyti nusikalstamumą tokiose masinio susibūrimo vietose. Situacija yra tikrai stipriai kontroliuojama, todėl iki šiol jokių nesusipratimų neįvyko. Jau iš anksto numatėme, kad lankytojų šioje vietovėje bus daugiausiai, nes, paskutiniais duomenimis, vanduo čia yra švaresnis už Kauno marių ar Nemuno”, – sakė R.Abugelis.

Pasak Santakos PK viršininko, Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios policijos Patrulių rinktinės pareigūnams yra nurodyta, kaip privalu spręsti iškylančias eismo problemas prie lankomiausio Kauno vandens telkinio. Čia viena pagrindinių problemų – automobilių statymas ant žaliosios vejos. R.Abugelis konstatavo, kad pliažo infrastruktūra nėra išvystyta taip, kaip šiandien to reikėtų, todėl pastarųjų kliūčių pašalinimas yra ne pareigūnų valioje: „Atliekame daugiau prevencinį darbą ir nesistengiame griebtis kraštutinių veiksmų bei visus žmones iš eilės bausti. Paprastai pakanka įspėjimo, o baudas užsitarnauja tik labai piktybiškai nusiteikę piliečiai”.

Kol kas vietos automobiliams greta Lampėdžių karjero yra pernelyg mažai, todėl belieka tikėtis, kad miesto valdžia imtųsi atitinkamų sprendimų ir mėgintų tvarkyti kol kas duobėtą ir sunkiai pravažiuojamą pakrantę Raudondvario plento pusėje.

Padeda bendruomenė

„Lampėdžiuose iš viso gyvena maždaug trys tūkstančiai gyventojų, o vasarą toje vietoje žmonių skaičius išauga kelis kartus. Tad atsižvelgiant į tai, jog nusikalstamumo būklė ten visiškai nepakito, galima daryti išvadas, kad padėtis yra nebloga”, – sakė Santakos PK vadovas.

Pareigūnas pripažino, kad smulkios vagystės yra neišvengiamos bet kurioje miesto vietovėje, tačiau tuoj pat pridūrė, jog lampėdiškiai yra išskirtinai savo gerove ir ramybe besirūpinanti bendruomenė. Anot jo, vietos gyventojai rūpinasi ne tik savo, bet ir aplink juos esančia teritorija: „Tikėtina, kad toks žmonių nepakantumas ir netolerancija įvairaus plauko pažeidėjams pastaruosius gerokai atbaido”.

R.Abugelis pridūrė, kad užtikrinti viešąją tvarką paplūdimiuose padeda ir į pagalbą pasitelkti Vidaus reikalų ministerijos Vidaus tarnybos I pulko pareigūnai: „Papildoma jėga mums šiuo atveju praverčia, nes iš savo resursų negalime skirti pakankamai pajėgų tvarkai užtikrinti”. Kariūnų pajėgų kol kas prireikia tik savaitgaliais. Jie gelbsti Santakos ir Panemunės policijos komisariatams, mat pastarojo prižiūrimoje teritorijoje yra kitos dvi poilsiaujančių miestiečių dažnai lankomos vietovės – Kauno marių poilsio zona prie Pažaislio vienuolyno bei Panemunės šilas.

„Jei nesaugosi savo turto pats, tai tikrai nesaugos jo ir niekas kitas. Derėtų vengti palikti daiktus be priežiūros ar nepažįstamiems asmenims, nes anksčiau yra buvę atvejų, kai sukčiai patys pasisiūlydavo pasaugoti vertingesnius daiktus, o vos tik jų savininkui nuėjus maudytis, apgavikai su visu jų priežiūroje paliktu turtu pasišalindavo. Tad būdami budresni ir atsargesni gyventojai tikrai gali nemalonumų išvengti”, – patarė R.Abugelis.

Vagišiams masalo netrūksta

VRM Vidaus tarnybos I pulko štabo viršininkas pulkininkas Jonas Zautra sakė prašymą skirti papildomas kariūnų pajėgas gavęs iš Kauno miesto VPK: „Buvo paprašyta pagalbos užtikrinant viešąją tvarką trijose vietovėse. Mūsiškiai pareigūnai vykdys tarnybą kiekvieną savaitgalį, kol nebus duotas nurodymas, kad jos jau nebereikia. Kol kas nieko ypatingo vyrai neužfiksavo, tačiau susidurti su neblaiviais asmenimis jau teko. Rezultatus vertinti dar ankstoka, bet kol kas pavyksta susitvarkyti ir užtikrinti, kad poilsio pageidaujantys gyventojai turėtų galimybę tuo mėgautis”.

Panemunės PK viršininko pavaduotojas Ramūnas Grigonis išvardijo tris pagrindines vietoves, kuriose sutelktas didžiausias viešosios tvarkos sergėtojų dėmesys vasarą: Kauno marių poilsio zona, Panemunės šilas ir Vaišvydavos karjeras. Pastarajame, anot pareigūno, kol kas ramiausia. Kauno mariose ir Panemunės šile poilsiautojų pastebima daugiau dėl to, kad daugelis jų naudojasi galimybe atvažiuoti į gamtą visuomeniniu transportu.

Paklaustas apie nusikalstamumą kelintus metus iš eilės ramiausio mikrorajono titulą pelniusioje Panemunėje, R.Grigonis prasitarė, kad statistika byloja apie gerėjančią padėtį, tačiau neslėpė, kad senos problemos vis tiek išlieka: „Vagystės, lygiai kaip ir kitu metų laiku, atrodo dar neišvengiamos. Jų skaičius nėra augantis, tačiau nematyti ir mažėjimo. Automobilių savininkai salone vis dar palieka magnetolas, rankines, fotoaparatus ar kitokius vertingesnius daiktus, tampančius ypatingu masalu vagišiams”. Pareigūnas pridūrė, kad, skirtingai nei Lampėdžių apylinkėse, Panemunės PK prižiūrimoje teritorijoje esančių vandens telkinių prieigose, atrodo, pagaliau pavyko vairuotojus atpratinti nuo įpročio statyti mašinas ant žaliosios vejos.

„Jau artimiausiu metu surengsime bendro pobūdžio prevencinę akciją ir, pasitelkę jaunuosius policijos rėmėjus, mūsų komisariato prižiūrimoje teritorijoje poilsiaujantiems gyventojams dalysime informacinius lankstinukus, kuriuose įspėjama, kaip reikėtų saugoti savo turtą. Taip pat priminsime, kad poilsio zona irgi yra vieša vieta, todėl girtuoklystės joje netoleruotinos. Galiausiai gyvūnų mylėtojai suras informaciją apie tai, kur galima vedžioti savo keturkojus augintinius”, – sakė R.Grigonis.

Ramybė dėl nemalonaus kvapo

Kauno rajono PK Girionių policijos nuovados laikinai viršininko pareigas einantis Vidas Paužuolis tvirtino, kad pareigūnai poilsiautojų sukeltų incidentų šiemet dar neužfiksavo: „Šiuo metu mūsų pusėje Kauno mariose vanduo vietomis yra gerokai nusekęs, o kitur nuo didelio karščio jis žydi, todėl iškart atsiranda nemalonus kvapas, atbaidantis daugelį maudynių mėgėjų”.

Pareigūnas užtikrino, kad nuovados pareigūnai dažnai patruliuoja ir prižiūri tvarką labiausiai gyventojų mėgstamose vietovėse. Pastarosios Girionių PK prižiūrimoje teritorijoje tėra dvi – Piliuonos ir Arlaviškių karjerai. Be to, pareigūnai sako bendradarbiaujantys su Kauno marių regioninio parko darbuotojais bei gamtosaugininkais, todėl kartu su jais tenka ir dažniau kontroliuoti didesnio susibūrimo vietas gamtoje.

V.Paužuolis prisiminė vos vieną atvejį, kai poilsiavietėje laisvalaikį leidę jaunuoliai susikivirčijo tarpusavyje ir iš vieno jų buvo atimtas mobiliojo ryšio telefonas, tačiau kol kas tai tebuvo vienintelis incidentas šią vasarą.

„Negalima ir nederėtų girtis, kad įvyko kažkas stebėtino ir nusikalstamumo būklė persisvėrė į visiškai priešingą pusę, tačiau situacija yra valdoma ir tokia kryptimi dirbama toliau”, – pabrėžė laikinasis Girionių policijos nuovados viršininkas.

Kurioziškas konfliktas

Domeikavos policijos nuovados viršininkas Artūras Maisuraitis, kalbėdamas apie situaciją prie Drąseikių karjero ir kitų vandens telkinių, kone pritarė savo kolegoms, sakydamas, kad jokių problemų šiemet neiškilo. Anot jo, nuolatinės pareigūnų kontrolės visiškai pakanka, kad tai taptų efektyvia prevencija.

A.Maisuraitis prisiminė vos vieną kuriozišką incidentą, kai kaimo gyventojas atsivedė prie vandens telkinio arklį ir ketino jį numaudyti. Nieko stebėtino, kad tai iššaukė greta besimaudžiusių žmonių pasipiktinimą ir sukėlė konfliktą.

„Šiemet pašaliniai asmenys neturi galimybių patekti į karjerą, nes anksčiau buvęs kelias yra uždarytas dėl ten numatytų remonto darbų, o greta įsikūrę sodininkai pasisamdė apsaugininkus, kurie prižiūri įvažiavimą ir nė vieno pašaliečio neįleidžia į sodų bendrijos teritoriją”, – aiškino A.Maisuraitis.

Kauno rajono PK pareigūnai prisiminė dar vieną atvejį, kai atokiau nuo miesto esančioje vietovėje girti jaunuoliai užpuolė poilsiautojus ir suniokojo jų automobilį. Daugiau nei prieš mėnesį konfliktas kilo, kai prie Kauno marių poilsiavę kauniečiai įspėjo šalia girtavusių jaunuolių kompaniją dėl jų palaido šuns keliamo pavojaus. Apgirtę jaunuoliai didžiai įsižeidė ir puolė poilsiautojus. Savo neapykantą jie išliejo ant seno „Audi 80” markės automobilio. Vandalai šokinėjo ant stogo, sudaužė visus stiklus, nusiaubė saloną bei apspardė automobilio šonus.

Visi kalbinti teisėsaugininkai sakė vasaros pradžioje sulaukę generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus nurodymo skirti papildomas pajėgas prie poilsio zonų ir įvairių vandens telkinių. Pasak Policijos departamento atstovės spaudai Danutės Daunoravičiūtės, Lietuvos policijos vadovas savo pavaldinius visoje šalyje ragino akylai stebėti gyventojų susibūrimo vietas poilsio metu, mat jau nuo vasaros pradžios pasigirsdavo skaudūs pranešimai apie rastus skenduolius. Viena pagrindinių tokių nelaimių priežasčių – besaikis alkoholio vartojimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.