Jubiliejuje – rūpesčiai dėl viceministrų ir sausros

Kauno rajone 100 metų šventusi Valstiečių liaudininkų sąjunga tarėsi ir šventė dvi dienas

Šeštadienį Girionyse, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje, susirinko daugiau kaip 600 Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) narių. Kol partijos rajonų skyrių nariai kolegijos teritorijoje statė palapines ir dengė stalus, LVLS Taryba diskutavo apie kandidatus į viceministrų postus. Šiai partijai patikėta vadovauti Žemės ūkio, Ūkio ir Užsienio reikalų ministerijoms. Taryba taip pat aptarė ūkius nusiaubusios sausros padarinius ir nuostolių kompensavimo žemdirbiams galimybes.

Siūlys savo lyderės brolį

LVLS Taryba nusprendė dar kartą siūlyti užsienio reikalų viceministro postą užimti žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės broliui Rimantui Stankevičiui, nors pastarasis jau yra atsisakęs šio siūlymo.

„Nutarėme iš naujo kreiptis į Rimantą Stankevičių ir prašyti, kad jis pakeistų savo sprendimą ir sutiktų tapti užsienio reikalų viceministru. Manome, kad pagal jo kompetenciją ir patirtį jis tikrai gali užimti šias pareigas. Užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas įgaliotas su juo kalbėti ir ministras taip pat nori, kad R.Stankevičius būtų viceministru”, – sakė Valstiečių liaudininkų frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė.

Tačiau Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas R.Stankevičius praėjusią savaitę atsisakė viceministro posto. „Nenorėčiau pakenkti savo seseriai. Dabar vyrauja toks požiūris, kad viskas vyksta tik protekcionizmo dėka”, – laiške partijos vadovybei tvirtino R.Stankevičius. K.Prunskienė savaitgalį tvirtino, kad jos brolis savo pozicijos nepakeitęs.

Susitarta dėl kitų kandidatų

Jei R.Stankevičius po pakartotinių valstiečių liaudininkų kvietimų atsisakytų užsienio reikalų viceministro posto, tokiu atveju būtų svarstomos K.Prunskienės pasiūlytos kandidatūros: parlamentarės Laimos Mogenienės ir filosofo, Lietuvos kultūros atašė Kaliningrade Arvydo Juozaičio.

Valstiečių liaudininkų taryba taip pat patvirtino Lietuvos ambasadoriaus Turkijoje Vytauto Naudužo kandidatūrą į ūkio viceministro postą. Tačiau šias pareigas jis turėtų pradėti eiti nuo rugsėjo 5 dienos.

Iki tol Vyriausybė ir Prezidentas Valdas Adamkus turės patvirtinti jo atšaukimą iš ambasadoriaus posto. Ūkio viceministras bus atsakingas už ES ir vidaus rinkos koordinavimo klausimus, be to, jis turės užbaigti „Mažeikių naftos” pardavimo sandorį. Vytas Navickas posėdyje minėjo ir Lenkų rinkimų akcijos pasiūlytą kandidatę. Jos pavardės K.Prunskienė neatskleidė. „Ji iškart atkrito, nes neturi reikiamos patirties”, – po posėdžio sakė K.Prunskienė.

Šeštadienį Valstiečių liaudininkų tarybos posėdyje taip pat patvirtinta 42 metų mokslų daktarės Virginijos Žoštautienės kandidatūra į žemės ūkio viceministrės postą. „V.Žoštautienė pastaruosius 10 metų dirba Žemės ūkio ministerijoje, vadovauja Kaimo plėtros departamentui. Ji labai darbšti specialistė ir gerai išmano žemės ūkio reikalus”, – teigė K.Prunskienė.

LVLS partneriai, Lenkų rinkimų akcijos atstovai norėjo švietimo viceministro posto, bet jo gauti per derybas su koalicijos partneriais nepavyko. K.Prunskienė sakė, kad Lenkų rinkimų akcijai bus bandoma kompensuoti šį postą kitomis politinio pasitikėjimo pareigybėmis. Lenkai siūlė savo narę ir į ūkio viceministro postą, tačiau LVLS Taryba tam nepritarė .

Rytoj K.Prunskienė pristatys viceministrų kandidatūras premjerui Gediminui Kirkilui.

Visus savo partijoms priklausančius viceministrus jau paskyrė tik Liberalų ir centro partija. Kitos valdančiosios koalicijos narės tinkamų kandidatų dar tebeieško.

Prašys paankstinti išmokas ūkininkams

Vienas svarbiausių Tarybos svarstytų klausimų buvo ir sausros padariniai žemės ūkiui. K.Prunskienė sakė, kad bus prašoma Europos Sąjungos paankstinti išmokas ūkininkams. „Taip pat derėsimės dėl tiesioginių išmokų žemdirbiams padidinimo iki kitų Europos šalių lygio”, – sakė ji. Ministrės teigimu, patirtus nuostolius bus galima įvertinti tik rudenį. „Pagal praėjusių metų derlių bus galima matyti, kiek prarado žemdirbiai”, – kalbėjo K.Prunskienė.

Pasak ministrės, Briuselio dar bus prašoma leisti ES paramą panaudoti pasėlių draudimo įmokų kompensacijai. „Pernai svarstėme, kad iš Kaimo plėtros fondo 1-2 proc. būtų skirti pasėlių draudimui arba kurti tam skirtą pagalbos fondą, – kalbėjo K.Prunskienė. – Tada nusprendėme šį klausimą atidėti iki kitų metų, tačiau matome, kad tai reikia svarstyti jau šiais metais. Stichinių nelaimių dažnėja ir jau negalime tikėtis, kad klimatas bus toks, koks anksčiau”.

Šventė dvi dienas

LVLS nariai kolegijos teritorijoje įkurtoje stovykloje šventė dvi savaitgalio dienas. Sąskrydžio atidarymo metu K.Prunskienė pasidžiaugė, kad stiprėja LVLS frakcija Seime – neseniai į jos gretas įsiliejo buvę Darbo frakcijos nariai Virginijus Domarkas ir Skirmantas Pabedinskas. LVLS pasveikinti atvyko socialdemokratai Vytenis Andriukaitis ir Birutė Vėsaitė.

Šalies rajonų partijos skyriai stengėsi išsiskirti savo patiekalų ir gėrimų įvairove. K.Prunskienė apie dvi valandas ėjo nuo vienos palapinės prie kitos, ragaudama regionams būdingus gėrimus ir maistą.

Sąskrydžio dalyviai savo jėgas ir sumanumą išbandė sportinių rungčių varžybose: krepšinio, virvės traukimo, smiginio, šaškių, šachmatų, kvadrato, svarsčių kilnojimo, rankos lenkimo. Medžio drožėjai demonstravo savo fantaziją skaptuodami medį, o moterys komponavo puokštes iš vietinių augalų. Meniškiausių kompozicijų autoriai, sportinių rungčių nugalėtojai apdovanoti valstiečių liaudininkų atributika, prizais, ženkliukais, medaliais ir suvenyrais.

Vakare sąjungos nariams koncertavo Rūta Morozovaitė, Vladas Daugintis, grupė „Iko”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.