Romantika kvepiantys namai

Jau pasirūpinote namų šiluma, tinkamu interjeru, derančiais baldais ir aksesuarais, tai puiku, tačiau namai dar turi turėti ir savo kvapą. Ne veltui sakoma: kvepia namais. Tai labai individualu ir svarbu.

Nosis diktuoja sąlygas

Skaniai kvepiančiose namuose viskas atrodo maloniau ir gražiau. Patalpas kvepinti galima įvairiomis natūraliomis ir dirbtinėmis medžiagomis, tačiau pastaruoju metu darosi vis sudėtingiau nepasiklysti renkantis prekyvietėse siūlomus kvapus ir namų aromatizavimo būdus.

Užsienio psichologai ir namų aromatizavimo medžiagomis prekiaujantys verslininkai pataria jas rinktis atsakingai, nes nuo aromatų priklauso ne tik jauki ir maloniai kvepianti aplinka, bet ir gera savijauta.

Kaip žinoma, uoslė yra vienas svarbiausių žmogaus pojūčių. Nosies ertmėje esantys uoslės receptoriai padeda atskirti mums tinkamus ir netinkamus kvapus, taigi aromatus namams kvepinti reikėtų rinktis atsižvelgiant į tai, kaip organizmas į juos reaguoja. Jei nuo patalpoms aromatizuoti naudojamų kvapų susiraukiame, pasijuntame nemaloniai ar net pradeda skaudėti galvą, vadinasi, jie netinkami arba jų tiesiog per daug. Todėl būtina paisyti uoslės diktuojamų sąlygų.

Aromatų įvairovė

Bendrovės „Skonis ir kvapas” prekių grupės vadovės Jolantos Biveinienės teigimu, lietuviai namus kvepina įvairiai. „Yra keletas patalpų aromatizavimo būdų. Tai eteriniai ar aromatiniai aliejai, sausi kvepiantys augalai, įvairiuose kvapuose išmirkyti mediniai rutuliukai, žvakės, oro gaivikliai, smilkalai bei įvairių aromatų prisotintos pagalvėlės mažoms patalpoms kvepinti”, – aiškina J.Biveinienė.

Šias kvapą skleidžiančias priemones patariama rinktis atsižvelgiant į tai, kokius pojūčius ir emocijas norima sukelti savo aplinkoje. Jei siekiate atsigauti, skatinti darbingumą, galite drąsiai rinktis rozmarinų, citrinų, eukaliptų ir bergamočių eterinius aliejus, kurie stimuliuoja smegenų veiklą. Jei norite sukurti romantišką atmosferą, tai padaryti padės kvapiųjų kanangų, rožių, jazminų, pačiulių aromatai. Jei jums reikia tiesiog maloniai kvepiančios patalpos, neapsiriksite pasirinkę švelnius apelsinų ir citrinų, snapučių kvapus.

Specialistai perspėja, kad kvepinant patalpas nereikėtų naudoti daugiau nei du aromatus. Sumaišius jų daugiau, aromatas bus per daug intensyvus, tada net gali pradėti skaudėti galvą, bus sunku užmigti ar nemalonu būti patalpoje.

Universalūs aliejai

Labiausiai gyventojai pamėgo eterinius, iš natūralių medžiagų pagamintus, ir sintetinius (aromatinius) aliejus, kurie atlieka net keletą funkcijų.

Pirmiausia juos galima naudoti kaip oro gaiviklius, nes lengvai garuoja. Pakanka keletą lašelių įlašinti į oro drėkintuvuose esantį vandenį, degančios žvakės vašką arba užlašinti ant malkų, prieš kraunant jas į židinį. Aliejai gali būti ir kaip specialūs priedai aromatinėms lempoms. Į nedidelį lempos dubenėlį įpilkite truputį vandens, įlašinkite keletą lašų aliejaus, uždekite žvakutę po juo, tuomet įšilęs vanduo pradės garuoti ir kambaryje sklis švelnus aromatas.

Perkant buteliuką eterinio ar aromatinio aliejaus derėtų žinoti, kad indelyje jo kvapas gali būti intensyvesnis, o kvepinant patalpas jis atskiedžiamas ir tampa švelnesnis.

Namams kvepinti ir puošti puikiai tinka sausi aromatizuoti augalai ir jų dalys: žiedai, vaisiai, lapeliai, prisotinti aromatinių aliejų. Šie spalvoti augaliukai yra puošnūs, o malonų jų aromatą galima atnaujinti užlašinus tik keletą lašų minėto aliejaus, skirto patalpoms aromatizuoti.

Pastaruoju metu jaunimas pamėgo kvepiančius poros centimetrų skersmens medinius kamuoliukus, kurių aromatą taip pat galima atnaujinti užlašinus keletą lašų eterinio ar sintetinio aliejaus. Jais patariama kvepinti mažas erdves: spinteles, stalčius, mašinos saloną, galima net įsimesti į rankinę ar sportinį krepšį. Svarbiausias šių kvapių medinukų pranašumas tas, kad vieno kamuoliuko visiškai užtenka nedidelei erdvei aromatizuoti, o jei, pavyzdžiui, ant darbo stalo, jų padėtumėte daugiau, malonus kvapas pasklistų visame kambaryje.

Visuomet madingos

Norintieji savo namuose sukurti jaukią, romantišką atmosferą neapsiriks uždegę vieną ar keletą aromatizuotų žvakių. Be to, jų skleidžiamas kvapas nėra toks intensyvus, palyginti su aliejais, todėl nereikia baimintis dėl savijautos. Tokių žvakių aromato įvairovė didžiulė, todėl jas rinkitės pagal skonį ir poreikius. Pavyzdžiui, rožėmis ar levandomis kvepiančios žvakės puikiai tinka romantiškai aplinkai kambaryje sukurti.

Be to, pastaruoju metu rinkoje kvepiančių žvakių pasiūla tik didėja. Prieš porą mėnesių kavos restoranų tinklas „Double Coffee” lankytojus nustebino originaliu suvenyru – puodelio formos bei kavos pupelėmis puošta žvake, kurią uždegus pasklinda malonus natūralios kavos kvapas. Bendrovės rinkodaros vadovė Laura Vyšniauskaitė tvirtina, jog toks suvenyras pasirinktas neatsitiktinai. „Įdomus žvakės dizainas bei aromatas stiprina ne tik restoranų tinklo įvaizdį, bet yra ir puiki dovana mūsų nuolatiniams klientams, kuriems gerai žinoma aromato galia”, – teigia L.Vyšniauskaitė.

Specialistai įsitikinę, kad šiuo metu populiarios aromatizuotos žvakės ir toliau bus mėgstamos, o jomis noriai kvepinami namai.

Senovinė tradicija

Dar vienas įdomus ir jau daug metų populiarus tarp lietuvių, ypač mėgstamas jaunimo, patalpų aromatizavimo būdas yra smilkalų deginimas.

Manoma, kad senovės azijiečiai vieni pirmųjų pradėjo iš natūralių medžiagų gaminti smilkalus, o jų gamybos receptus kaip vertingas paslaptis perduodavo iš kartos į kartą. Tikėta, kad smilkalai gydo ligas, o dabar jie plačiai naudojami ir kvapų terapijoje.

Šiandien smilkalų formų ir kvapų įvairovė stebina. Jų mėgėjai turi galimybę namus kvepinti sandalmedžio, opiumo, lotosų, magnolijų ir kitais įvairiais egzotiniais aromatais. Kartais šokiruoja ir smilkalų formų įvairovė. Vieni panašūs į ilgus šiaudelius, kiti – į šaltųjų ugnelių lazdeles, cigarus, spirales ar net piramides, jų esti ir birių, kaip miltelių.

Be to, pirkėjai viliojami ir specialioms progoms sukurtais smilkalais. Parduotuvės „Indija” pardavėja konsultantė Jūratė pasakoja, kad didelio pirkėjų susidomėjimo sulaukia specialiai Naujiesiems metams ir visiems dvylikai Zodiako ženklų sukurti smilkalai, skleidžiantys savotišką aromatą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.