Švedai Visbio paplūdimyje kepa dešreles ir žaidžia ledo ritulį

Lietuviui, pripratusiam prie gražių, „minkštų” smėlio paplūdimių, Visbio Gotlando saloje Švedijoje pliažas atrodo skurdžiai.

Visbyje, Baltijos jūros viduryje esančios Gotlando salos sostinėje, vasarą susirenka daugybė įvairių šalių buriuotojų, turistų ir poilsiautojų. Sakoma, jog šis miestelis šiuo metų laiku tampa pagrindine švedų poilsiaviete.

Prie Visbio centro paplūdimio krantas visas nusėtas akmenimis. Taip degintis prie pat jūros, kaip esame įpratę mes, vietos beveik nėra – tik nedidelis smėlio ruoželis. Pastatytas nedidelis tiltelis jūroje, kad žmonėms būtų patogiau maudytis, primena Lietuvos kaimus. Labiau smėlėta pakrantė Gotlande yra tik už kelių kilometrų nuo miesto centro.

Visbio pakrantėje daugiausia renkasi jaunimas – ypač vakarais, prieš nusileidžiant saulei. Porelės ar grupelės užkandžiauja, čia pat, gėrėdamosi jūros vaizdais, ant grotelių kepa dešreles ar kukurūzus. Vyresnio amžiaus žmonės vakarais mėgsta pasėdėti daugybėje gražučių restoranėlių ir kavinukių.

Nors dieną negailestingai kepina saulė, atsiranda norinčiųjų pažaisti ledo ritulį, tiesa, ne ant ledo ir be pačiūžų, tinklinį – įrengtos specialios aikštelės. Nenuskriausti ir vaikai – tiesiog krantinėje prie pat jūros jie turi savo žaidimo aikštelę. Stebina „pagarba” automobiliams – jų stovėjimo aukštelė irgi prie pat jūros.

Vienas iš turistų traukos centrų Visbyje – jachtklubas. Akys raibsta nuo jachtų gausybės. Suprantama, laivų-restoranėlių čia irgi netrūksta.

Buriuotojams priimti sudarytos labai geros sąlygos. Palįsti po dušu čia galima sumokėjus tik 5 Švedijos kronas (apie 1,90 Lt). Tiesa, vanduo ribojamas. Keletas paspaudimų, ir jis baigiasi. Lietuvos buriuotojams pasisekė, jie atrado stebuklingąją kabiną Nr. 46, kurioje vanduo bėgo nesustodamas. Jie ne tik patys gaivinosi, kiek tik siela geidė, bet dar ir vieną švedą išmaudė už dyką.

Mums, lietuvaičiams, neįtikėtinas dalykas – jachtklube nemokami tualetai, kuriais galima naudotis visą parą, o svarbiausia, juose niekada nesibaigia nei tualetinis popierius, nei šiltas bei šaltas vanduo, nei popieriniai rankšluostėliai. Tokį komfortą Lietuvoje dar ir ne kiekviename mokamame tualete rasi.

Beje, tiesiog jachtklube galima išsinuomoti automobilį ar motorolerį ir apvažiuoti visą salą. Norint išsinuomoti automobilį dienai keturiems žmonėms tereikia susimesti po maždaug 60 litų.

Taigi mažame kurortiniame Švedijos miestelyje, kuris žiemą ištuštėja taip, kaip ir mūsų Palanga, geros sąlygos žmonių poilsiui vasarą. Be visų buitinių ir žemiškų dalykų, jie čia dar gauna gerą porciją dvasinio peno, nepriklausomai nuo tautybės pasijusdami čia, Baltijos jūros viduryje, savais. Tačiau tai – jau kito rašinio tema.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.