Pelnas džiugina, bet nerimas dėl naftos išlieka

Bendrovės „Mažeikių nafta” pirmojo pusmečio pelnas šiek tiek pranoko rinkos lūkesčius, tačiau finansų analitikai nesiryžta teigti, kad bendrovei taip pat gerai seksis ir ateityje, mat vis dar yra rizika, kad nafta iš Rusijos į Mažeikius netekės

Lenkijos naftos koncerno „PKN Orlen” perkama bendrovė „Mažeikių nafta” pranešė pirmąjį pusmetį gavusi 370,870 mln. litų konsoliduoto grynojo pelno – 2,1 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu, kai jos pelnas buvo beveik 379 mln. litų. Bendrovės pajamos per šešis mėnesius siekė 6,826 mlrd. litų, arba 2 mlrd. litų daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Bendrovės „Mažeikių nafta” generalinis direktorius Paulas Nelsonas Englishas teigė, kad bendrovė sugebėjo pasinaudoti palankiomis naftos ir jos produktų rinkos sąlygomis.

Rinka įvertino teigiamai

Specialistai prognozavo, kad šio pusmečio bendrovės „Mažeikių nafta” rezultatai nelabai skirsis nuo atitinkamo laikotarpio pernai. „Pastarojo ketvirčio rezultatai yra geri, tačiau pirmasis ketvirtis buvo labai silpnas. Žinoma, padėtį gelbsti perdirbimo marža, kuri pagerėjo ir yra palankesnė nei metų pradžioje”, – rinkos lūkesčius komentavo SEB Vilniaus banko finansų analitikas Ugnius Kavalnis.

Anot jo, daugelis naftos perdirbėjų dėl didėjančios maržos ėmė skelbti gerus pelnus. Finansų maklerio įmonės „Jūsų tarpininkas” analitikas Andrius Adomkus teigė, kad nepaisant mažesnio pelno nei praėjusių metų pirmąjį pusmetį bendrovės „Mažeikių nafta” rezultatai pranoko rinkos lūkesčius ir tai turėtų teigiamai atsiliepti bendrovės akcijų kainai biržoje. „Bendrovė įrodė, kad nepaisant naftos tiekimo sutrikimų bendrovė dirbo efektyviai”, – sakė specialistas.

Abejonės dėl tiekimo

Kavalnis teigia, kad dėl nuolat kintančios perdirbimo maržos ir svyruojančių naftos kainų sunku prognozuoti metų pabaigos rezultatus. Juolab kad visada yra rizika negauti naftos iš Rusijos. Kavalnis mano, kad kito pusmečio rezultatus gali neigiamai paveikti savaitės viduryje nutrūkęs naftos tiekimas iš Rusijos – žaliava buvo tiekiama per Būtingės terminalą. Anot ūkio ministro Vyto Navicko, naftos importas tanklaiviais kainuoja maždaug 10 JAV dolerių (apie 27,3 lito) už toną brangiau negu vamzdynu.

Bendrovė „Mažeikių nafta” prognozuoja, kad jos šių metų grynasis pelnas bus 507,8 mln. litų. Anksčiau įmonė prognozavo, kad uždirbs 336,5 mln. litų. Pasak Adomkaus, bendrovės prognozės nuteikia optimistiškai. „Tačiau neaišku, ar į naujus pelno planus įskaičiuota prielaida, kad didelę dalį naftos gali tekti parsivežti per Būtingės terminalą. Toks vežimo būdas gali gerokai apkarpyti pelną”, – kalbėjo Adomkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.