Ugniagesiai skelbia gaisrų pavojų

Šalies ugniagesiams didelį nerimą kelia šiemet ypač išaugęs gaisrų skaičius atvirose teritorijose, kurių jau kilo per 12 tūkst. arba 64 proc. visų gaisrų, išdeginusių daugiau kaip 36 tūkst. hektarų. Palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, gaisrų skaičius atvirose teritorijose išaugo 3,3 karto. Vien per liepos mėnesį jau užregistruota 1800 gaisrų pievose, miškuose bei durpynuose.

Dėl Lietuvoje užsitęsusios kaitros gaisrinis pavojingumas pastaruoju metu maksimaliai išaugo trečdalyje šalies teritorijos, iki pavojingos ribos yra nukritęs vandens lygis. Meteorologijos tarnyba jau prognozuoja stichinę sausrą, žemdirbiai – nemažus nuostolius. Šiuo laikotarpiu kaime įsibėgėja ir javapjūtės darbai, o dažna gaisrų žemės ūkio sektoriuje priežastis – netvarkinga žemės ūkio technika: elektros instaliacijos, techninių agregatų gedimai, ant jų susikaupusių dulkių užsidegimas, kibirkščių gesiklių ant išmetimo vamzdžių bei pirminių gesinimo priemonių nebuvimas ir kt. Siekdami užkirsti kelią tokiems gaisrams, valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai ir toliau vykdys reidus žemės ūkio objektuose, čia dirbantiems žmonėms primins priešgaisrinės saugos taisyklių reikalavimus, nurodys pastebėtus pažeidimus. Reidų metu išskirtinis dėmesys bus kreipiamas į kombainų, kitos žemės ūkio technikos priešgaisrinę būklę bei griežtai reikalaujama, kad nustatyti pažeidimai būtų nedelsiant šalinami. Be to, žemdirbiams bus patariama, kaip išvengti gaisro ir kaip elgtis jam kilus. Todėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo žemdirbių prieš išvykstant į laukus gerai patikrinti žemės ūkio techniką bei nepamiršti būtinų gesinimo priemonių.

Daugelis savivaldybių šiuo karštu bei sausringu metu jau apribojo gyventojų lankymąsi miškuose. Tačiau esant palankiems poilsiui orams, žmonės daugiau laiko stengiasi praleisti gamtoje, todėl ugniagesiai, įvertindami šią situaciją, su nerimu laukia sinoptikų prognozuojamo karšto savaitgalio. Siekiant išvengti skaudžių gaisrų pasekmių, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prašo gyventojų šiuo sausringu laikotarpiu, susilaikyti nuo išvykų į miškus, durpynus bei būti ypač atsargiems su ugnimi gamtoje. Nuorūką, degtuką ar kitą liepsnos šaltinį čia reikia užgesinti daug rūpestingiau negu įprasta. Atminkite, jog esant sausam ir karštam orui, kūrenti miške laužus draudžiama.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai kartu su kitomis tarnybomis šiuo sausringu laikotarpiu ir toliau vykdys patikrinimus miškuose, paplūdimiuose bei kitose žmonių poilsio vietose, už priešgaisrinės saugos taisyklių reikalavimų pažeidimus taikys griežčiausias Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytas sankcijas. Tad vykdami į gamtą, atkreipkite dėmesį į poilsio aikštelėse esančias informacijos priemones bei vykdykite visus miškininkų ir priešgaisrinės apsaugos darbuotojų nurodymus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.