A.Lukašenka susitaikė su likimo smūgiu

Pirmasis Baltarusijos palydovas orbitos nepasiekė

Rusijos raketa nešėja „Dnepr”, trečiadienio vakarą startavusi Baikonūro kosmodrome, po pusantros minutės nukrito, pranešė britų BBC. Kartu su raketa sudužo ir 18 dirbtinių Žemės palydovų, kurie turėjo būti iškelti į orbitas. Vienas iš jų – „BelKa” – priklausė Baltarusijai. Šios šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka specialiai atvyko į raketos paleidimo ceremoniją. Jis norėjo savo akimis pamatyti, kaip išvedamas į orbitą Baltarusijos pirmasis dirbtinis Žemės palydovas. Vienas Rusijos atstovų sakė, kad „Lukašenka ramiai sutiko likimo smūgį”.

Raketos ieško aviacija

„Raketa nešėja nukrito, kai nustojo veikęs pirmosios pakopos variklis”, – žurnalistams Baikonūre vakar pranešė „Roskosmoso” atstovas.

Jis sakė, kad nukritusios raketos nešėjos ieško aviacija. „Manoma, kad raketa nukrito prie Kazachstano ir Uzbekistano sienos. Būtų labai nemalonu, jeigu ji atsidūrė Uzbekistane. Ši valstybė gali turėti didelių pretenzijų”, – interneto svetainė „Lenta.ru” citavo anoniminį Baikonūro darbuotoją.

Jis sakė, kad pirmoji pakopa turėjo nukristi Turkmėnijos teritorijoje, antroji – Indijos vandenyne. Vandenyne jau buvo uždaryti laivybai kai kurie rajonai.

„Tai buvo serijinė raketa nešėja, viena labiausiai patikimų. Deja, avarijų pasitaiko”, – sakė „Roskosmoso” vadovo pavaduotojas Jurijus Nosenka. Jis pažymėjo, kad per avariją žmonės nenukentėjo.

Didelis krovinys

Liepos 12 dieną raketa nešėja „Dnepr” į orbitą sėkmingai išvedė JAV kosminį aparatą „Genezė-1”. Trečiadienio vakarą į orbitą turėjo būti iškelta 18 palydovų, priklausiusių Italijai, JAV, Kolumbijai. Vienas jų priklausė Baltarusijai.

„Prezidentas A.Lukašenka didvyriškai reagavo į tai, kad nepavyko į orbitą išvesti pirmojo Baltarusijos dirbtinio Žemės palydovo”, – sakė „Roskosmoso” atstovas spaudai Igoris Panarinas. Baltarusijos prezidentas specialiai atvyko į Baikonūrą, kad dalyvautų istoriniame įvykyje.

„Supratęs, kad raketa nešėja, turėjusi išvesti į orbitą palydovą „BelKa”, patyrė avariją, A.Lukašenka neparodė jokių nerimo, apgailestavimo ar jaudulio požymių. Jis didvyriškai atrėmė likimo smūgį”, – sakė I.Panarinas.

Jo duomenimis, Baltarusijos palydovas kainavo apie 230 Rusijos rublių (maždaug 23 milijonus litų). Aparatas buvo apdraustas.

Mėginimas bus pakartotas

Baltarusijos valstybinė žiniasklaida turėjo palydovo iškėlimą į orbitą pateikti kaip dar vieną valdžios, kurią už žmogaus teisių pažeidimus nuolat kritikuoja Vakarai, pergalę, tegul ir simbolinę.

Minske viskas jau buvo parengta signalų iš kosmoso priėmimui. Ant Mokslų akademijos Informatikos instituto pastato stogo buvo pastatytos dvi didžiulės „lėkštės”.

Iš pradžių planuota, kad palydovas bus išvestas į orbitą birželio pabaigoje. Tačiau netrukus raketos nešėjos skaičiavimo komplekse buvo aptikta gedimų.

Baltarusijos mokslų akademijos vadovas Michailas Miasnikovičius sakė, kad tikriausiai bus pagamintas naujas palydovas, kuris vėliau bus iškeltas į orbitą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.