Kiek žokėjus lemia rezultatą?

Kas labiausiai lemia žirgų lenktynių rezultatą – žirgas ar jojikas? Vienareikšmiško atsakymo nėra.

Žinoma, kad per 1600 metrų lenktynes du vienodo pajėgumo žirgai, nešantys vienodą svorį, vienas kitam nenusileis, finišo juostą kirs kartu. Tačiau jei vienam jų pridėsime nors kilogramą, šis atsiliks nuo pirmojo lygiai vienu korpusu. Taigi, atrodo, tik svoris nulemia žirgo pajėgumą. Svoris žirgų lenktynėse yra ypatingas – gyvas žmogus, kitaip sakant, žokėjus (verčiant iš graikų kalbos – akrobatas).

Nuostabą kelia tie, kurie sėdi ant gyvūno, didesnio už save 10 kartų, ir skrieja su vėju. Įdomu, kiek šie žmonės lemia rungtynių baigtį? Žokėjus buvo ir turbūt dar ilgai bus diskusijų objektas net tarp labiausiai prityrusių žirgininkų.

Nuomonės

Vieni tvirtina, kad žokėjai labiausiai lemia varžybų rezultatus, nes jiems tenka priimti esminius sprendimus. 600 kilogramų sveriančio žirgo valdymas lekiant 60-70 kilometrų per valandą greičiu reikalauja ne tik drąsos, bet ir ištobulintų gebėjimų.

Kiti tvirtina, jog nė vienas žokėjus dar nepernešė žirgo per finišo liniją, arklys bėga pats. Todėl, jų nuomone, pergales lemia tik žirgai.

Tiesos turbūt reikėtų ieškoti kažkur per viduriuką. Palyginkime automobilių lenktynes: štai Saulius Girdauskas per kiekvienas varžybas privalo iš naujo demonstruoti savo gebėjimus ir, be abejo, žaibiškai priimti sprendimus. Tačiau pakišus jam seną „zapuką” laimėtojo laurais nė nekvepėtų… Taigi moralas būtų toks: jei vakarykštę distanciją vėl bėgtų tie patys žirgai, tik pakeitę žokėjus, devynis iš dešimties kartų rezultatas turbūt liktų nepakitęs. Na, o tą dešimtąjį visada gali nulemti ne tik netikslus raitelio judesėlis, bet ir nelabai sąžiningas ar situacijai neadekvatus teisėjavimas.

Užburtas ratas

Galite paklausti, kodėl kai kuriuos žokėjus metai iš metų matome pirmaujančiųjų sąrašuose? Todėl, kad jie gauna gerus žirgus. O kaip gauti gerus arklius? Atsakymas paprastas – reikia laimėti tuzinus lenktynių. Čia turbūt kaip niekur kitur labai gajus „vištos ir kiaušinio” principas. Savininkas pats renkasi, kas turėtų joti jo arkliu. Žirgininkai, auginantys perspektyviausius žirgus, ieško profesionaliausių jojikų. Argi galima juos dėl to kaltinti? Taigi žokėjai, kuriems nelabai sekasi lenktynių takeliuose, taip ir lieka prie „suskilusių geldų” (nenoriu įžeisti nė vieno žirgo, bet jau tokia ta realybė) – užburtas ratas, iš kurio tikrai nelengva ištrūkti.

Skaičiai

Kaip atskirti gerą žokėjų nuo nelabai prityrusio? Užsienyje pasiūlytų pažvelgti į jo laimėjimus – tokia informacija šmėžuoja lentelėje prie jojiko pavardės. Jei patys neišmanote, ką byloja tie skaičiai, bandykite paklausti jų reikšmės renginio organizatorių (dažniausiai tai vyrukai vėjo nugairintais veidais). Jie gana paprastai pasakys, kad statyti už indeksu .300 besipuikuojantį jojiką pradedančiajam patartina, tačiau kokios nors piniginės naudos tikėtis neverta – tokių gudručių bus ne viena dešimtis. Šimtuku besidžiaugiantis žokėjus irgi laikomas gana kompetentingu, o štai ties .50 riba ir žemiau jos balansuojantis raitelis greičiausiai dar dirba naktiniu sargu…

Jojikai tikrai yra labai svarbūs, tačiau jie ne vieninteliai lemia lenktynių baigtį.

Apranga

Šiandien visame pasaulyje yra maždaug 20 tūkst. skirtingų aprangos modelių, įregistruotų žokėjų klubuose. Įskaitant kitimų skaičių, leistiną žaketo dizaine, ir kombinuojant jį su rankovių dizainu, individualių drabužių modelių gali būti dešimtys milijonų ir vienas kito nekartoti. Išsivysčiusiose žirgų lenktynių industrijos šalyse praktiškai kiekvieno bėgimo tako teritorijoje galima išvysti aprangos tiekėjų ar dizainerių vagonėlius. Tie žmonės padeda žokėjams susikurti nuosavą aprangos stilių. Šiandien jojikų drabužiai gaminami iš nailono – ši medžiaga lengva, patvari, ją nesunku skalbti.

Veteranai

Žokėjus Laffithas Pincay Jr. ištisus dešimtmečius laikėsi Kalifornijos (JAV) žirgų lenktynių arenos zenite. Jis laimėjo daugybę varžybų (daugiau kaip 9530 užbėgimų), tačiau 2003-iųjų balandį patyrė traumą ir buvo priverstas atsisakyti žirgų sporto.

Julie Krone lentynos jau irgi lūžta nuo apdovanojimų. Ji – pirma moteris, laimėjusi tiek Trigubos karūnos („Tripple Crown”), tiek Veisėjų taurės („Breeder’s Cup”) lenktynes, kurios laikomas vienomis prestižiškiausių demokratiniame pasaulyje. Beje, Krone taip pat buvo daugybę kartų traumuota. Šiaurės Amerikoje ši jojikė yra didžiausio laimėtų lenktynių rekordo (daugiau kaip 3600 laimėjimų) tarp moterų savininkė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.