Praeities fotografijų pamokos

Latvių fotomenininkė Mara Brašmanė neslėpė džiaugsmo, kad 1960-1970 metais jos darytas nuotraukas matys jauni žmonės, kurie apie tuometinį gyvenimą žino tik iš vadovėlių

Siekiant plėsti fotografijos parodų mainus su Latvija Vilniaus Prospekto fotografijos galerijoje atidaryta latvių menininkės Maros Brašmanės (g. 1944) fotoparoda „ANUOMET. Latvija ir Lietuva 1960-1970.” Pagrindinė tema – to meto Latvijos ir Lietuvos kasdienybė. Nuotraukose dokumentiškai, bet kartu ir jautriai užfiksuotas žmonių gyvenimas – be patoso ir tiems laikams būdingo romantinio perdėjimo. Parodos autorė ir kuratoriai – fotografas Antanas Sutkus ir latvė Inesė Baranovska – iš Maros Brašmanės fotoarchyvo atrinko nuotraukas apie XX amžiaus septinto dešimtmečio Latviją. Keliose nuotraukose autorė yra užfiksavusi ir tuometinės Lietuvos sovietinę realybę.

Kitokia realybė

Idėja į Lietuvą pakviesti latvių fotomenininkę dar 2005 metais kilo Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkui Antanui Sutkui, kai susipažino su Brašmanės albumu „Mano jaunystės miestas”. Per atidarymą autorę sveikinęs Sutkus priminė, kad visame pasaulyje juntamas didžiulis susidomėjimas senąja fotografija. Būtent dėl šios priežasties atsirado idėja senųjų fotografijų parodą surengti ir Lietuvoje. „Žiūrint į Brašmanės nuotraukas mane kiekvieną kartą apima jausmas, kad su latviais esame broliai. Sunku susigaudyti, kur užfiksuota Lietuvos, o kur Latvijos kasdienybė”, – sakė Sutkus.

Lietuvos fotomenininkų sąjungos atsakingasis sekretorius Stanislovas Žvirgždas pasidžiaugė, kad latvių menininkė savo fotografijomis parodo kitokią 1960-70 metų kasdienybę. „Tais laikais buvo įprasta matyti patosu persismelkusias fotografijas iš paradų, švenčių ir įvairiausių demonstracijų. Maros Brašmanės darytos nuotraukos fiksuoja visai kitokią, nei tais laikais buvo įprasta, gyvenimo realybę”, – sakė Žvirgždas.

Ateities nuojauta

Parodos autorę atėjęs pasveikinti Latvijos ambasadoriaus Lietuvoje patarėjas Bonifacijus Daukštas negailėjo gerų žodžių savo tautietei. „Genialios Brašmanės fotografijos, regis, aplenkia laiką, nes nuotraukose užfiksuotų žmonių veiduose galima įžvelgti artėjančių permainų nuojautą. Neabejotinai genialus autorės sugebėjimas šitaip taikliai ir kartu intymiai pagauti to meto kasdienybės akimirkas”, – per atidarymą džiaugėsi Daukštas.

Parodos „ANUOMET. Latvija ir Lietuva 1960-1970” autorė Brašmanė per atidarymą sakė tuomet fiksavusi kasdienybę tokią, kokią pati ją matė. „Niekad nepagalvojau, kad iš mano nuotraukų kas nors mokysis apie praeitį. Stengiausi fotografuoti ne tą gyvenimą, kurį mums žadėjo, o tą, kurį pati gyvenau”, – sakė Brašmanė. Autorė neslėpė džiaugsmo, kad parodą matys jauni žmonės, kurie apie tuometinį gyvenimą žino tik iš vadovėlių. „Mano fotografijos kalba istorine to meto kalba, todėl tikiuosi, kad Lietuvos jaunimas neliks abejingas šiai parodai”, – vylėsi latvių fotomenininkė.

Spinduliuoja gėrį

Latvių fotomenininkę į mūsų šalį atlydėjusi parodos kuratorė Inesė Baranovska ragino visus susirinkusiuosius mokytis iš savo praeities per fotomenininkės nuotraukas. „1960-1970 metai visiems mums tikrai nebuvo lengvi, tačiau Brašmanės fotografijos vis tiek spinduliuoja gėrį ir pozityvią energiją. Iš šios parodos kiekvienas galime pasimokyti džiaugtis gyvenimu tokiu, koks jis mums duotas. Juk negalima džiaugtis ateitimi nežinant savo praeities. To mus ir moko Brašmanės užfiksuotos kasdienybės akimirkos sovietiniais metais”, – sakė Baranovska.

Paroda Vilniaus Prospekto galerijoje, praplečianti suvokimą apie kaimyninės Latvijos fotomeną, lankytojams bus atvira iki rugpjūčio 20 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Praeities fotografijų pamokos"

  1. Pingback: Bonifācijs Daukšts (BONIS) tīmekļos, tekstos un vispārībā. « Bonis.lv

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.