Nevėžio būklė išlieka kritinė

Panevėžio miesto ekstremalių situacijų valdymo centro posėdyje nuspręsta ir toliau palaikyti Nevėžio vandens lygį, papildant jį „Ekrano” tvenkinio vandeniu

Tokie centro posėdžiai vyksta du kartus per svaitę. PB kalbinta miesto savivaldybės Civilinės saugos skyriaus vedėja Vilma Kartanaitė teigė, kad dabar Nevėžio upėje jau pasiekta vandens debito gamtosauginė riba – 0,4 kub. m/s. Sinoptikai artimiausiomis dienomis didelių kritulių nežada. Tad upių vandens lygis vėl kris.

„Šiuo metu leidžiame vandenį iš „Ekrano” tvenkinio”, – kalbėjo pašnekovė. Kiekvieną dieną iš „Ekrano” tvenkinio į Nevėžį nuleidžiama po 1 cm vandens. Ekstremalių situacijų valdymo centro nariai priėmė sprendimą kraštutiniu atveju papildyti upę iš „Aukštaitijos vandenų” geriamojo vandens gręžinių. Tokios priemonės tektų imtis tik kraštutiniu atveju – jei būtų pasiekta kritinė tvenkinio riba. Šis Nevėžio gelbėjimo planas kainuotų maždaug 20 tūkstančių litų, todėl neatmetama galimybė kreiptis į Vyriausybę paramos. „Kadangi tai ekstremali situacija, pinigų iš Vyriausybės rezervo turėtume sulaukti”, – pasakojo civilinės saugos skyriaus vedėja.

Kaip praneša Aplinkos ministerija, kritinė būklė upėse yra beveik visoje Lietuvoje. Daugelyje šalies vietų upių vandens lygis jau nukrito žemiau gamtosauginio lygio. Labiau nusekusios upės buvo tik 1992 ir 2002 metais.

Sinoptikų duomenimis, dėl artimiausiu metu numatomų šiltų ir net karštų orų liepos 28 dieną stichinė sausra jau bus pajūryje, pamaryje bei Panevėžio rajone.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.