Nėščia – net ir po aborto

Kas šimtasis bandymas atsikratyti vaisiaus gali būti nesėkmingas

Abortas ne visada padeda moterims atsikratyti nepageidaujamo nėštumo.

Po medikamentinio aborto, kuris atrodo pats paprasčiausias būdas nutraukti nėštumą, kai kurios moterys pajunta, kad jų įsčiose tebegyvena vaisius.

Nėštumas ne visada būna sėkmingai nutraukiamas ir chirurginiu būdu. Vieno iš šimto chirurginių abortų paprastai padaryti nepavyksta.

Laiku to nepastebėjus, moterų laukia pritrenkianti žinia – vaikas, kurio jos nepageidavo turėti, tebesivysto jų įsčiose.

Dvi švedės papasakojo, ką išgyveno, sužinojusios, kad laukiasi kūdikių, nepaisant to, kad joms buvo nesėkmingai nutrauktas nėštumas.

Operuojama pabudo

Prieš ketverius metus Dženė, kuriai tuomet buvo 32-eji, nusprendė atlikti medikamentinį abortą – atsikratyti nepageidaujamo nėštumo specialiais vaistais.

Atlikti abortą Dženė nusprendė todėl, kad su būsimojo kūdikio tėvu, kuris turėjo kitą šeimą, ji negalėjo būti kartu.

„Pati norėjau tą vaiką išsaugoti, bet supratau, kad pagimdžiusi jį sugriaučiau gyvenimus trims žmonėms: kūdikio tėvui, jo sugyventinei ir pagaliau pačiam vaikui, kuris turėtų augti be tėčio”, – samprotavo Dženė.

Tai, kad laukiasi kūdikio, Dženė pajuto būdama jau šeštą savaitę nėščia.

Ji nusprendė atsikratyti vaiko, atlikdama medikamentinį abortą. Kadangi medikamentiniai abortai atliekami tik iki dešimtos nėštumo savaitės, moteriai teko paskubėti.

„Nusprendžiau pasirinkti medicininį abortą iš dalies todėl, kad atliekant operaciją visada yra rizika užsikrėsti kokia nors infekcija. Be to, būdama dvidešimties, aš jau buvau pasidariusi vieną chirurginį abortą.

Tada operacijos metu pabudau ir jutau skausmą bei stebėjau, kaip gydytojas darė man išvalymą. Nebenorėjau to paties išgyventi antrąkart”, – prisiminė Dženė.

Vaisius buvo gyvas

Antrąkart nusprendusi atsikratyti nepageidaujamo nėštumo Dženė surado vieną privačią kliniką, kurioje atlikus ultragarso tyrimus jai buvo padarytas medikamentinis abortas.

Moteris klinikoje išgėrė gydytojų skirtus preparatus, pakraujavo ir buvo išsiųsta namo. Po savaitės jai paskambino klinikos akušerė ir paklausė, ar viskas iš gimdos išsivalė.

„Atsakiau jai: „Manau, kad taip”. Bent jau tuomet man taip atrodė. Bet juk sunku pačiai nuspręsti, kokia mano būklė iš tiesų”, – pasakojo Dženė.

Praėjus savaitei po aborto, moterį pradėjo pykinti, be to, ji pajuto tempimą krūtyse.

„Kreipiausi į ginekologą, kuris jau prieš apžiūrą neigė mano nuogąstavimus dėl išlikusių nėštumo simptomų. Tačiau ultragarso tyrimai parodė, kad vaisius išliko. Maža to, jis buvo gyvas”, – prisiminė moteris.

Vaiką traumavo

Po nesėkmingai atlikto medikamentinio aborto Dženė sužinojo, kad išlikęs vaisius patyrė rimtas traumas, dėl kurių nebeturėjo šansų išgyventi. Todėl moteriai teko atlikti dar vieną chirurginį abortą, kurio ji taip nesėkmingai stengėsi išvengti.

„Laimei, antrąkart operacija pavyko gerai”, – guodėsi moteris.

Dabar Dženė, turėjusi karčią patirtį, niekam nerekomenduotų darytis medikamentinio aborto.

„Nenoriu žmonių atkalbinėti nuo medikamentinio aborto, tačiau įspėju, kad prieš priimant sprendimą reikia gerai viską apmąstyti.

Mano atvejis parodė, kad medikamentinis abortas – ne pats tinkamiausias būdas norinčioms atsikratyti nėštumo. Be to, medikamentinio aborto potyriai – itin nemalonūs.

Po to, kai išgeri tabletę, kuri sukelia persileidimą, kelias valandas tęsiasi kraujavimas, o skausmai nepraeina mažiausiai dieną”, – pasidalino patirtimi Dženė.

Laiku nepadarė testo

Dvidešimtmetei Lizai nepageidaujamą nėštumą nutraukti nepadėjo net ir chirurginis abortas.

Abortą pasidariusi moteris negalėjo patikėti, kai praėjus trims mėnesiams po operacijos paaiškėjo, kad ji vis dar nėščia.

Po to, kai Lizai buvo atliktas chirurginis abortas, ji pageidavo papildomai atlikti nėštumo testą, bet medikai nuramino, kad tai daryti nebūtina.

Kai po aborto neatsirado mėnesinės, o pilvas nesiliovė didėjęs, pati Liza nusipirko nėštumo tekstą.

„Negalėjau patikėti, kad rezultatas teigiamas. Kai paskambinusi apie tai pranešiau abortą dariusiai gydytojai, ji pasakė, kad tai neįmanoma”, – prisiminė Liza.

Bet ištyrus moterį ultragarsu paaiškėjo, kad jau 21 savaitę Liza buvo nėščia.

Kartais nepasiseka

Švedijos ginekologijos profesorius Markas Bygdemanas sakė, kad paprastai nepasiseka padaryti vieno iš šimto abortų. Tai, kad nepavyko operacija, dažniausiai paaiškėja iškart ir abortas pakartojamas. Todėl, pasak M.Bygdemano, po visų abortų privalu atlikti ir nėštumo testus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.