Tėvystės atostogos – nauja socialinio draudimo rūšis

Padidinus einamąsias 2006 m. draudžiamąsias pajamas 128 litais (nuo 1084 iki 1212 litų), pakeitus ir papildžius kai kuriuos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo straipsnius, nuo šių metų liepos 1 d. pasikeitė valstybinio socialinio draudimo išmokų dydis tėvams, auginantiems vaikus, atsirado nauja socialinio draudimo pašalpų rūšis. Kokia ji, kaip konkrečiai pasikeitė motinystės, motinystės (tėvystės) pašalpų dydžiai, kurie priklauso nuo einamųjų draudžiamųjų pajamų, ko gali tikėtis tėvai, iš karto susilaukę dviejų ar kelių atžalų. Apie visa tai kalbamės su „Sodros” Kauno skyriaus Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vedėja Sandra Blekaitiene.

– Kokių naujovių pateikė įstatymų pataisos ir pakeitimai?

– Pirmiausia atsirado nauja socialinio draudimo pašalpų rūšis – tėvystės atostogos. Tėvystės atostogos suteikia galimybę abiem tėvams iki vaikui sukaks vienas mėnuo kartu auginti vaiką. Teisę gauti tėvystės pašalpą turi tėvas, kuris yra: apdraustas ligos ir motinystės socialiniu draudimu (dirba), įstatymo nustatyta tvarka išleistas tėvystės atostogų, kol vaikui sueis vienas mėnuo, per paskutinius 24 mėnesius iki pirmosios tėvystės atostogų dienos turi ne trumpesnį kaip 7 mėnesių ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą, gyvena santuokoje su kūdikio motina.

Pašalpos dydis yra 100 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio (kompensuojamasis uždarbis – tai apdraustojo asmens draudžiamųjų pajamų, turėtų užpraeitą kalendorinį ketvirtį, buvusį prieš tėvystės atostogų pradžios mėnesį, suma). Pašalpa negali būti mažesnė už tėvystės atostogų suteikimo mėnesį galiojusių einamųjų metų draudžiamųjų pajamų trečdalį. Nuo liepos 1 d. einamosios draudžiamosios pajamos patvirtintos 1212 Lt, tad minimali priskaičiuota tėvystės pašalpa yra 404 Lt (1212:3). Jei apdraustasis dirba ne vienoje darbovietėje, tėvystės pašalpa jam apskaičiuojama tik tose darbovietėse, kuriose jis yra išleistas tėvystės atostogų. Tėvystės atostogų metu tėvui, gaunančiam tėvystės pašalpą, motinystės (tėvystės) pašalpa nemokama. Tėčiui, nusprendusiam išeiti tėvystės atostogų, „Sodros” skyriui reikia pateikti: prašymą, nurodant ne tik asmens duomenis, bet ir banko, į kurį bus pervedama pašalpa, pavadinimą, kodą, asmeninės sąskaitos numerį, kortelės pavadinimą ir kortelės numerį, įsakymo apie tėvystės atostogų suteikimą nuorašą, vaiko gimimo liudijimo (pažymėjimo) nuorašą, santuokos liudijimo nuorašą.

Beje, prašymus tėvystės pašalpai gauti gali pateikti ir tie asmenys, kurių vaikas gimė prieš liepos 1 d.

– Regis, tėvų, susilaukusių dvynukų ar daugiau vaikų iš karto, laukia gera žinia?

– Taip, nuo liepos 1 d., gimus dviem ir daugiau vaikų motinystės (tėvystės) pašalpa vaiko iki vienų metų priežiūros atostogų laikotarpiu mokama 100 proc. (anksčiau buvo 70 proc.) pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Bus perskaičiuojamos motinystės (tėvystės) pašalpos ir tėvams, iki liepos 1 d. išleistiems auginti du ir daugiau vaikų.

– Ar ateityje keisis motinystės (tėvystės) pašalpos dydis tiems tėvams, kuriems gims vienas vaikas?

– Šiuo metu pašalpos dydis yra 70 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Nuo 2007 m. sausio 1 d. šios pašalpos dydis bus 85 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, o nuo 2007 m. liepos 1 d. šios pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis 6 mėn., bus 100 proc., o likusį laiką – 85 proc.

Naujovių yra ir skiriant bei mokant motinystės pašalpas. Moterims, suėjus 30 ir daugiau nėštumo savaičių (anksčiau buvo 28 savaitės), motinystės pašalpa mokama už 126 kalendorines dienas.

– Nuo liepos 1 d. pasikeitė ir maksimalus kompensuojamasis uždarbis pašalpoms skaičiuoti. Koks jis?

– Jei anksčiau pašalpos gavėjo vidutinis mėnesinis kompensuojamasis uždarbis negalėjo viršyti einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 3,5 dydžių sumos, tai dabar negali viršyti 5 dydžių sumos – 6060 Lt (1212 x 5). Pagal įstatymų pataisas jei asmuo iki š. m. liepos 1 d. įgijo teisę į motinystės ar motinystės (tėvystės) pašalpą, apskaičiuotą pagal maksimalų kompensuojamąjį uždarbį, ir pašalpos mokėjimas tęsiamas po šios datos, pašalpa bus perskaičiuojama pagal draudžiamųjų pajamų 5 dydžių sumą.

Parengė Birutė Tamaliūnienė „Sodros” Kauno skyriaus ryšių su visuomene vyriausioji specialistė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Tėvystės atostogos – nauja socialinio draudimo rūšis"

  1. anika

    „Tėvystės pašalpą turi teisę gauti tėvas, gyvenantis santuokoje su kūdikio motina” – labai idomu, kodel nesantuokoje gyvenantis vyras nelaikomas tevu, nors i gimimo liudijima yra irasomas. Ar seimunai mano, kad jei santuoka neiteisinta, tai jau mamoms pagalbos nebereikia ir tegu jau tie vaikai kaip nori, taip ir tegu buna priziurimi?? Tai gal prieisim iki to, kad net i ligonine gimdyt be santuokos liudijimo neileis, ar tokiu vaiku neregistruosim, sakysim, kad ju nera? santuokos liudijimas vaiku nesirupina ir jo nepriziuri, zmones tai daro arba nedaro patys, nepriklausomai nuo to, ar yra toki popiergali pasirase, tik kad jiems kazkodel atimamos galimybes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.