Kristupo gitaros

Gitara – bene populiariausias buityje muzikos instrumentas. Ją galima nusivežti į gamtą, pasiimti į vasaros kelionę, į paplūdimį ar einant į svečius, ir ilgai brūžinti vakarais prie laužo malonias daineles, linksminant savo mieliausių draugų kompaniją. Bet gitara – tai ne tik dvylika akordų, iš kurių užtenka parinkti tris-keturis kukliam akompanimentui… Meistro rankose ji prabyla sudėtingais polifoniniais ažūrais, jausmingomis melodijomis, blizgiais pasažais ir keistais modernios muzikos efektais. Ir kaip retai ji, pasilinksminimų karalienė, pasirodo didžiosiose Lietuvos scenose, įrodydama savo didžiulę išraiškos galimybių įvairovę… Kristupo vasaros festivalis tradiciškai suteikia progą vėl ir vėl įsitikinti gitaros repertuaro grožiu ir turtingumu, pristatydamas festivalį „Kristupo gitaros”, šiais metais apimantį septynis koncertus.

Visi „Kristupo gitarų” koncertai skambės naujojoje koncertinėje erdvėje – Šv. Kotrynos bažnyčioje, išskyrus paskutinįjį, efektingiausią džiazo gitaristų dueto pasirodymą, kuris įvyks Rusų dramos teatre.

Liepos 26 dieną „Kristupo gitarų” atidarymo progą girdėsime du žymius vokiečių muzikus – gitaristą Maximilianą Mangoldą ir smuikininkę Suyoen Kim, kurie atliks Niccolo Paganini ir Waldemaro Bloch sonatas, originaliai sukurtas gitaros ir smuiko duetui, Manuel de Falla siuitos aranžuotę gitarai ir smuikui, ir taip pat kiekvienas pasirodys solo, atlikdami retai suskambančius kūrinius: Manuelio Maria Ponce 3-ąją sonatą gitarai ir Eugene Ysaye sonatą smuikui. Taigi, programa – mažai girdėta ir intriguojanti, o atlikimas taip pat neturėtų nuvilti: abu muzikai yra tarptautinių konkursų laureatai, pelnę įvairių fondų apdovanojimus, išleidę svarbių įrašų, daug ir sėkmingai koncertuojantys įvairiose pasaulio šalyse, pelnydami pripažinimą ir publikos meilę.

Liepos 28 dieną įvyks vienintelis šių metų „Kristupo gitarų” lietuvaičių koncertas, ir galbūt simboliška, kad jame dalyvauja būtent jaunimas, liudydamas, kad gitaros menas Lietuvoje turi ateitį. Baltijos gitarų kvartete groja Ieva Baltmiškytė, Zigmas Čepulėnas, Saulius S. Lipčius ir Sergėjus Krinicinas – jauni, tačiau šio to pasiekę muzikai, savo iniciatyva susibūrę į neįprastą ansamblį ir aktyviai propaguoja įvairių epochų gitarų ansamblių repertuarą, taip pat neretai atlikdami aranžuotus gitarų kvartetui kūrinius. Šį kartą jų koncerto programoje – baroko kūriniai, brazilų šokiai, „Karmen” siuitos fragmentai ir du lietuviški opusai: Jono Tamulionio „Prepetuum mobile” ir specialiai šiam kolektyvui skirtas Jurgio Juozapaičio „Guitar quartet”.

Rugpjūčio 1 dieną nusimato išties įspūdingas, galbūt, netgi legendinis vakaras. „Kristupo gitarų” meno vadovas Reinbertas Evers drauge su vokiečių aktoriumi Benjaminu Kradolferiu atliks Hanso Wernerio Henzės „Karališkąją žiemos muziką”. Tai yra retai atliekamas, nepaprastai sudėtingas dviejų sonatų ciklas, susidedantis iš devynių dalių – Shakesprearo tradegijų personažų portretų. Ne kiekvienas gitaros virtuozas ryžtasi atlikti šį veikalą, kuris buvo sukurtas bendradarbiaujant su išskirtiniu muziku Julianu Breamu, tačiau Reinbertas Evers yra vienas tų iškilių menininkų, kuriems nelieka neįveikiamų muzikinių užduočių. Gitaristas yra pelnęs didžiulį tarptautinį pripažinimą, kviečiamas į prestižinius festivalius, jo įrašus leidžia garsios kompanijos, ir greta atlikėjo veiklos jis randa laiko pedagoginiam darbui bei organizacinei veiklai.

Rugpjūčio 2 dieną – solinis gitaros koncertas. Jums koncertuos čekų virtuozas Pavelas Steidlas, 2003 metais italų žurnalo „Guitart” teikimu įtrauktas į žymiausių pasaulio gitaristų aštuntuką. Programa atrodo labai viliojanti: J. S. Bachas, Isaacas Albeniz, daug XIX a. muzikos ir vienas čekų kūrinys – Leos Janačeko pjėsė „Kluono pelėda dar nenuskrido”. Taigi, girdėsime daug stilistiškai pažįstamos, tačiau negirdėtos gitaros repertuaro muzikos.

Rugpjūčio 4 dieną nuskambės ypatingas projektas. Ypatingas jis bus visų pirma tuo, kad viename koncerte girdėsime keturis muzikus iš trijų skirtingų šalių: Meksikos, Kolumbijos ir Rusijos, ir taip pat dėl to, kad jo dalyviai – studentai, o jauni talentai, kaip žinia, visuomet būna drąsūs, kūrybingi ir pilni jaunatviško įkvėpimo. Keturi solistai koncertuos paeiliui, atlikdami XX a. muziką. Jauna muzika jaunose rankose. Ir kas žino, galbūt šie perspektyvūs jaunuoliai – Pablo Garibay, Felipe Mejia Restepo, Vladimir Gorbach ir Pavel Klyushin grįš po keleto metų į Kristupo festivalį brandžiomis žvaigždėmis…

Rugpjūčio 7 dieną dar kartą regėsime scenoje Reinbertą Eversą, tačiau šį kartą – drauge su Šv. Kristoforo orkestru. Du šiuolaikiniai opusai gitarai su orkestru (Eriks Ešenvalds „Tylos dainos” ir Tõnu Kõrvits „Dainos ant netikėtų susitikimų tilto”) bei kylančios lietuvių kompozitorės žvaigždės Ramintos Šerkšnytės „De profundis” kameriniam orkestrui – itin moderni programa, verta visų besidominčių šiandienos menu dėmesio.

„Kristupo gitarų” uždarymas įvyks rugpjūčio 8-ą dieną Rusų dramos teatre, ir tai bus du žymių džiazo gitaristų koncertai.

JAV gitaristas Ralphas Towneris yra žinomas kaip grupės „Oregon” narys, virtuozas, bendradarbiavęs su daugeliu pasaulio džiazo žvaigždžių ir turintis solidžią keliasdešimties albumų diskografiją. Muzikas pelnė du „Deutscher Schallplatten Preis” apdovanojimus, „New York Jazz Award”, ir buvo „Down Beat” skaitytojų pavadintas geriausiu džiazo gitaristu.

Enveris Izmailovas – nusipelnęs Ukrainos artistas, unikalus gitaros meistras, išradęs jau paplitusį naują grojimo būdą – tepingą. Muzikas daugiau skiria dėmesio etnodžiazui, jo muziką kritikai dažnai apibūdina kaip itin sudvasintą ir giliai išgyventą.

Žymūs vardai visuomet vilioja, juo labiau tuomet, kai jų šlovė – ne tuščias garsas ir ne gero vadybininkų darbo pasekmė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.