Savivaldybės knyga sudomino mokesčių inspektorius

Elektrėnų savivaldybė, kaip ir daugelis kitų, sumanė įkūrimo penkmečiui išleisti reprezentacinį leidinį – Elektrėnų krašto istoriją. Leidinys vėluoja jau visus metus, o leidybos peripetijos apaugo intrigomis bei gandais.

Vos tik įkūrus Elektrėnų savivaldybę į šį kraštą atsikėlęs iš Trakų gyventi ir kurti rašytojas Augustinas Ickevičius pasiūlė miesto valdžiai išleisti solidžią ir gražią knygą apie istorinę vietos praeitį. Idėja patiko miesto merui Kęstučiui Vaitukaičiui, kuris pažadėjo laimėjęs rinkimus inicijuoti knygos leidimą. Praėjo vieni ir antri rinkimai, o pažadas vis liko pažadu. Tik dėl Ickevičiaus atkaklumo idėja nebuvo numarinta. Savivaldybės taryba 2004 metais priėmė sprendimą skelbti konkursą knygai išleisti.

Viešųjų pirkimų konkursas

Rašytojas Ickevičius, seniai tyrinėjantis šio krašto istoriją, tikėjosi, kad jo nemenkas pluoštas publikacijų tiek vietos, tiek respublikos spaudoje bus įvertintas ir jam bei jo įsteigtai Elektrėnų krašto istorijos draugijai bus suteikta pirmenybė rengti knygą. Bet idėjos autorius buvo nustumtas nuošalėn. Savivaldybė paskelbė viešųjų pirkimų konkursą. Jame dalyvavo keturios leidybos bendrovės: „Jandrija”, „Akstis”, „Judex” ir UAB „Inforastras”. Konkursą laimėjo „Jandrija”, pasiūliusi mažiausią vieno leidinio kainą. Ji ir ėmėsi iniciatyvos išleisti leidinį apie Elektrėnų praeitį ir dabartį.

Savivaldybė įsipareigojo leidyklai sumokėti 64 tūkst. litų, o leidykla savo ruožtu pasižadėjo suburti autorių kolektyvą ir išleisti knygą iki 2005 metų spalio 1 dienos. Deja, leidinio iki šiol nėra. Leidybos peripetijos dažnai apkalbamos ne tik tarybos posėdžiuose, bet ir tarp miestelėnų. Ypač tų, kurie vienaip ar kitaip tapo šio būsimo leidinio bendraautoriais. Tarp jų ir mūsų jau minėtas rašytojas Ickevičius iš Liutonių kaimo.

Apkalbų lavina

Aplankėme Liutonių kaime gyvenantį ir kuriantį rašytoją bei istoriką Ickevičių. Gražiai sutvarkyta sodybos aplinka išdavė čia gyvenantį poetiškos sielos žmogų.

„Naivus buvau manydamas, kad būsiu išgirstas ir suprastas, kai mėginau įrodinėti, kad svarbiausia pradžioje – pasirinkti autorių. Leidyklą bus nesunku surasti ir vėliau, juk jų tokia daugybė. Manęs neišgirdo. Likau bendraautoris, parašęs du skyrius apie Vievio ir Semeliškių seniūnijas. Teko patirti apkalbų ir šmeižto laviną”, – pasakojo Augustinas, leidyklai Vievio istoriją atidavęs 2004-aisiais, o Semeliškių istoriją – 2005-ųjų gegužę. Rašytoją kaltino, neva jis vienas norėjęs rašyti knygą. Autorius to nė neslepia, nes, pasak jo, tuomet knyga būtų vientisa tiek stiliaus, tiek turinio požiūriu. Tačiau dabar apie tai kalbėti neverta. Knyga bus tokia, kokią ją parašė autorių kolektyvas, beje, nė sykio nesusirinkęs aptarti rašomos istorijos.

Mokytojui nepatiko paslaptys

Nusipelnęs lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas Vytautas Mizeras – gerbiamas pedagogas Elektrėnuose. Daugybė mokinių apie savo mokytoją kalba su meile ir pagarba. Parašyti Elektrėnų miesto ir jo vietoje buvusių dingusių kaimų istoriją primygtinai įkalbino savivaldybės kultūros ir sporto skyriaus vedėjas, buvęs jo mokinys Vytautas Griščenka. „Pasidaviau įkalbinėjamas, nors tikrai nebuvau linkęs imtis tokio atsakingo darbo. Elektrėnų istorija – itin sudėtingas darinys, bet ką darysi – parašiau. Bėda ta, kad leidėjas nesukvietė visų autorių pasitarti. Surankiojo mus atskirai, tad kiekvienas kaip išmanė, taip rašė. Mačiau leidinio maketą. Permečiau jį akimis. Sukratyta knyga. Reikėjo sukviesti autorius, paaiškinti, kaip rašyti, kad būtų išlaikyta bent stiliaus vienovė”, – savo įspūdžiais apie būsimą leidinį pasidalijo mokytojas. Jam nepatiko ir pasirašytų sutarčių slėpiningumas. Neaiškūs kriterijai, kaip paskirtyti honorarai.

Vargas dėl honorarų

„Jandrijos” savininkas ir leidėjas Jonas Endrijaitis sudarė autorines sutartis. Kaip mums paaiškino autorius Ickevičius, jam už darbą sumokėjo, tačiau iškilo kita problema. Leidėjas sutartimi įsipareigojo „už autoriui priklausantį honorarą pervesti įstatymų numatytą mokestį – 15 proc. valstybinei mokesčių inspekcijai”. Mokesčiai liko nesumokėti. Tai Ickevičius išsiaiškino pats, apsilankęs VMI Trakų skyriaus Elektrėnų filiale. Rašytojas norėjo įsigyti kompiuterį pasinaudodamas lengvatinėmis sąlygomis. Deja, jam buvo atsakyta, kad šis nemokąs jokių mokesčių valstybei, tad lengvata pasinaudoti negali. Taip ir paaiškėjo, kad „Jandrija” nevykdė savo įsipareigojimų.

Tiesa, leidinio autoriai parašė daugiau teksto nei buvo tartasi, ir knyga išsiplėtė. Dėl to leidėjas Endrijaitis kreipėsi į savivaldybės tarybą prašydamas skirti daugiau lėšų. Savivaldybės taryba atseikėjo nemenką papildomą sumą leidėjui, neįvykdžiusiam įsipareigojimo laiku išleisti leidinį.

Savivaldybės administratorius viliasi

Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius Henrikas Petrauskas tikino „Lietuvos žinias”, kad viešųjų pirkimų konkursas vyko kaip pridera. Jis tuomet ir vadovavo konkurso komisijai, kuriai nekilo dvejonių dėl „Jandrijos” – žinomos leidyklos, išleidusios ne vieną reprezentacinį leidinį. Paklaustas, ar jam žinoma, kad leidėjas galėjo nesumokėti mokesčių už honorarą, atsakė neigiamai. „Tokį atvejį vertinčiau neigiamai. Taip negali būti. Pasiteirausime mokesčių inspekcijoje. Mes juk laiku pervedėme lėšas už atliktus darbus, skyrėme nemenkus pinigus ir domėjomės, kiek panašūs leidiniai kainavo kitose savivaldybėse”, – paaiškino administracijos direktorius. Pasak jo, savivaldybė tikisi gražaus, informatyvaus leidinio. Iki tol tebuvo užsakiusi išleisti albumą apie Elektrėnų gamtą, nedidelę knygelę „Elektrėnai” ir informacinį bukletą „Elektrėnų savivaldybė – dabartis ir perspektyvos”. Tad savivaldybės taryba pro pirštus pasižiūrėjo ir į leidėjo prašymą dar skirti papildomų lėšų. „Leidėjas mums įrodė, kad padidėjus knygos apimčiai, reikia daugiau ir pinigų”, – sakė administratorius. Jis patikino, kad sutartyje numatyta skaičiuoti delspinigius, jeigu leidėjas nesilaikys sąlygų.

Pasak Petrausko, svarbu, kad leidinys būtų gražus. „Tai – ne stogas ir ne langai”, – sakė administratorius. Jis prisipažino, kad tik po konkurso išgirdo kalbas, esą leidėjas Endrijaitis buvo proteguojamas liberalcentristų, mat rinkimuose rėmęs šią Elektrėnų mero partiją.

Leidėjas išsigynė partijos

„Jandrijos” leidyklos savininkas Endrijaitis neslėpė, kad jam žinoma, jog autoriai nepatenkinti. „Parašė daugiau puslapių, dabar nori didesnio honoraro. Bet su kiekvienu buvo pasirašyta sutartis, visi supažindinti su kainomis, visi sutiko. Honorarus visiems išmokėjome”, – sakė leidėjas. Paklaustas, kodėl vėluoja vykdyti užsakymą, atsakė, kad jų leidykla rizikavo prisiimdama atsakomybę už knygos leidimą. „Juk dar nė puslapio teksto nebuvo, kai laimėjome konkursą. Reikėjo suburti autorius, dirbti su jais. Kai kurie jų vėlavo. Dabar jau skaitoma korektūra, derinami paskutiniai faktai. Knyga turėtų pasirodyti rudenį”, – žadėjo Endrijaitis.

Paklaustas, ar konkursą laimėti padėjo tai, kad jis buvo liberalcentristų rėmėjas, Endrijaitis išsigynė. „Pirmąkart apie tai girdžiu. Su liberalcentristais bendrauju kaip ir su kitomis partijomis. Nerėmiau nė vienų”, – tikino jis. Tik priminus, kad per praėjusius savivaldybės rinkimus buvo įrašytas tuomet dar Centro sąjungos sąraše, Endrijaitis tai patvirtino.

P.S. Baigiant ruošti straipsnį spaudai sulaukėme žinios iš Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos. Viešųjų ryšių skyriaus specialistas Darius Buta mus informavo, kad pagal šią informaciją mokesčių inspekcija inicijavo mokestinį patikrinimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.