Atgaiva diabetu sergantiems jaunuoliams

Devintus metus iš eilės visai greta Jonavos įsikūrusiame sveikatingumo centre-profilaktoriume „Atgaiva tau” susirinko jauni žmonės, bandantys išmokti gyventi su savo liga – cukriniu diabetu

Šiemet į dešimties dienų stovyklą iš visos Lietuvos suvažiavo 40 cukriniu diabetu sergančių jaunuolių ir aštuoniolika vadovų. Aštuonis jų taip pat kamuoja ši liga, kai kurie ir patys ne kartą poilsiavo stovykloje. „Mus drąsiai galima vadinti dinastija”, – sako nuolatinis stovyklos vadovas, nepailstantis gydytojas Vladimiras Petrenka.

Gresia epidemija

Amerikiečių mokslininkų teigimu, iš šiandien gimusių trijų vaikų ateityje du susirgs diabetu. Lietuvoje maždaug 5 proc. žmonių serga cukriniu diabetu, bet ne visi tai žino – apie 100 tūkst. gyventojų net nenutuokia esantys ligoniai. Net 50 proc. pacientų cukraligė diagnozuojama pavėluotai, jau kilus komplikacijų. Anot gydytojų, rezultatai tokie liūdni todėl, jog žmonės nepakankamai dėmesio skiria savo sveikatai. O ir sirgdami jie turi norėti pasveikti ir mokėti kontroliuoti savo ligą.

Kauno medicinos universiteto Endokrinologijos klinikos vadovas doc. hab. dr. Gintautas Kazanavičius sakė, kad ir Lietuva sunkiai išvengs po pasaulį plintančios cukrinio diabeto epidemijos. Mūsų organizmas jau nesugeba priešintis įpročiui valgyti greitą, riebų, daug kalorijų turintį maistą, nuolat persivalgyti. O kur dar vis mažėjantis fizinis aktyvumas, nuolatinis stresas, nutukimas… Lietuvoje yra apie 40 tūkst. registruotų ligonių, tačiau gydytojai mano, kad iš tiesų diabetas kamuoja apie 5 proc. Lietuvos žmonių, taigi apie 150 tūkstančių. Deja, liga jiems bus diagnozuota tik tuomet, kai dėl kitų ligų – širdies kraujagyslių sutrikimo, inkstų neveiklumo, žarnyno veiklos sutrikimų, prastėjančio regėjimo – jie pateks į ligoninę. Tokiems žmonėms padėti bus sunku.

Neįkainojama nauda

Hab. dr. G.Kazanavičius sako, kad galima tik įsivaizduoti, koks šokas ištinka ir tėvus, ir vaikus diagnozavus ligą. „Deja, nei ligoninė, nei poliklinika nemoko diabetikų susigyventi su realybe. O štai tokios stovyklos suteikia neįkainojamą naudą – galimybę išmokti gyventi su liga”, – teigia Endokrinologijos klinikos vadovas. Pasak jo, gaila, kad nėra valstybės politikos ir tiesiog būtinos vasaros mokyklos, galbūt veikiančios visą vasarą, gal tik dalį atostogų, išlaikomos valstybės – tuomet būtų galima kalbėti apie veiksmingą gydymo sistemą.

Pasak vienos iš stovyklos vadovių, Kauno medicinos universiteto klinikų Endokrinologijos klinikos gydytojos Evaldos Danytės, stovykloje jaunuoliai mokomi susigyventi su klastinga liga. Gydytojos teigimu, susirgę diabetu vaikai tampa labai uždari, pažeidžiami. Daugelis ima manyti, kad ateityje nebegalės normaliai gyventi, meta sportuoti, atsisako pomėgių, vengia bendrauti.

Iš Šakių, Varėnos, Kauno, Panevėžio, Kupiškio, Skuodo, Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių suvažiavę jaunuoliai stovykloje mokosi pagrindinio dalyko: nekęsti savo ligos negalima. Būtina išmokti gyventi su ja, ligą kontroliuoti ir būti tokiems kaip visi. Pasak stovykloje šiemet atostogaujančių „ilgamečių”, po tų dešimties dienų visi jaučiasi kaip vienas organizmas.

16 metų Laurynas iš Kauno ir 14-metis Jaunius iš Plungės rajono stovykloje ilsisi pirmąkart, bet susidraugavo vos tik atvykę. „Aš apie savo ligą sužinojau prieš trejus metus, esu su ja jau susigyvenęs, tačiau noriu dar labiau išmokti ją kontroliuoti”, – sakė Laurynas. Bičiulis Jaunius, apie ligą sužinojęs vos prieš pusantrų metų, sako norintis labiau savimi pasitikėti. „Man svarbu susitikti su tokiais pat kaip aš, nes nei mokykloje, nei tarp draugų tokių nėra”, – sakė Jaunius ir pridūrė nejaučiantis dėl savo ligos didelio diskomforto ar nerimo.

Šiemet stovykla profilaktoriume „Atgaiva tau” jau baigiasi. Ji būtinai sukvies cukriniu diabetu sergančius jaunuolius ir kitais metais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.