Kauno elektrinė virto kovos ringu

Kauno termofikacinė elektrinė šiomis dienomis virto akcininkų ir dviejų direktorių karo lauku. Vienas kitą savivaliavimu ir valdžios užgrobimu kaltinantys vadovai pagalbon kviečiasi policiją, saugos tarnybas ir teismą.

Jau nuo praėjusios savaitės vieną strateginių Lietuvos įmonių – Kauno termofikacinę elektrinę (KTE) – krečia perversmo drebulys.

Praėjusios savaitės pabaigoje pranešta, kad šiai įmonei pradėjo vadovauti ligšiolinis bendrovės technikos direktorius Antanas Pranculis. Niekas nesitikėjo, kad valdžios perdavimas virs aršios kovos lauku, juoba kad ankstesnis vadovas Algimantas Vladas Stasiukynas planavo pasitraukti dėl sveikatos.

Skundai policijai ir teismams

Pirmieji konflikto signalai iš „Gazprom” valdomos elektrinės pasigirdo dar penktadienį. Policijos pastiprinimo pareikalavo naujasis įmonės vadovas, mat jo įsileisti į įmonės pastatą nepanoro laikinai elektrinės vadovą Stasiukyną pavaduojantis Ričardas Matijošaitis.

Pranculis neturėjo jokių įrodymų, kad yra generalinis direktorius, o Matijošaitis demonstravo Juridinių asmenų registro pažymą, kad Kauno termofikacinės elektrinės generalinis direktorius yra Stasiukynas.

Vakar abi konfliktuojančios pusės pradėjo naują ataką. Naujasis KTE generalinis direktorius Pranculis kreipėsi į teisėsaugos institucijas, prašydamas užkirsti kelią Stasiukyno savivaliavimui. Pareiškime policijai Pranculis pareiškė, kad jam trukdoma eiti bendrovės vadovo pareigas, todėl jis prašo užtikrinti viešąją tvarką. Teisėsaugos prašoma ištirti ir pagrindinio bendrovės antspaudo pagrobimo aplinkybes.

Į šį konfliktą jau įtrauktas ir Kauno miesto apylinkės teismas. Jo sprendimu kol kas sustabdyti valdybos posėdžio sprendimai, kuriais paskirtas naujasis direktorius. Taigi, vakar policijos pagalbos jau nebeprireikė, bet abi pusės panoro pabendrauti su žurnalistais.

Neteisėtas posėdis?

Buvo pranešta, kad liepos 19 dieną vykusiame elektrinės valdybos posėdyje jos pirmininku išrinktas „Gazprom” valdybos pirmininkas Aleksandras Riazanovas, o generaliniu direktoriumi tapo Pranculis.

Tačiau, pasak Stasiukyno, įtarimų kilo dėl šio posėdžio teisėtumo. mat į jį elektrinės vadovo niekas nepakvietė. Be to, neva naujasis valdybos pirmininkas Riazanovas pareiškė nieko apie tai nežinąs ir net atsiuntė raštišką šio fakto patvirtinimą.

Beje, valdybos posėdžio protokolą pasirašė tik „Dujotekanos” atstovai – Rimandas Stonys ir Petras Vojeika, patys neseniai tapę KTE valdybos nariais.

„Technikos direktorius Pranculis, iš esmės neturėdamas jokių teisinių įgaliojimų, fizine jėga užgrobė svarbiausius įmonės dokumentus, pradėjo terorizuoti darbuotojus, siuntinėti raštus ryšio operatoriams su reikalavimais blokuoti telefonus”, – vakar žurnalistams tvirtino Stasiukynas.

Kova tarp akcininkų

Pranculis savo ruožtu piktinosi buvusio vadovo elgesiu. Anot jo, tai, kas dabar vyksta, „prasilenkia su logika ir bandoma trukdyti normaliai dirbti strateginei įmonei”.

Pranculis patvirtino neturįs darbo sutarties, tačiau tai jam esą nei prideda, nei atima įgaliojimų. Jis pabrėžė norintis sulaukti galutinio teismo sprendimo.

Stasiukynas aiškino, kad dėl įtakos bendrovėje vyksta rimta kova, tačiau jos šaknų reikia ieškoti giliau.

2003 metais Kauno termofikacinės elektrinės valdymą perėmė Rusijos dujų milžinė „Gazprom”. Rusai, sumokėję 116,5 mln. litų, laimėjo tarptautinį privatizavimo KTE konkursą. Tačiau, kaip teigia buvusiu elektrinės direktoriumi vadinamas, tačiau su tuo kategoriškai nesutinkantis Stasiukynas, valdžią į savo rankas bando perimti „Dujotekana”. Šios įmonės atstovai neva sugebėjusi užsitikrinti daugumą valdyboje, nors realiai tevaldo pusę procento KTE akcijų.

„Pranculis tėra marionetė monopolistinio dujų perpardavinėtojo UAB „Dujotekana” bosų rankose, kurie naudodamiesi savo ryšiais su „Gazprom”, įnirtingai siekia perimti bendrovės valdymą”, – dėstė Stasiukynas.

Pasak jo, perversmui pavykus, pelningos Kauno termofikacinės elektrinės laukia liūdna ateitis, mat „Dujotekanai” esą terūpi trumpalaikis pelnas, kurio negalima tikėtis turint mažą akcijų skaičių, o bendrovės finansinių srautų valdymas per statytinius žada nemažą naudą.

Anksčiau spaudoje skelbta, kad Stonio ir Vojeikos išrinkimas į valdybą tapo nemalonia staigmena „Gazprom”. Anksčiau šio Rusijos koncerno viceprezidentas Riazanovas esą sutrukdė smulkiesiems akcininkams, tarp jų ir „Dujotekanai” pasididinti akcijų paketą. Jis esą net siekė išstumti šią įmonę iš KTE.

Lėmė keturi balsai

„Dujotekanai” atstovaujančios ryšių su visuomene bendrovės „Publicum” direktorius Ričardas Jarmalavičius LŽ pažymėjo, kad Prunculį naujuoju elektrinės direktoriumi išrinko valdyba. Šis sprendimas buvo patvirtintas keturiais balsais.

„Balsavo ir du „Gazprom” žmonės, kurie turi visus įgaliojimus. Pats mačiau kopijas dokumentų, kuriose nurodoma kokios pozicijos per balsavimą jie turi laikytis”, – sakė Jarmalavičius.

Jo teigimu, „Dujotekana” neneigia, kad valdybos posėdyje nedalyvavo jos pirmininkas Riazanovas. „Apie priimtą sprendimą jis informuotas iškart po posėdžio”, – tikino viešųjų ryšių atstovas.

Kas įmonėje vyksta šiuo metu, „Dujotekanai” atstovaujančios bendrovės direktorius pavadino teisiniu pareigų perdavimo procesu, kurį komplikavo buvusios valdžios reakcija. „Pono Stasiukyno pretenzijos „Dujotekanai” atrodo nepagrįstos, nes viskas daroma laikantis įstatymų ir kitų norminių aktų, reglamentuojančių bendrovių veiklą”, – sakė Jarmalavičius.

Dujas gauna tiesiogiai

Ūkio ministras Vytas Navickas LŽ teigė neinformuotas apie KTE kilusias problemas, tačiau žadėjo pasidomėti susiklosčiusia situacija. „Tikriausiai tai – privačios įmonės reikalai. Ministerija negali daryti įtakos akcininkų sprendimams kieno nors naudai ar nenaudai. Tai būtų nekorektiška”, – pabrėžė ministras.

Kauno termofikacinė elektrinė gamina ne tik elektrą, kurią superka „Lietuvos energija”, bet ir tiekia šilumą, karštą vandenį Kauno miestui. Dujas ji gauna teisiai iš „Gazprom” ir perka pigiausiai Lietuvoje – mažiau nei 300 litų už 1000 kubinių metrų. Iki 2008-ųjų pagal sutartį su „Gazprom” dujos Kaunui nebrangs, o po to, manoma, jos pakils bent 30 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.