IBM siūlys nusikelti į XV amžiaus Kinijos imperatorių miestą

Prisėdę prie savo kompiuterių žmonės visame pasaulyje galės įžengti į vieną įspūdingiausių architektūrinių ir istorinių paminklų – Uždraustąjį miestą Kinijoje. Unikalūs IBM sprendimai, trimatės erdvės vaizdas ir kruopštus technologijų ir istorijos ekspertų darbas sukurs įspūdį, tarsi interneto svetainės lankytojas pats vaikščiotų tarp įspūdingų statinių.

Uždraustasis miestas Kinijoje – tai Kinijos imperatorių miestas, milžiniški rūmai iš daugiau kaip 800 pastatų. Kinijos valdovai Uždraustajame mieste gyveno nuo XV a. iki XX a.

Projektą, pavadintą „Uždraustas miestas: už erdvės ir laiko” ketinama užbaigti iki 2008 m. pavasario. Kiekvienas lankytojas galės pats pasirinkti norimą šimtmetį ir matyti, kaip miestas atrodė būtent tada. Bus galima pasirinkti vaidmenis, pavyzdžiui, to meto kario, valstiečio, rūmų patarnautojo. „Keliaudami” po uždraustąjį miestą lankytojai galės bendrauti su kitais mieste esančiais žmonėmis. Sėdint prie kompiuterio, bus galima keliauti ir savo jėgomis, arba klausytis gido pasakojimų.

Kaip sakė vienas šio projekto sumanytojų ir kūrėjų IBM technologijų specialistas John Tolva (Džonas Tolva), virtuali kelionė po Kinijos imperatorių miestą primins populiarų kompiuterinį žaidimą „Second Life”.

Pats projektas vykdomas kartu su Kinijos Rūmų muziejumi. Tinklapis šiai virtualiai kelionei bus paruoštas kinų ir anglų kalbomis. Šiuo projektu siekiama su unikaliu kinų kultūros paveldu supažindinti ir pačius kinus, ir viso pasaulio gyventojus.

„Uždraustas miestas: už erdvės ir laiko” yra didžiulis žingsnis panašių projektų srityje, parodantis, kiek daug šiandien gali technologijos, pristatant meną ir istoriją žmonėms. IBM panašius projektus įgyvendina jau daugiau kaip 10 metų. Pavyzdžiui, 1998 m. buvo sukurta svetainė, kurioje lankytojai gali apžiūrėti Sankt Peterburgo „Ermitaže” sukauptą meno dirbinių kolekciją. Čia sukaupta apie 4500 aukštos rezoliucijos meno šedevrų nuotraukų. Tinklapio adresas: www.hermitagemuseum.org.

2004 m. buvo užbaigtas „Amžinojo Egipto” projektas, interneto svetainėje atskleidžiantis daugiau kaip 5 tūkst. metų civilizacijos istoriją. Čia, pavyzdžiui, yra atkurti vaizdai, kaip atrodė faraono Tutanchamono kapas, kai tik jis buvo atrastas. Tinklapio adresas: www.eternalegypt.org.

Šiems projektams vadovavo tas pats IBM specialistas John Tolva, studijavęs anglų literatūrą. Po studijų jis susidomėjo istorija ir technologijomis, tad netrukus gavo ir IT specialisto diplomą. Šis IBM specialistas dalyvavo ir kuriant skaitmeninę Vatikano bibliotekos versiją. Tačiau vienas įdomiausių šio žmogaus projektų yra skulptoriaus Mikelandželo skulptūros „Pieta” (Florencijoje, Italija) atkūrimas. Skulptoriui esą šis darbas nepatikęs, tad menininkas kūju ją sudaužęs. IBM komanda, padedama meno istorikų, nufotografavo sudaužytas dalis ir skaitmeniniu būdu atkūrė, kaip tiksliai atrodė ši skulptūrinė kompozicija. Nuotraukas galima rasti: http://www.research.ibm.com/pieta/

Tačiau technologijų sudėtingumu ir įspūdžio efektingumu pradėtas Uždraustojo miesto projektas Kinijoje turėtų gerokai pralenkti ankstesnius panašius projektus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.