Pakelės užeigos vilioja skubantį keliauninką

Šiemet dėl švaros, tvarkos trūkumų ar kitokių pažeidimų neteko sustabdyti nė vienos netoli Kauno esančios maitinimo įstaigos veiklos

Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba neseniai patikrino 8, o atitinkama Kauno apskrities tarnyba – 17 pakelės maitinimo įstaigų. Tiek jų pakaunėje tėra iš viso. Gydytojai higienistai džiaugiasi, kad padėtis kasmet gerėja ir šiemet neteko net trumpam sustabdyti kurios nors iš jų veiklos.

Yra smulkių pažeidimų

„Dviem įmonėms skyrėme baudas, nors pažeidimai nebuvo labai dideli – trūko dezinfekavimo priemonių, padažai buvo ne šaldytuve, kaip reikalaujama”, – sako Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotoja Danguolė Grigalevičienė.

„Nenoriu nei peikti, nei girti, bet pastebiu, kad padėtis gerėja – pakelės įstaigų savininkai vis geriau tvarkosi. Yra likusios tik kelios įstaigos, kurių pastatai prastesni, bet ir joms rengiami rekonstrukcijų projektai, atliktas būtinas remontas”, – teigia Kauno apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Virginija Grigaravičiūtė.

Daugelis pažeidimų, kuriuos fiksuoja specialistai, klientams nelabai rūpėtų, tačiau jie tikrai nenorėtų ne tik valgyti iš nešvarių lėkščių, bet ir eiti į tokią maitinimo įstaigą, ties kurios durimis reikėtų peržengti šiukšles. Bent taip vakar teigė bare prie kelio „Via Baltica” užsisakytų kepsnių laukę nekilnojamojo turto vadybininkai.

„Kai renkuosi, kur valgyti, visuomet apžiūriu aplinką. Ji turi būti patraukli, geriausia, jei sukurta kaimiška nuotaika”, – sako Rolandas Rimkus.

„Jei būtų šiukšlių, tikrai į tokią įstaigą neičiau, nors kol kas dažnai valgau ne namie. Rizikuoju 20 litų, nes nežinau, ar skanus bus maistas, čia esu pirmą kartą”, – šypsosi Evaldas Volskis.

Vertina aptarnavimo greitumą

„Klientai yra patenkinti tik tuomet, kai patiekalai skanūs, o aptarnaujama labai greitai. Mūsų žmonės dar nemoka nei ilsėtis, nei valgyti su malonumu, visi labai skuba”, – sako „Tėvynės” restorano virtuvės vadovė Irena Barauskienė. Žmonių čia būna daug beveik nuolat, automobiliais užpildytos visos aikštelės aplink. Iki dienos vidurio aptarnauta per šimtą svečių, o salėse, nors pietų metas jau pasibaigė, lankytojų pilna.

„Vienu metu galime aptarnauti 150, o jei furšetas – net 200 svečių. Gal dėl to, kad daug atvažiuoja pietauti iš Kauno įstaigų, turime skubėti, neskuba tik ilgesnėms kelionėms išsirengę turistai. Daugiausiai suvalgoma lietuviškų patiekalų – cepelinų, vėdarų, karkų, o jau paskui – kepsnių, iškeptų ant žarijų. Lietuviai yra konservatyvūs”, – šypsosi restorano virtuvės vadovė.

Per karščius gedo šaldytuvai, todėl šviežią mėsą teko ne atšaldyti, o užšaldyti šaldiklyje, juk prognozuoti, kiek jos artimiausią valandą prireiks, labai sunku. Toks praktiškas elgesys išties yra technologijos pažeidimas ir lyg tyčia tomis dienomis apsilankę Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai tai pastebėjo.

„Deivinos” savininkai Vanda ir Eugenijus Ignatavičiai taip pat patyrė, kad keliaujantys žmonės nori pavalgyti greitai, todėl išplėtė savitarnos skyrių. Užuot laukus prie staliuko, kol priims užsakymą, galima iškart išsirinkti šaltus užkandžius ir karštus patiekalus prie specialaus prekystalio, bet ką patieks į vienkartinius indus, jei skubama taip, kad nebėra laiko prisėsti prie stalelio.

„Su Amerika nėra kaip palyginti, o su Lietuva dar negaliu, ką tik atvykau, bet aplinka čia yra puiki, kava irgi gera”, – sako Aušra Petronytė. Eglė Kidikienė sako, kad dėl tos gražios aplinkos specialiai čia atsivežė iš toli atvykusią draugę.

Padavėja Neringa Vitkauskaitė dirba padavėja dar tik keturis mėnesius, tačiau jau pastebėjo, kad daugiausia klientai pageidauja cepelinų ir kepsnių ant grotelių.

Pradeda nuo mažo

„Smulkių pažeidimų išvengti niekaip nesugebame, nors stengiamės iš visų jėgų. Per patį klientų antplūdį kažkas ne ten ką nors padeda, kažkur užrašo trūksta, registracijos žurnalas neužpildytas, termometras šaldytuve sudužo. Tokių atsitiktinumų išvengti turbūt niekam nepavyksta”, – sako „Deivinos” savininkė V.Ignatavičienė. Kadaise šeima savo verslą pradėjo kepdama šašlykus pakelėje.

Ateities plente dviejuose treileriuose prekiaujama kebabais ir kitu vadinamuoju greitu maistu. Klientų čia netrūksta – vienas po kito stoja automobiliai ir vilkikai. „Dabar jau turime pakankamai šaldytuvų, į juos sutelpa ir gėrimai, ir padažai”, – tikina užkandinių direktorė Živilė Suchodolskaitė.

„Čia valgau, galima sakyti, kasdien. Kebabus kepa daug kur, bet man čia skaniausi”, – sako vairuotojas Juozas Januškevičius. Vyriškis skuba į kitą gatvės pusę su kavos puodeliu rankoje ir mineralinio vandens buteliu po pažastimi.

Užkandinių treileriuose savininkė yra Lina Šležienė, kaip paaiškėja, „Deivinos” savininkų dukra. „Anksčiau prekiavau vaisvandeniais, cigaretėmis ir bandelėmis, o pastaruosius trejus ar ketverius metus – ir karštais užkandžiais. Noriu turėti savo verslą”, – sako Lina.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.