Dėl pirmaklasių – išimtys ir privilegijos

Pirmaklasių tėveliai nenori leisti vaikų į mokyklą.

Rengdamiesi išleisti savo atžalas į pirmą klasę, kai kurie tėvai bando tai padaryti jiems dar nesulaukus 7-erių metų, o kiti atvirkščiai – nori užvilkinti laiką ir ilgiau palikti vaikus namie.

Įstatymai skelbia, kad vaikas, sulaukęs septynerių metų, privalo pradėti lankyti mokyklą, jeigu jis tam yra brandus. Kai kurie tėvai pasinaudoja tuo „jeigu” ir bando įstatymus apeiti.

Nors nuo 2003 metų įstatymai draudžia vaikus, sulaukusius septynerių metų, palikti namie, šiemet keliems mažiesiems klaipėdiečiams buvo suteikta tokia privilegija.

Norintieji savo atžalas į mokslus leisti anksčiau arba vėliau, nei leidžia įstatymas, turi atlikti psichologinį patikrinimą ir gauti švietimo skyriaus leidimą.

Psichologinis testas padeda objektyviau įvertinti vaiko socialines galimybes ir nuspręsti, ar leisti vaiką į mokyklą.

Klaipėdos mokyklų pedagoginė psichologinė tarnyba kasmet turi daug darbo, vertindama būsimųjų pirmokų brandumo lygį. Tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidas Karvelis tvirtino, kad kai kurie pervertina arba neįvertina vaiko gebėjimų, todėl ir kyla dvejonių.

V.Karvelis sakėsi ypač dažnai sulaukiantis tėvų, norinčių atžalas leisti į mokyklą nuo šešerių metų. Psichologai nemato nieko blogo, jeigu vaikas tikrai yra tam pasiruošęs.

Tačiau mokyklų pedagoginės psichologinės tarnybos rezultatai yra skirti tik tėvams. Jų ir psichologų nuomonės kartais nesutampa. Psichologijos ir pedagogikos specialistai neslepia, kad kai kurie tėvai bando gauti pažymą, atitinkančią ne vaiko galimybes, bet jų pačių norus.

Bet lemiamą balsą šioje situacijoje turi ne psichologai. Klausimus dėl mokyklos lankymo arba nelankymo dar sprendžia savivaldybė ir mokslo institucijos.

Švietimo skyriaus vedėja Laima Numgaudienė sakė, kad tokie nesklandumai kyla dėl įstatymų nesuderinamumo. „Kai kurie straipsniai prieštarauja vienas kitam, todėl tėvai kreipėsi į Švietimo ir mokslo skyrių, reikalaudami aiškumo”, – pasakojo L.Numgaudienė.

Jų prašymu bus inicijuojamos įstatymų pataisos, kurios turėtų išaiškinti, kam ir dėl ko turėtų būti skiriamos išimtys dėl pirmokų mokslo metų pradžios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.