Pervežti daiktus geriau patikėti profesionalams

Kraustymasis iš seno būsto į naują ne vienam naujakuriui sukelia galvos skausmą. Kelias savaites gyventi ant dėžių, maišų bei lagaminų – tik pusė bėdos. Gabenant daiktus svarbu užsisakyti patikimos firmos paslaugas, kitaip dėl sugadintų vertingų daiktų galėsite kaltinti tik save.

Pagaliau įsigijote nuosavą ar sėkmingai išsinuomojote būstą? Dabar nerimą kelia tik persikraustymo darbai. Visus daiktus iš tame pačiame ar kitame mieste esančio seno būsto dar reikės nugabenti į naująjį. Valandų valandas trunkantis pakavimas, maišais ir dėžėmis užversti kambariai, pervežėjų paieška, kelionė, nemenkos išlaidos, daiktų išpakavimas… Gerai, jei išpakuoti stiklo gaminiai bus neįskilę, medinės spintos neįbrėžtos, o buitinė technika veiks taip pat nepriekaištingai kaip anksčiau.

Tačiau rasti atsakingus, savo darbą išmanančius vežėjus pasiseka ne visiems. Pasirinkę pigesnes, bet abejotinos firmos daiktų gabenimo paslaugas išsikasame sau duobę – žalos už sugadintus daiktus niekas neatlygins.

Nori greitai ir pigiai

Laikraščių bei interneto skelbimo puslapiai mirgėte mirga pranešimais apie teikiamas baldų, buitinės technikos ir smulkesnių daiktų gabenimo paslaugas. Kai kurie skelbimų autoriai siūlo ir kitų paslaugų, pavyzdžiui, už papildomą mokestį supakuoti daiktus, suardyti ir po to surinkti baldus, išsinuomoti pakavimo dėžes.

Daiktų vežiojimo paslaugas teikia ir iš to duoną valgančios firmos, ir pavieniai asmenys, turintys nesunkiems (0,5-3,5 tonos) kroviniams gabenti pritaikytą transporto priemonę. Siūlančiųjų kainos panašios. 25-30 litų už vežimo valandą, vieno kroviko paslaugos – 15 litų per valandą. Už daiktų pakavimą prašoma nuo maždaug 15 iki 30 litų. Jeigu daiktus reikia gabenti į užmiestį, kitą miestą, kelionės kilometras kainuos 0,95-1,2 lito.

Būsimi naujakuriai skuba persikraustyti, todėl nespėja pasidomėti, ar paslaugas siūlanti firma patikima, o sumokėję krovėjams, vairuotojui retai prašo kvito arba kito paslaugos teikimą, gavimą įrodantį dokumentą ir taip atleidžia „pagalbininkus” nuo bet kokios atsakomybės.

„Čia ne mes, taip buvo”

Klaipėdietė Irena per pastaruosius metus gyvenamąją vietą pakeitė net tris kartus – magistrantei nesiseka išsinuomoti gero buto. „Kraustydamasi neišvengiu problemų. Įskilusią gerbėjo menininko dovanotą vazą teko išmesti. Sudužo dvi lėkštės. Naujame bute pradėjo gesti šaldytuvas – jau keletą kartų teko išmesti produktus, kviestis meistrą”, – guodėsi mergina.

Dėl lėkščių klaipėdietė pasiskundė vietoje – krovėjas atšovė, kad reikėjo kruopščiau supakuoti, pasiūlė penkis litus, bet ji atsisakė. Kitus trūkumus ir gedimus Irena pastebėjo tik po kelių dienų išsipakavusi daiktus. Dėl šaldytuvo teigė skambinusi paslaugos teikėjams, o šie atsikalbinėjo, esą jis senas, todėl ir genda.

Vilnietis Aurimas su žmona neseniai persikraustė į nuosavą butą. Ta proga pora įsigijo nepigią beveik šimto metų senumo, bet puikiai išsilaikiusią spintą. Kartu su kitais daiktais pervežę ją į naują būstą naujakuriai pamatė, kad dviejose vietose subraižyta jos kojelė, durelių apačia. Aurimas turėjo kvitą už apmokėtą vežimo paslaugą, tačiau kreipęsis į ją suteikusią įmonę nieko nepešė. „Reikėjo žiūrėti, ką perkate. Juk spinta senovinė, pirkta naudotų baldų parduotuvėje, todėl ir radote vieną kitą įbrėžimą. Kuo mes čia dėti?” – taip vyrui atsakė vienos nedidelės firmos atstovas.

Įrodyti sunku

Nacionalinės vartotojų teisių apsaugos tarybos Ryšių su visuomene skyriaus vadovas Vitas Jonas Ūsas minėjo, kad sunkiausia įrodyti, jog suteikta daiktų pervežimo paslauga buvo nekokybiška, kai gavėjas neturi tai patvirtinančių dokumentų. Tokį vartotoją beveik neįmanoma apginti. „Jei žmogus neturi bendradarbiavimo su viena ar kita firma įrodymų – kvito, sutarties, belieka tikėtis su ja geranoriškai susitarti dėl žalos ar daikto taisymo išlaidų atlyginimo. Jeigu padaryta žala didelė, galima bandyti teisybės ieškoti teisme”, – sakė V.J.Ūsas.

Kalbintų daiktų pervežėjų teigimu, jie esą konfliktų su klientais neturėję. Bet jeigu paslaugos gavėjas įrodytų, kad daiktą sugadino krovėjai, vairuotojas, tikino, jog nuostolį atlygintų.

Anot vienu iš internete rastų numeriu atsiliepusio pervežėjo Romano, gyventojai turėtų labiau pasirūpinti savo daiktais. Smulkius dūžtamus daiktus geriau sudėti ne į maišelį, o į kartotinę dėžę. Lėkštes patariama dėti ant šono, kaip ir puodelius, veidrodžius, vazeles, statulėles, prieš tai suvyniojus į popierių. Ant dėžės nurodykite, kad joje stiklas. Prieš pakuodami buitinę techniką įjunkite ją ir įrodykite krovėjams, kad ji gerai veikia. Galiausiai nepamirškite išsireikalauti kvito.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.