Kai atostogoms nepakanka savų pinigų

Kiek leisti sau paišlaidauti per atostogas – kiekvieno individualus sprendimas. Tik svarbu, kad jis būtų padarytas iš anksto – nustatyta ribota pinigų suma. Vieni žmonės turi susitaupę pakankamai pinigų, o kitiems jų trūksta, ir jie nusprendžia skolintis. Kokį skolinimosi būdą pasirinkti?

Dalis atostogų išlaidų yra fiksuotos ir žinomos – tai, pavyzdžiui, kelionės ar nakvynės kaina, bilieto kaina, įvairūs mokesčiai. Kita dalis – pinigai maistui, pramogoms, suvenyrams – gali būti tik numanoma, nes labai sunku tiksliai suskaičiuoti, kiek ir kam reikės išleisti, todėl geriausia nustatyti bent jau didžiausią leistiną sumą.

Kelionė išsimokėtinai

Atostogų finansavimo schemų gali būti labai įvairių. Neretai žmonės fiksuotoms išlaidoms skolinasi, o kitoms – maistui, pramogoms, dovanoms – naudoja sutaupytus pinigus. Skolintis galime pirkdami išsimokėtinai, imdami vartojimo kreditus, naudoti kredito korteles.

Pirkti išsimokėtinai dažniausiai siūlomos kelionės į užsienį. Nors šis būdas neretai būna brangesnis už vartojimo kreditą, jis mėgstamas poilsiautojų dėl paprastų sandorio procedūrų. Tai tinka tuo atveju, jei turime savų pinigų visoms kitoms išlaidoms. Tačiau pirkti išsimokėtinai galima ne visas keliones.

Imti vartojimo kreditą tinka tiems, kurie gali suskaičiuoti visas reikalingas išlaidas ir nustatyti beveik tikslią sumą atostogoms. Vartojimo kreditais galima finansuoti visas keliones: ir į užsienį, ir į Lietuvos pajūrį, ir atostogas kaimo sodyboje. Šis būdas tinka tada, kai norime pasiskolinti ne tik pačiai kelionei, bet ir kelionės išlaidoms, kurios neretai būna tokio pat dydžio kaip ir kelionės kaina. Šis būdas tinka, kai išlaidų suma yra didesnė ir kreditą grąžinti užtruks ilgiau.

Nenumatytoms išlaidoms – kredito kortelė

Renkantis vieną ar kitą skolinimosi būdą kaina (sandorio sudarymo išlaidos, palūkanos) yra svarbu. Per atostogų sezoną ne tik kelionių organizatoriai, bet ir finansinių paslaugų įmonės neretai vykdo įvairias akcijas, todėl prieš priimant paskutinį sprendimą verta tiesiog suskaičiuoti visas išlaidas vienu ir kitu atveju bei įvertinti, kuris būdas patogesnis.

Toks skolinimosi būdas kaip kredito kortelės labiausiai tinka įvairioms išlaidoms, kurių nebuvome numatę. Palūkanos už kreditus kortelėse yra didelės, todėl taip skolintis racionaliausia neilgam laikui ir tokias sumas, kurias galėtume grąžinti per keletą mėnesių. Sunku pasakyti, kiek atsiras tokių nenumatytų išlaidų kiekvienu konkrečiu atveju: įgūdžiai planuoti kelionės išlaidas įgyjami su patirtimi, todėl tiems, kurie vyksta į pirmąsias keliones, verta turėti 10-30 proc. išlaidų rezervą arba galimybę greitai gauti daugiau pinigų. Ne visai racionalu tokiam rezervui imti vartojimo kreditus – teks mokėti palūkanas už pinigus, kurių taip ir neprireikė. Kreditą kortelėje tikslinga grąžinti pirmiausia: nors palūkanos yra didesnės, jos mokamos tik tada, kai naudojamas kreditas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.