Langų stiklai atspindi skonį ir piniginės storį

Nusprendę pasikeisti langus susiduriame su nemenka problema. Kokį stiklą pasirinkti: įprastą skaidrų, tonuotą, veidrodinį, o gal laminuotą? Kuo jie skiriasi?

Stiklo paketų gamintojai pažymi, kad dauguma gyventojų dar ištikimi seniems geriems skaidriems stiklams. Nuo šiuolaikiškesnių, funkcionalesnių ir praktiškesnių specifinių stiklų žmones kol kas atbaido „besikandžiojančios” kainos.

Naujos statybos pastatai žavi neįprastais stiklais. Bronzinio, melsvo, žalsvo atspalvio, veidrodiniai, tonuoti, raštuoti bei kitokie stiklai negali nežavėti, nestebinti prie įprastų skaidrių stiklų įpratusių praeivių. Norite panašius įsidėti į savo langus? Prašom, sako stiklo paketų gamintojai. Tik tvirtai nuspręskite, pro kokį stiklą norėtumėte žvelgti į pasaulį, ir stipriau papurtykite piniginę. Specifinių stiklų kaina gali būti net keliskart didesnė už tradicinių skaidrių.

Skaidrūs – pigiausi

Ne vienus metus stiklinant daugiabučių, individualių namų langus dedamas paprastas skaidrus stiklas. Daugelis gyventojų juo nesiskundžia ir dabar. Tokie stiklo paketai yra vieni populiariausių, lengviausiai bei greičiausiai pagaminami ir pigiausi.

Tiesa, skaidrus stiklas turi šiokių tokių trūkumų. Pavyzdžiui, praleidžia į patalpą per daug ultravioletinių spindulių, o šilumos atiduoda nedaug – atsimenate, su kokiu pavydu karščiausiomis šios vasaros dienomis žiūrėjote į kaimynų langus, išeinančius į nesaulėtąją pusę? Tačiau reikalavimai, keliami gaminamų langų stiklui, vis griežtėja, todėl ir paprastas skaidrus stiklas yra gana saugus, atsparus vėjui, smūgiams, užtikrinantis neblogą garso bei šilumos izoliaciją.

Pastaruoju metu išpopuliarėjo stiklo paketai su selektyviniu stiklu. Išvaizda ir kaina jis mažai skiriasi nuo paprasto skaidraus, bet pasižymi maždaug dukart geresnėmis šilumos izoliavimo savybėmis.

Neapdorotas gali sprogti

Pasak įmonės „Vildaiva ir Ko” komercijos direktoriaus Viliaus Lazausko, gyventojus itin domina stiklo paketai, kurių išorinis tamsintas.

Dažniausiai renkamasi stiklą, kuriam suteiktas žalsvas, bronzinis, melsvas ar pilkas atspalvis. Tamsintas stiklas sugeria didžiąją dalį saulės spindulių, todėl jų mažiau patenka į patalpą. Vasarą tai labai patogu, tačiau sugerdamas šilumą stiklas sugeria ir šviesą. Be to, kaitrią dieną stiklas įkaista, pats pradeda spinduliuoti šilumą, kaip tvirtino kitos sostinėje veikiančios bendrovės atstovas ponas Tautvydas. Todėl tamsintas stiklas visada papildomai apdorojamas, grūdinamas, kitaip smarkiai įšilęs galėtų net sprogti.

Grūdinti galima daugelį stiklo rūšių – jis tampa 4-6 kartus atsparesnis terminiams ir fiziniams krūviams negu, pavyzdžiui, paprastas skaidrus. Grūdintas stiklas yra ir saugesnis: duždamas subyra į smulkias, neaštriais krašteliais daleles, o šios krisdamos žmonių nesužeidžia.

Matau, bet esu nematomas

Vis daugiau žmonių susižavi stiklo paketais su viršutiniu atspindinčiu stiklu.

Specialia danga padengtas stiklas gali atspindėti iki 75 proc. saulės energijos ir kur kas mažiau negu tamsintas riboti patenkančios šviesos srautą.

Atspindintis stiklas ne tik apsaugo patalpas bei joje esančius daiktus nuo įkaitimo ir blukimo, bet ir mažina matomumą iš lauko pusės. Vieni pirkėjai pageidauja, kad stiklas primintų veidrodį, ir iš lauko nebūtų matyti, kas dedasi bute ar name. Kitiems siūlomi stiklo paketai su beveik skaidriu atspindinčiu stiklu.

Gyventojams svarbu ne tik stiklo laidumas šviesai, šilumai, bet ir garsui, smūgiams. Specialistų teigimu, verta rinktis paketą, į kurį įmontuotas laminuotas stiklas – suklijuotus stiklo lakštus skiria plėvelė. Toks stiklas, atsižvelgiant į jį sudarančias dalis, gerina garso, šilumos izoliacines savybes, sumažina į patalpą patenkančių ultravioletinių spindulių kiekį, sudužęs nesubyra į smulkias šukes ir nesužeidžia žmonių.

Pagal norą ir galimybes

Stiklo pasirinkimas yra didžiulis, tik vienos jo rūšys – ne tokios populiarios, o kitos – populiaresnės. Gamintojai teigė esą pasiryžę išpildyti net reikliausio kliento norą, tik svarbu, kad jis pats žinotų, ko nori, ir būtų pasiryžęs už tai reikiamai sumokėti.

„Turime atsižvelgti ne tik į pirkėjo pageidavimus, bet ir į reikalavimus – į didelį stiklo paketą negalime dėti pigesnio plono stiklo. Aptariame įvairius variantus, deramės. Jeigu žmogus nenori įprasto skaidraus stiklo, siūlome jam gerą specifinį, bet jis brangesnis”, – sakė V.Lazauskas.

Už kvadratinį metrą skaidraus stiklo sumokėtume apie 60 litų, o už tiek pat tobulesnio laminuoto, veidrodinio, tamsinto ar kitokio stiklo tektų pakloti iki 600 litų ar net daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.