Lietuviai mokomi atsikratyti sugedusių prietaisų

Europos Sąjunga rekomenduoja kiekvienam piliečiui surinkti per metus po 4 kilogramus elektroninių atliekų

Europos Sąjunga rekomendavo Lietuvai iki 2008 metų surinkti 14 tūkst. tonų elektros prietaisų atliekų. Kol kas surinkta tik maža dalis nurodyto kiekio.

Apie tai, kaip paspartinti šį darbą, diskutavo Aplinkos ministerijos, verslo, žiniasklaidos atstovai. Jų susitikimą elektros ir elektroninės įrangos atliekų tvarkymo asociacija „Infobalt EPA” bei UAB „Elektroninių mašinų perdirbimas” surengė laive, plaukiančiame Nerimi sostinėje. Gėrėdamiesi vaizdingais upės krantais diskusijos dalyviai svarstė, kaip įtikinti visuomenę atsikratyti sovietinio įpročio kaupti senus daiktus arba išmesti juos ten, kur pakliūva.

Vakarų Europos valstybėse į sąvartynus patenka tik trečdalis komunalinių atliekų, kita dalis grąžinama į gamyklas ir sudeginama. Tuo metu Lietuvos sąvartynuose atsiduria net apie 90 proc. šiukšlių. Jei žmonės atiduotų elektros atliekas perdirbti, sumažėtų šiukšlių surinkimo mokesčiai.

„Europos Sąjunga rekomenduoja kiekvienam piliečiui surinkti per metus po 4 kilogramus elektroninių atliekų. Tai nėra mažai. Tačiau mūsų žmonės turi sukaupę namuose, rūsiuose daug nebenaudojamų buitinių elektros prietaisų, tad šią užduotį įvykdyti yra realu”, – kalbėjo asociacijos „Infobalt EPA” vadovas Edgaras Kriukonis. Pasak jo, svarbiausia – kad žmonės žinotų, kur, kas ir kada gali išgabenti nebereikalingus daiktus.

Anot Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento direktoriaus Arūno Čepelės, tinkamai atsikratyti atliekų reikia mokyti nuo mažų dienų – darželiuose, mokyklose. Jau daug vaikų rūšiavimo svarbą supranta geriau nei jų tėvai. „Tačiau dar nemažai savivaldybių menkai rūpinasi atliekų tvarkymu. Jei mikrorajonų, gyvenviečių, kaimų seniūnai nuolat ragintų žmones perduoti antrines žaliavas surinkėjams, tvarkos būtų daugiau”, – svarstė Čepelė.

Kad savivaldybės nėra aktyvios tvarkant atliekas, pritarė ir bendrovės „Elektroninių mašinų perdirbimas” generalinis direktorius Almontas Kybartas. „Kai savivaldybės suorganizuoja elektroninių ir elektros prietaisų surinkimą, mes juos nemokamai išvežame. Tačiau daugelyje savivaldybių gyventojams trūksta informacijos, kur ir kada atliekos renkamos”, – aiškino Kybartas.

Jo nuomone, prekybos centrai taip pat privalo informuoti pirkėjus, kad šie turi teisę tos pačios rūšies elektroninį ar elektros įrenginį, kokį perka naują, atnešti į parduotuves.

Aplinkos ministerija kol kas vienintelei organizacijai – asociacijai „Infobalt EPA” – yra išdavusi licenciją organizuoti elektros ir elektroninės įrangos tvarkymą: rinkimą, perdirbimą, visuomenės švietimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.