Rusakalbių mokykloms – viltis likti vidurinėmis

Nepaisant to, kad Klaipėdos miesto savivaldybės taryba atmetė uostamiesčio „Pajūrio” mokyklos peticiją, o „Santarvės” bendruomenė nesulaukė nė Peticijų komisijos palaiminimo, dar yra vilties, kad šios mokyklos kurį laiką liks vidurinėmis.

Praėjusią savaitę Tarybą bei miesto merą pasiekė Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Kristinos Vintilaitės raštas, raginantis panaikinti sprendimus dėl „Santarvės” bei „Pajūrio” mokyklų struktūros pertvarkymo.

Teikime miesto valdžiai teigiama, kad Tarybos sprendimai dėl bendrojo lavinimo mokyklų tinklo pertvarkos plano, kiek jie susiję su „Pajūrio” bei „Santarvės” mokyklų reforma, yra neteisėti, nes prieštarauja Švietimo ir Viešojo administravimo įstatymams.

Pasak K. Vintilaitės, lietuvių kalba dėstomų mokyklų tinklas pertvarkomas taip, kad kiekviename mikrorajone mokinys galėtų įgyti ir pradinį, ir pagrindinį, ir vidurinį išsilavinimą. Tuo tarpu rusakalbiams mokiniams, gyvenantiems pietinėje miesto dalyje, mokymosi prieinamumo mikrorajone principas netaikomas. Norėdami įgyti vidurinį išsilavinimą, jie turėtų rinktis mokyklas, esančias kitose miesto dalyse.

Tokiu būdu, Vyriausybės atstovės teigimu, pažeidžiamas Švietimo įstatymo įteisintas lygių galimybių principas.

K. Vintilaitė pabrėžia, kad priimant sprendimą nekomplektuoti 11 klasių „Santarvės” bei „Pajūrio” mokyklose nebuvo tartasi su šių mokyklų mokytojų, mokinių bei tėvų interesams atstovaujančiomis organizacijomis. O remiantis Viešojo administravimo įstatymu, priimdamos dideliai bendruomenės daliai reikšmingus sprendimus, viešojo administravimo institucijos tai daryti privalo.

Vyriausybės atstovė pastebi, kad 2004 metais reformos planas buvo rengiamas nesant teisės aktų, reglamentuojančių tinklo pertvarką, tačiau tada buvo tvirtinama, kad viskas yra teisėta. Tačiau dėl reformos, K. Vintilaitės teigimu, buvo sulaukta nemažai mokytojų bei tėvų skundų. O politikų reakcija į kilusias problemas Vyriausybės atstovę pribloškė.

„Svarstant „Pajūrio” peticiją buvo pripažinta, kad problema egzistuoja, tačiau Tarybos sprendimas mane nustebino, nustebino ir pats svarstymo tonas. Pasirodo, reforma yra svarbiau už svarią informaciją”, – aiškina pašnekovė.

Artimiausiame posėdyje Taryba privalės svarstyti Vyriausybės atstovės teikimą. Jei jam bus pritarta, minėtos rusakalbių mokyklos kurį laiką liks vidurinėmis. Priešingu atveju K. Vintilaitė ketina kreiptis į teismą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.