Holivudo makaronai, arba Trumpas vedlys po kovinius filmus

Amerikietiški filmai geri tuo, kad įtempčiausio momento metu galima ramiai nueiti į tualetą arba pasiimti alaus iš šaldytuvo. Herojų replikos ir veiksmai nuspėjami 99-iais procentais.

Kino kritikai ir mėgėjai sudarė trumpą vedlį po Holivudo kovinius filmus. Čia veikia savi įstatymai, kuriems paklūsta visi veikėjai ir reiškiniai.

Herojai

Herojai niekada nebūna sveiko gyvenimo būdo mėgėjai. Jie gali būti psichopatai, girtuokliai, narkomanai, tačiau nė viena jų neigiama savybė neveikia jų sugebėjimo žudyti priešus ar atskleisti jų niekšingus planus. Jeigu jis išsiskyrė su žmona, galima būti tikram, kad filmo gale jie vėl bus drauge. Jei tik žmonos nenužudė nusikaltėliai ar ji pati nenusižudė.

Veikėjas niekada nemiega, nenešioja akinių ir turi mistinį sugebėjimą įjungti televizorių kaip tik tuo metu, kai ten pranešama jam gyvybiškai svarbi informacija. Yra ir viena sunki prievolė – jis nuolatos priverstas svaidytis juokeliais. Jam privaloma pokštauti šiais atvejais: kai ką nors vejasi arba pats sprunka nuo persekiotojų; kai priešai surakina jį antrankiais ir tuoj tuoj paleis benzininį pjūklą. Po to, kai ką nors pribaigia, prieina ir lepteli, tarkim, tokią frazę: „Paragauk savo šūdo”. Savo draugų ar draugių, kai šie, pataikius kulkai, kratysis visu kūnu iš skausmo, o galva bus panaši į suskilusį arbūzą, jis rūpestingai pasiteiraus: „Ar viskas gerai?”

Vaikai „bojavikuose” – nemirtingi. Jie žūsta tik melodramose ir siaubo filmuose. Jie lengvai randa bendrą kalbą su maniakais ir kartais perauklėja „blogus berniukus”. Idealu, jei herojaus bendrakeleiviu tampa berniukas – pageidautina – etninių mažumų atstovas. Jis padės rasti išeitį iš pačios kebliausios padėties ir teigiamai paveiks į alkoholį įklimpusį ar depresijos apimtą pagrindinį veikėją.

Panašu, jog moterys irgi nesnaudžia. Visą naktį jos šukuojasi ar darosi makiažą. Netikėtai pažadintos telefono skambučio ar nepažįstamojo įsiveržimo, jos atrodys kaip fotomodeliai. Bėgdama nuo priešų dama būtinai pargrius. Gelbėdamasi nuo persekiojančio ją automobiliu žudiko, moteriškė neabejotinai bėgs priešais mašiną grindinio centru, lyg gatvėse nebūtų šoninių skersgatvių arba tai tiesiog jai neateina į galvą.

Gyvūnai visada labiau mėgsta herojaus mylimąją nei jį patį. Teigiami veikėjai dažniausiai laiko pasibjaurėtinus padarus: šliužus, roplius, kokias nors iguanas arba amžinai besišlapinančius šunis. Blogiečiai – atvirkščiai: mielus gyvūnėlius – paukštelius, kačiukus, – išskyrus piktus sarginius šunis, saugančius jų vilas. Nusikaltėlių sindikatų bosai paprastai jaučia aistrą egzotiškoms žuvims. Bet kokiomis aplinkybėmis herojui draudžiama žudyti mūsų mažuosius brolius. Tačiau peršauti akvariumą su piranijomis – tai jau šventa jo pareiga.

Žurnalistai pasirodo esantys visiški kretinai, na, geriausiu atveju – įkyrūs cinikai su kvailomis manieromis. Blogiečiai dažnai kalba angliškai su vokišku akcentu. Atrodytų, nacistai ir vėl nori užkariauti visą pasaulį. Juos lengva „išjungti” sudavus į tarpukojį arba galvą. Nusikalstamo pasaulio lyderiai savo prasikaltusius parankinius nušauna be ceremonijų, o pagrindiniam herojui pademonstruoja aukščiausio laipsnio humanizmą. Į savo nagus įviliojęs gerietį, nusikaltėlis laiko savo pareiga jam iki smulkmenų nušviesti savo planą, o po to taktiškai pasitraukti, kad šis galėtų išsigelbėti.

Beje, jeigu herojų per keletą minučių sutalžo beisbolo lazda, geležiniu strypu ar kuo nors panašiu, nesijaudinkite. Jam tai tik į naudą. Ir kai jis pagaliau susidoros su pagrindiniu blogiečiu, tas būtinai prisikels, kad dar kartą nesėkmingai pabandytų įveikti teigiamąjį vaikiną.

Jie visada ypač nervingi, ir atlikdami savo pareigas rėkia ant herojaus, kai šis bando padaryti kilnų žygdarbį. Policininkai reikiamoje vietoje atsiranda tik pasibaigus susišaudymui. Beje, bet kuris personažas, paragavęs kavos iš automato, turi kaipmat susiraukti ir pranešti, jog ši atsiduoda mėšlu.

Visi kompiuteriai be išimties tarpusavyje sujungti, tad herojus be vargo įsibrauna į bet kurį iš jų. Kartais šį delikatų darbą patiki moteriai arba afroamerikiečiui. Kad „nulaužtų” kodą, pakanka surinkti „Prieiga į visus slaptus dokumentus”. O jei prireikia dar ir slaptažodžio, gerietis akimirksniu tampa hakeriu ir įveikia bet kokią apsaugą per kelias minutes. Kartais net per sekundes. Slaptažodį jis atspėja tiksliai trečiuoju bandymu – nei mažiau, nei daugiau. Jeigu kompiuteris užsikerta, vadinasi, po keletos sekundžių jis sprogs.

Sprogimas neišvengimai susijęs su elektroniniu tablo, kuriame matyti iki sprogimo likęs laikas. Įprastai toks daikčiukas garsiai pypsi – tikriausiai todėl, kad jį būtų lengviau atrasti. Bomba nukenksminama taip pat pagal originalias taisykles. Herojus imasi išminuoti, kai iki sprogimo lieka viena (daugiausiai – dvi) minutė. Kad sutrumpintų laiką, jis gali savo bendrakeleivei prisipažinti ją mylįs arba pranešti partneriui, jog šis apskritai puikus vyrukas. Paprastai laidai, kuriuos reikia perkirpti, dėl patogumo yra skirtingų spalvų.

Automobilis niekada nepasileidžia iš pirmo karto, ypač kai reikia sprukti. Jie nerakinami, nuolat patenka į įvairiausias avarijas, mirtinose lenktynėse netoliese niekada nepasitaikys joks faras ir nė vienas geranoriškas pilietis apie lenktynininkus nepraneš policijai. Tikriausiai mūsų „keliukų” kolegos Amerikoje labiau bijo gauti kulką nei būti apdovanoti už eismo įvykio išvengimą.

Jeigu piktadariai sugadins stabdžius, herojus apie tai sužinos paskutinį momentą, užvažiavęs į aukšto kalno vršūnėlę. Leisdamasis jis niekada nepasinaudos rankiniu stabdžiu. Matyt, vairuotojo pažymėjimą nusipirko, o važiuoti taip ir neišmoko. Vikrumą ir akrobatinius stebuklus demonstruoja pėstieji: ir vaikai, ir pensininkai, ir netgi invalidai, kurie kaipmat išsibėgioja pasirodžius visu greičiu lekiančioms mašinoms, būtinai užvažiuojančioms ant šaligatvio. Kai lenktynininkai pagaliau grįžta į gatvę, čia paprastai pasirodo porelė, nešanti stiklą, ar vaikiškas vežimėlis, prikimštas visokio šlamšto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Holivudo makaronai, arba Trumpas vedlys po kovinius filmus"

  1. ernesta

    visa tiesa apie lekstus kovinius Holivudo filmus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.