Archeologai po rekonstruojama Rotušės aikšte aptiko unikalius XV amžiaus rūsius

Tai, ką slėpė sena Rotušės aikštės danga, nustebino net visko mačiusius archeologus.

„Šie rūsiai yra bene unikaliausi, kurie apskritai buvo atkasti Vilniuje”, – tvirtino Rotušės aikštėje archeologinius tyrimus atlikęs Rytis Jonaitis.

Šis Lietuvos istorijos instituto archeologas kartu su kolege Irma Kaplūnaite aikštėje atkasė rūsį, kuris mena dar XV amžių.

Archeologai rado ne tik rūsį, bet ir laiptus, vedančius į jį.

„Būtent prie šių įėjimo laiptų pirkėjai rikiuodavosi į eilę.

Šioje vietoje radome sidabrinę monetą, kuri ir padėjo nustatyti rūsio amžių”, – aiškino archeologai.

Kiek kuklesnis rekonstruojamą Gedimino prospektą ties Lukiškių aikšte tyrinėjusių archeologų radinys. Čia darbininkai atkasė gerai išsilaikiusį ištisą akmeninį grindinį. Tačiau jam gali būti tik apie 100 metų ar dar mažiau.

Norėtų radinius apžiūrėti

Rotušės aikštė šiuo metu rekonstruojama. Dalyje jos darbininkai jau paklojo naują dangą. Bet aikštės dalyje ties Didžiosios gatvės sankryža su Stiklių gatve žioji archeologų atkastas rūsys.

Netrukus prasidės tolesni šio rūsio kasinėjimo darbai. Pasak archeologų, dėl to Rotušės aikštės rekonstrukcija nenutrūks.

„Šiandien mes dar tikrai negalime atsakyti, kas bus daroma su šiais rūsiais. Gali būti, kad, atlikus visus archeologinius tyrimus, jie bus tiesiog užkasti”, – sakė R.Jonaitis.

Tačiau toks sprendimas tenkintų ne visus vilniečius.

Pasak praeivio Ryčio Daumanto, atkasus tokius unikalius rūsius, reikėtų leisti juos apžiūrėti vilniečiams.

„Mano nuomone, šiuos rūsius reikėtų sutvarkyti ir įrengti taip, kad žmonės galėtų į juos užeiti ir pamatyti, kaip viskas atrodė tuo laikotarpiu. Juk tai išties labai įdomu”, – tikino R.Daumantas.

Priskiria prekeiviams druska

Atkasus rūsius specialistams paaiškėjo, kokio dydžio buvo tuometinė Turgaus aikštė.

Anot tyrinėtojų, nustatyti, kas atkastuose rūsiuose buvo laikoma, praktiškai neįmanoma.

Istoriniuose šaltiniuose rašoma, kad šioje vietoje, tuometinės Turgaus aikštės šiaurinėje dalyje, buvo prekiaujama druska.

Remdamiesi šaltiniais, archeologai spėja, kad tai ir buvo druskos pirklių rūsiai. Tyrinėtojai šalia atkasė dar vieną rūsį. Jis galėtų būti XVI amžiaus. Tačiau šis rūsys šiuo metu archeologus domina mažiau.

Jis kol kas uždengtas, o tyrinėjimai bus tęsiami vėliau.

Be to, archeologų žiniomis, šalia turėtų būti dar keli rūsiai.

Rūsys buvo remontuojamas

Atkastojo XV a. rūsio sienos – iš plytų. Matyti, kad statant rūsį buvo naudojamos didelės raudonos gotikiniam stiliui priskiriamos plytos.

Bėgant laikui, rūsys buvo remontuojamas, taigi raudonosios plytos buvo paslėptos po baltos spalvos plytomis. Jos yra vėlesnio laikotarpio.

„Mes dar negalime tiksliai atsakyti, kada šie rūsiai įrengti. Nors matome, kad sienos yra tikrai XV-XVI amžiaus, tačiau kada paklotos rūsio grindys, kol kas pasakyti negalime”, – teigė I.Kaplūnaitė.

Atrado akmeninį grindinį

Gedimino prospektą ties Lukiškių aikšte rekonstruojantys darbininkai nuardė asfalto dangą. Pasirodė, kad po asfaltu slypėjo dar vienas grindinys – tik akmeninis. Jis sudomino archeologus.

Pasak čia dirbančio archeologo Gintauto Zabielos, kol kas sunku pasakyti, kiek grindiniui metų.

„Matyti, kad po šiuo grindiniu yra tvarkingai pakloti vamzdžiai. Todėl galima spėti, jog grindinys nėra labai senas ir galėjo būti išgrįstas tarpukariu”, – svarstė G.Zabiela.

Tačiau, kol dar neatlikti archeologiniai tyrimai, nieko tiksliau pasakyti negalima.

Specialistų teigimu, Gedimino prospektas pradėtas tiesti XIX amžiuje. Autentiškas grindinys slypi tik jo dalyje ties Arkikatedra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.