„IBM Lietuva” pristato sistemą, atpažįstančią automobilių valstybinius numerius ir konteinerių kodus

Bendrovė „IBM Lietuva” siūlo modernią automobilių valstybinių numerių ir krovininių konteinerių kodų atpažinimo sistemą. Lietuvos muitinė, iniciavusi šį poreikį, viena pirmųjų Europos Sąjungoje planuoja pradėti naudoti tokią sistemą. Tai pereinamosios institucijų plėtros priemonės programos „Transporto judėjimo kontrolės, kovojant su sukčiavimu, stiprinimas ties Europos Sąjungos išorine siena” projektas.

Sistema turės automatiškai fiksuoti visų autotransporto priemonių, vykstančių į kaimynines ne ES šalis, valstybinius numerius bei vilkikais gabenamų konteinerių kodus. Taip pat bus fiksuojami ir geležinkeliu per muitinės kontrolės postus gabenami krovinių konteinerių kodai. Sprendimo esmė – efektyvus valstybinių numerių ir konteinerių kodų fiksavimas, atpažinimas ir kaupimas vieningoje duomenų bazėje. Naujoji sistema sugebės atpažinti ne tik ES šalių, bet ir kaimyninių bei daugelio NVS valstybių numerius ir kodus.

Pasak bendrovės „IBM Lietuva” pardavimų vadovo Kristijono Kaikario, IBM turi efektyvius vaizdo fiksacijos ir atpažinimo sprendimus, kurie gali susieti informaciją apie valstybinius numerius ir konteinerių kodus su automobilių svarstyklių rodmenimis, taip nustatant, ar keitėsi vilkiko svoris per tam tikrą laiką – tai yra, ar į jį kas nors buvo pakrauta ar iškrauta. Taip pat IBM siūlo ir įvairius pareigūnų informavimo būdus apie atpažintą informaciją, patogų keitimąsi duomenimis.

„Valstybinių automobilių numerių ir kitų vaizdų atpažinimo sistemos jau ne vienerius metus sėkmingai diegiamos pasaulyje. Naudojantis IBM sprendimais, automobilių valstybinių numerių stebėjimas ir tikrinimas vaizdo kameromis buvo įdiegtas Maskvoje, Taivanyje, Dubajuje, keliuose JAV miestuose. Unikali numerių atpažinimo sistema įdiegta Stokholme, kur apmokestintas įvažiavimas į centrinę miesto dalį. Specialios integruotos įvairių vaizdų atpažinimo sistemos buvo pritaikytos Brazilijos prezidento rūmams, Itaipu hidroelektrinėje tarp Brazilijos ir Paragvajaus”, – sakė K.Kaikaris.

Įdiegus planuojamą sistemą, visi Muitinės kontrolės postai yra įgalinami keistis tarpusavyje juos dominančiais sistemos sukauptais duomenimis, pagreitinamas srautų patikrinimas ir stebima, ar nebandoma kirsti sienos su pakeistais numeriais, priekabomis ar kitaip bandoma apgauti muitinės pareigūnus.

„IBM Lietuva”, pasinaudodama savo tarptautine patirtimi, diegia panašius sprendimus, kartu su bendrove „Belam telekomunikacijos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.